Mainos: Vakuudettomien lainojen vertailu kannattaa

Lainojen vertaileminen voi säästää paljon rahaa. Moni kuluttaja hakee lainaa omasta pankista ja unohtaa kilpailuttaa lainat.

07.08.2023

Mainos: NordSek

Kilpailuttamalla vakuudettomat lainat selvitetään nopeasti, mikä pankki tarjoaa parasta korkoa kulutusluotolle. Lainan koroissa voi olla suuria eroja eri pankkien välillä.

Koron lisäksi lainan muissa ehdoissa voi olla merkittäviä eroja. Ruotsalaiset ja norjalaiset pankit voivat tarjota suurempaa lainasummaa samoilla tuloilla, mutta todellinen vuosikorko lainassa saattaa olla kalliimpi.

Lainavertailu onnistuu nopeasti

Voit selvittää nopeasti sinulle parhaat korkotarjoukset joko pyytämällä lainaa suoraan eri pankeista tai kilpailuttamalla lainat lainapalvelun avulla. Esimerkiksi Nordsekin lainavertailu on maksuton palvelu, jossa kuluttaja voi kilpailuttaa kymmenien pankkien korkotarjoukset yhdellä lainahakemuksella.

Lainojen vertailussa kannattaa keskittyä lainan todellisen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko paljastaa, mikä lainatuote on edullisin, kun huomioon otetaan kaikki luottokustannukset.

Lainavertailu on kuluttajille maksutonta. Käytännössä lainanhakija voi lähettää lainatarjoukset lainapalvelussa, jossa hakemus lähetetään eteenpäin kymmenille eri pankeille. Näin kuluttaja voi nopeasti selvittää yhdellä lainahakemuksella eri pankkien lainatarjoukset.

Uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko on 9,30%

Kulutusluottojen keskikorko vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä oli 9,30%, kun kulutusluottoja nostettiin 80 miljoonan euron edestä.

Suomen pankin tutkimuksen mukaan noin viidennes vakuudettomista kulutusluotoista nostetaan rahoitusyhtiöistä, jotka eivät ole pankkeja. Tämä tarkoittaa, että suurin osa vakuudettomista luotoista nostetaan pankeista. Rahoitusyhtiöiden korko on paljon pankkien korkoa suurempi, sillä keskimääräinen lainakannan korko oli 35%.

Huomioi nämä asiat ennen lainan valitsemista

Kulutusluottoa ei kannata nostaa ilman lainan kustannusten vertailua. Lisäksi lainan nostaminen ei ole järkevää, mikäli oma talous ei mahdollista lainan maksamista takaisin sovitussa aikataulussa. Tässä kolme vinkkiä, jotka kannattaa aina ottaa huomioon ennen lainan nostamista tilille:

1. Älä nosta turhaan lainaa tilille

Kaikki lainat maksavat, joten lainaa ei kannata nostaa tyhjän pantiksi tilille. Jos sinulla on fiksu käyttötarkoitus lainalle ja voit maksaa sen sovitussa aikataulussa takaisin, voi vakuudeton laina tuoda elämään tarvittavaa joustoa.

2. Vertaa lainan kustannuksia

Moni kuvittelee, että pankit tarjoavat kaikki samalla hinnalla lainaa. Tämä ei pidä paikkansa, sillä lainojen nimelliskorko voi vaihdella jopa 4 ja 20% välillä.

3. Kiinnitä huomio todellisen vuosikorkoon

Helpoin tapa selvittää edullisin laina on verrata lainan todellista vuosikorkoa keskenään, sillä se ottaa huomioon kaikki lainan kustannukset. Kun vertaat lainan ehtoja keskenään, vertaa todellista vuosikorkoa pelkän nimelliskoron sijaan.

Pankit tarjoavat vakuudetonta lainaa tuloista riippuen

Tarjottu lainasumma riippuu siitä, kuinka paljon hakijoilla on tuloja. Lisäksi lainasummaan vaikuttaa hakijan muut tiedot, kuten muiden lainojen määrä ja se, haetaanko lainaa yksin. Jos haet lainaa yhdessä toisen hakijan kanssa, voitte saada yhdessä suuremman kulutusluoton käyttöön.

Pankit tekevät aina asiakaskohtaisen luottopäätöksen. Tämä tarkoittaa sitä, että ainoa tapa selvittää itselle tarjolla oleva laina on pyytää lainatarjousta pankeista.

Kilpailuttamalla pankit voidaan nopeasti selvittää, mikä pankki tarjoaa parasta korkoa ja lainaehtoja.

Lisää luettavaa