Blockfest pursuaa juhlavuotenaan nostalgiaa ja modernia räppiä – Rumban listan avulla näet monipuolisen kokonaisuuden suomiräpistä

Blockfestia juhlitaan 18.-19. elokuuta.

13.08.2017

Blockfest viettää 10-vuotisjuhlaa ensi viikonloppuna ja festarin esiintyjälista on tykitetty tuttuun tapaan täyteen mielenkiintoisia esiintyjiä. Esimerkiksi MC Taakibörstan ja Tuomio & Koneen yhteiskeikan muodossa näkyy, että kyseessä ei ole pelkästään festarin merkkipäivä, vaan samalla juhlitaan eläväistä suomiräppiä.

Blockfestissa on nähtävää niin nostalgikoille kuin uutta räppiä intohimoisesti seuraaville. Harmilisesti, mutta ymmärrettävästi Blockeilla on ikäviä päällekkäisyyksiä, mutta myös tiettyjen artistien osalta aavistuksen erikoisia esiintymisaikoja.

Näitä silmällä pitäen Rumba kokosi pikalistan, jonka avulla näet kotimaisesta räpistä monimuotoisen puolen. Tätä listaa noudattamalla et kuitenkaan löydä itseäsi isojen nimien kuten Wiz Khalifan keikalta, mutta saatat nähdä jotain, mitä et ikinä tule unohtamaan. Luvassa on nostalgiaa, taattua erikoismeininkiä ja suomiräpin mielenkiintoista uutta aaltoa.

Perjantai

Iltapäivä: Heti Block-viikonlopun alkuun tarjoillaan todellista herkkua, kun kolmelta pääsee maistelemaan Tippa-T:n ja Bizin huumaavaa trap-keitosta. Duon yhteiskeikka on sijoitettu juuri oikeaan paikkaan, eli telttaan. Tippa-T ja Bizi ovat julkaisseet vuoden mittaan sen verran tarttuvaa tavaraa, että kannattaa ottaa vaihtokorvat mukaan, nämä rytmit nimittäin vievät mennessään.

Telttalavassa esiintyy heti seuraavaksi Gasellit, joka heittää laatukeikkoja kesät talvet. Gasellit on kesän mittaan esiintynyt täpötäysille teltoille muun muassa Ruisrockissa ja Flow Festivalissa. Sama tahti jatkunee myös Tampereella.

Alkuilta: Kemmurua ei tule sivuuttaa. Kemmuru toki teki comeback-keikan viime vuoden Blockien aikaan, mutta ei kuitenkaan festeillä. Nyt yhtye nousee Blockfestin lavalle ja mitään seisoskelua ei tulla todistamaan. Kemmurun musiikista ei voi välttämättä käyttää vielä nostalgia-korttia, mutta ikivihreää jo näissäkin kappaleissa on.

”Kun taru Sorbuksen herrasta koitti, homma oli samantien kerrasta poikki. Jos kuulet riimiparin karvaan, ei kannata poistua varmaan.” MC Taakibörsta x Tuomio & Kone on Blockeilta loistava kiinnitys. Tätä yhdistelmää ei pääse aivan joka päivä todistamaan, eikä välttämättä olisi ihme, vaikka tämä jäisi tässä muodossa viimeiseksi kerraksi laatuaan.

Legendastatus on vahva. Taakibörstan paluu on ollut yksi puhutuimmista comebackeista ja yhteiskeikka Tuomion & Koneen kanssa on jotain, jota räppärit kertovat itsekin odottavansa taannoisessa Yle Puheen haastattelussa.

Jos et kuitenkaan ole Sorbuksen ystäviä, niin samaan aikaan (18.45) toisaalla esiintyy Töölön Ketterä, joka on tunnettu energisistä keikoista. Töölöläiset ottivat lavan hallitusti haltuun Blokeilla myös viime vuonna huomattavasti haastavampana ajankohtana, eli iltapäivällä.

Myöhäisilta: Vähäiset Äänet luo mielenkiintoisen vaihtoehdon Migosin kaltaiselle trapjyrälle. Ruudolf, Karri Koira, Thono Slono ja Henry Lee esiintyvät Street Stagella, joka on kuin luotu tällaiselle musiikille. Mikäli löysit itsesi Kemmurun tai Taakibörstan keikoilta, löydät itsesi todennäköisesti myös täältä. Tiedätkin jo miksi.

Lauantai

Iltapäivä: KC/MD Mafia esiintyy sellaisena kellonlyömänä, että jäsenten ei uskoisi olevan vielä hereilläkään. Miten Eevil Stöö saa hiihtopipon rullattua kasvoilleen? Entä näkyykö Pikku Herkkoa?

Voi pitää vähintäänkin erikoisena ajankohtana, että nelikko esiintyy Teltassa jo kahdelta. Sen lisäksi KC/MD Mafian keikkaa on hankala lähteä ennustamaan ja toisaalta siinä sen taika piileekin. Eiköhän tämän keikan aikana tamperelainen iltapäivä tunnu hetken keskiyöltä.

Heti perään klo 14.45 esiintyy Street stagella Kingfish, joka Ruisrockista kantautuneiden huhujen mukaan on kovassa keikkakunnossa, vaikka ei ollutkaan tuona aikana julkaissut yhtäkään soolokappaletta. Kingfishiä on kuultu vierailemassa monien muiden artistien kappaleilla, joten kenties räppäriltä voi odottaa muutamaa ässää hihasta siinäkin mielessä. Viime vuonna Yungin Takeover -riveissä esiintynyt Kingfish vetää ensimmäistä kertaa soolona Blockfesteilla, joten myös se lisää mielenkiintoa keikan osalta.

Heti Kingfishin perään kello 15.30. esiintyy Gettomasa, joka ei Rumban lukijoille sen enempää esittelyjä kaipaa. Chosen One julkaisi raudan lujan 17-ep:n ja loisti jo viime vuonna Blockfestin keikallaan. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö temppua toistettaisi teltassa taas.

Alkuilta: Paperi T vetää kesän ainoan keikkansa Blockfestissa. Paperi T ei ole julkaissut mitään musiikkia levynsä jälkeen, joten on hyvin mielenkiintoista, että kuullaanko uusia kappaleita tällä keikalla. Miten räppäri suoriutuu pitkän tauon jälkeen – jättääkö vielä jäljen?

Myöhäisilta: Avain eli Asa vetää Punaisen tiilen alusta loppuun ja ilmeisesti myös tuttuja vierailijoita on luvassa. Punainen tiili on levynä vaikuttanut vahvasti suomiräpin kehittymiseen ja jos Asalla on edes hitusen nuoruusaikojensa intoa ja aggressiota, niin keikasta on odotettavissa todella intensiivistä pakettia. Tämän keikan aikana tulee varmasti yksi helsinkiläinen kaupunginosa tutuksi.

Samaan aikaan toisaalla Pajafella X NCO X Versace Henrik on todella, todella kutkuttava trio. Kolme aivan omanlaistaan artistia suomalaisessa skenessä. Pajafella on kotikentällään, NCO tulee Turusta asti paukuttamaan trap-luotejaan turusen pyssyllä ja Järvenpäätä edustavan Versace Henrikin pelkkä läsnäolo povaa todellista erikoismeininkiä. Tämä keikka saattaa olla festarien todellinen jokerikortti. On nimittäin rohkeaa, että juuri nämä artisti saavat olla Street stagen viimeiset esiintyjät.

NCO ja Pajafella julkaisivat alkuvuodesta toimivan yhteismixtapen, Versace Henrik taas on julkaissut uutta materiaalia kuin liukuhihnalta. Kappaleita siis nuorilla rap-guruilla riittää.

Keikka on hyvin harmillisesti Avaimen Punainen tiili -keikan kanssa päällekkäin, mutta tälle triolle kannattaa silti antaa mahdollisuus, jos on vähääkään kahden vaiheilla.

Tarkempia lisätietoja festarista löydät täältä.

Lisää luettavaa