Mainos: Nuoren artistin talouden hallinta: Lainojen vertailu ja fiksut rahoitusratkaisut

Nuorena artistina on tärkeää pitää talous hallinnassa. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten vertailla lainoja ja löytää fiksut rahoitusratkaisut, jotta voit keskittyä uraasi.

21.08.2024

Mainos: Leadz Oy

Työskenteletkö sen eteen, että voit hankkia elantosi musiikilla? Se vaatii usein hurjan määrän sinnikkyyttä, harjoittelua, omistautumista ja tietenkin taitoa. Menestys ei kuitenkaan ole kiinni pelkästä kovasta työstä, vaan myös talousasioilla on roolinsa varsinkin uran alkuvaiheissa.

Erityisesti uran alussa tarvitaan rahaa, sillä keikkoja ei vielä välttämättä ole paljon, eikä niistä aina maksetakaan kovin hyvin. Kaikesta ei myöskään voi tinkiä uran siitä kärsimättä: kunnon soittimet ja muut muusikon työvälineet ovat tärkeitä, eikä huonoilla välineillä pääse samoihin tuloksiin.

Uraan voi myös panostaa opiskelemalla musiikkia tai käymällä soittotunneilla, mutta sekin yleensä maksaa. Lisäksi on tärkeää harrastaa musiikkia mahdollisimman monipuolisesti, eli käydä myös muiden artistien keikoilla, tutustua alaan ja verkostoitua. Sekin vaatii rahaa.

Miten nuoren artistin sitten kannattaa hoitaa raha-asiansa, jotta ura ei tyssää rahapulan vuoksi? Tässä artikkelissa kerromme, miten nuoren muusikon kannattaa hoitaa talouttaan, jotta raha-asiat pysyvät hallussa ja ura nousussa. Jatka siis lukemista!

Talouden hallinnan tärkeys nuorille artisteille

Fiksu talouden hallinta on osa menestyksekästä muusikon uraa, ja kun sen opettelee nuorena, välttyy kantapään kautta oppimiselta vanhempana. Jos taas taloutta ei opettele hallitsemaan ja elää hetkessä, voi joutua tilanteeseen, jossa laskujen tai vuokran maksaminen käy hankalaksi tai mahdottomaksi. Se taas aiheuttaa stressiä, mikä tekee uran edistämisestä vaikeaa ja on luovuuden tiellä. Ja jos tilanne pääsee kärjistymään pahasti, voit saada maksuhäiriömerkinnän, mikä voi vaikeuttaa elämää monella tavalla.

Talouden hallinnan ytimessä on omien menojen ja tulojen seuraaminen, laskuista huolehtiminen ja säästäminen mahdollisuuksien mukaan. Kun talouden hallinta sujuu, voi lainankin ottaminen tulla kyseeseen – sen turvin talouteen saa hieman joustoa, tai voit tehdä urasi kannalta tärkeitä hankintoja.

Tulojen seuranta

Mistä tulosi kertyvät? Jos olet ryhtynyt täysipäiväiseksi muusikoksi, tuloja voi olla vaikea ennakoida epäsäännöllisyyden vuoksi. Siitä huolimatta tuloja kannattaa seurata: se auttaa hahmottamaan keskimääräiset kuukausitulosi, mikä puolestaan auttaa ymmärtämään varallisuuttasi ja mahdollisuuksia säästää tärkeitä hankintoja varten.

Miten tuloja sitten seurataan? Tapoja on monia: voit esimerkiksi hyödyntää talouden hallintaan tarkoitettuja sovelluksia, luoda oman taulukointijärjestelmän tai vaikkapa kirjoittaa tiedot ylös vihkoon. Tärkeää on, että teet tulojen seurannasta rutiinin, jotta voit hahmottaa tulosi pitemmälläkin aikavälillä.

Menojen seuranta

Entä mihin rahasi hupenevat? Menojen seurantaan on myös saatavilla sovelluksia, ja muutkin konstit toimivat, kunhan muistat käyttää niitä säännöllisesti. Ota tavaksi säilyttää kuitit ja käydä ne läpi tarpeeksi usein, jotta tehtävästä ei tule liian raskasta.

Menoja kannattaa seurata siksi, että näet helpommin, onko sinulla tapana käyttää rahaa tavalla, joka kiristää talouttasi turhaan. Se myös auttaa hahmottamaan, kuinka paljon rahaa kuukausittain tarvitset, jotta voit huolehtia perustarpeista – ruokaostoksista, asumiseen liittyvistä kuluista ja uraasi liittyvistä kuluista.

Säästäminen

Entä sitten säästäminen? On selvää, että säästäminen on fiksua, mutta aina se ei ole mahdollista. Jos säästäminen näyttää menojen selvittelyn jälkeen mahdolliselta, tee siitä tapa ja aseta itsellesi tavoitteita, oli kyseessä sitten festarilippu tai uuden soittimen hankinta. Se motivoi ja vahvistaa tapaa. Rahat kannattaa aina säästää erilliselle säästötilille, jotta niitä ei voi vahingossa tuhlata.

Laina

Nuorikin artisti voi myös rahoittaa uraansa tarpeen tullen lainalla, jos raha-asiat on hoidettu kunnolla. Milloin laina sitten on fiksu ratkaisu? Lainan avulla voi tehdä kiireellisiä hankintoja, kuten vaikkapa korvata rikkoutuneen instrumentin tai keikkamatkaa varten tarvittavan auton, joka on sanonut sopimuksensa irti.

Lainarahaa voi myös käyttää suurempiin uraan liittyviin hankintoihin, jos tiedät, että pystyt varmasti maksamaan lainan takaisin. Näin voi toimia esimerkiksi silloin, kun tiedossa on keikkoja tai vaikkapa veronpalautuksia. Lainan myötä rahoja ei tarvitse odottaa, vaan voit tehdä tärkeät hankintasi niin, että voit jatkaa uraasi katkoksitta.

Lainan suhteen ei kannata toimia kuitenkaan liian nopeasti. Älä siis tartu ensimmäiseen vaihtoehtoon, vaan vertaile eri vaihtoehtoja ja käytä aikaa myös sopivan lainatyypin valitsemiseen. Seuraavaksi kerromme, miten löydät parhaan mahdollisen lainan.

Lainojen vertailu: Miten ja miksi?

Ensimmäinen etappi lainaa suunnitellessa on lainan määrän päättäminen. Määrä päätetään paitsi tarpeen mukaan myös omaa taloudellista tilannetta tarkastellen. Tulojen ja menojen seuraamisesta on tässä vaiheessa hyötyä, sillä se auttaa hahmottamaan myös, kuinka pitkän laina-ajan tarvitset. Perussääntö on se, että lainaerien tulee viedä korkeintaan kolmannes kuukausituloistasi.

Kun tiedät suurin piirtein, minkälaista lainaa olet hakemassa, voit käyttää suunnitelmasi hiomiseen apuna kätevää lainalaskuria, jollainen löytyy esimerkiksi nopealaina.fi -sivustolta. Kokeile laskurin avulla minkälaisia lainavaihtoehtoja saatavilla on ja tutustu niiden hintoihin.

Toinen vaihtoehto on hyödyntää luotettavaa, kotimaista sivustoa, kuten luottokortti.io, lainojen kilpailuttamiseen. Kilpailuttamista varten sivuston lomakkeeseen kirjoitetaan kaikki olennaiset tiedot, eli henkilötiedot, lainan tiedot ja tietoja tuloista. Sen jälkeen palvelu välittää lainatoiveesi rahoittajille, jotka puolestaan lähettävät sinulle lainatarjouksia.

Lainoja vertaillessa on tärkeää huomioida tietenkin lainan kustannukset. Lainan korko on erittäin tärkeä tieto: se on lainan varsinainen hinta. Korko vaihtelee paitsi luotonantajan myös lainan koon ja tulotasosi mukaan. Lisäksi korkoon vaikuttaa takaisimaksuaika. Jos takaisinmaksuaika venyy kovin pitkäksi tuloillasi, voi olla järkevää harkita pienempää lainaa.

Korko liittyy käytännössä siis luotonantajan ottamaan riskiin. Mitä korkeampi riski, sitä korkeampi korko.

Koron lisäksi lainaan liittyy muitakin kustannuksia. Niihin on hyvä perehtyä huolellisesti, sillä kuluista voi kertyä helposti suurehkokin summa. Tällaisia kuluja ovat erilaiset nostomaksut tai käsittelymaksut. Kun korko ja muut kulut lasketaan yhteen, puhutaan todellisesta vuosikorosta. Se kertoo lainan todellisen hinnan pelkän koron sijaan.

Muista myös tutustua lainan ehtoihin, eli selvitä, voitko pitää maksuvapaita kuukausia, jos arvelet että siitä voisi olla hyötyä – ja katso, peritäänkö niistä maksu. Selvitä myös, mitä tapahtuu, jos lainan takaisinmaksussa on vaikeuksia ja voiko lainan maksaa kerralla takaisin etuajassa kuluitta.

Erilaiset lainavaihtoehdot

Sopivan lainatyypin valintaankin on hyvä käyttää hetki. Saatavilla on nimittäin useita vaihtoehtoja.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on yleinen lainatyyppi, ja se myös sopii useimpiin tilanteisiin. Kulutusluotto on tarkoitettu nimensä mukaisesti kuluttamiseen, eikä sitä haettaessa tarvitse kertoa, mihin laina käytetään. Kulutusluottoa on saatavilla niin pieniäkin summia, jotka maksetaan nopeasti takaisin (näitä voidaan kutsua pikavipeiksi), kuin useita kymmeniäkin tuhansia.

Kulutusluotot ovat vakuudettomia lainoja, ja osaksi tästäkin syystä niiden hakemusten käsittely tapahtuu netissä toimivien rahoittajien osalta erittäin nopeasti – lainaa varten ei tarvita tietoja lainan takaajasta tai vakuutena käytetystä omaisuudesta.

Kulutusluottoa on mahdollista hakea myös yhteislainana, mikä voi auttaa saamaan lainan paremmilla ehdoilla. Yhteislainaa voi hakea vaikkapa vanhemman tai vanhempien tai puolison kanssa. Tällöin vastuu lainan takaisinmaksusta on kaikilla lainan ottajilla.

Joustoluotto

Joustoluotto eroaa kulutusluotosta – kyseessä on joustava laina, jota voi nostaa ja maksaa takaisin taloudellisen tilanteen mukaan. Se voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos ongelmana ovat kovin epäsäännölliset tulot. Tällöin joustoluottoa nostetaan tiukempina kuukausina tai yllättävien kulujen sattuessa ja maksetaan takaisin, kun rahaa on taas reilummin.

Joustoluoton hallinta vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, sillä sen hallinta on lainansaajan vastuulla.

Yrityslaina

Jos teet muusikon työtä yrittäjänä, myös yrityslaina voi olla vaihtoehto uran rahoittamiseen. Yrityslaina myönnetään yksityishenkilön sijaan yritykselle, ja sitä varten luotonmyöntäjälle täytyy antaa tietoja yrityksen taloudesta. Lainaa voi käyttää myös ainoastaan yritykseen liittyviin investointeihin.

Yhteenveto: Fiksut talousratkaisut nuorille artisteille

Fiksu ja pitkäjänteinen talouden hallinta on erittäin tärkeää musiikkialalla oleville nuorille. Se auttaa budjetoimaan varat järkevästi ja mahdollistaa myös lainan hakemisen tarvittaessa.

Olennaista talouden hallinnassa on seurata tuloja ja menoja, jotta hahmotat taloudellisen tilanteen mahdollisimman hyvin. Erityisen tärkeää se on, kun tulot ovat epäsäännölliset, kuten nuorilla artisteilla usein on.

Käytä lainoja aina vastuullisesti: mieti ensin, voisitko päästä tavoitteeseesi säästämällä rahaa, ja harkitse, onko lainan ottaminen varmasti tarpeen. Jos päätät hakea lainaa, muista käyttää riittävästi aikaa lainan suunnitteluun ja vertailuun – älä siis tartu ensimmäiseen vastaan tulevaan tarjoukseen.

Lainaa suunnitellessa on tärkeää mitoittaa laina oikein. Liian suuren summan hakeminen voi johtaa siihen, että et saa haluamaasi lainaa. Pahimmillaan ylimitoitettu laina voi johtaa taloudellisiin ongelmiin, joista voi olla seurauksena velkakierre ja/tai maksuhäiriömerkintä.

Oikein mitoitettu ja huolellisesti vertailtu laina puolestaan voi antaa korvaamattoman sysäyksen nuoren artistin uralle.

Lisää luettavaa