Golden Globet jaettu, Oscar-ehdokkaat julkistettu: Mikä näistä on vuoden elokuvabiisi?

Voittaako Glolden Globen napannut John Legendin ja Commonin yhteiskappale myös Oscar-patsaan?

Alkuvuosi on jälleen Hollywoodin leffapalkintojen aikaa. Golden Globet jaettiin jo 11. tammikuuta ja Oscar-ehdokkaat julkistettiin eilen. Siispä teemme katsauksen vuoden elokuvabiisien ja niiden palkintojen maailmaan.

Golden Globe -palkintoja pidetään usein hyvänä vihjeenä siitä, kenen käsiin Oscar-patsaatkin ovat matkalla, mutta leffakappaleiden kohdalla mitään selvää yhteyttä ei ole nähtävissä. 2000-luvun puolella itseasiassa vain muutama kappale on napannut palkinnon molemmissa gaaloissa. Esimerkiksi Adelen Bond-kappale Skyfall sai molemmat pystit, kuin myös kolmanteen Taru Sormusten Herrasta -leffaan (2003) tehty Annie Lennoxin Into the West.

Tänä vuonna pesäeroa on vielä enemmän, sillä viiden Oscar ja Golden Globe -ehdokkaan välillä on vain yksi yhteinen kappale. Kyseinen kappale on John Legendin ja rap-artisti Commonin yhteisbiisi Glory, joka kuullaan vuoden 1965 rotumielenosoituksista kertovassa draamaelokuvassa Selma.

Ja tämä kappale siis voittikin Golden Globen, eikä mikään ihme. Siinähän on jenkkityylistä hehkutusta ja vapaustaistelun henkeä.

Muita Golden Globe -ehdokkaita olivat muun muassa Lana del Rey kappaleella Big Eyes samannimisestä Tim Burtonin elokuvasta, sekä Patti Smith kappaleella Mercy Is Darren Aronofskyn raamatullisesta Noah-leffasta. Mutta John Legendin kappaletta lukuunottamatta kaikki Golden Globe -ehdokkaat jäivät siis vaille Oscar-kutsua.

Toinen Oscar-ehdokas on Lego Elokuvassa kuultu Everything is AWESOME!, jonka esittävät Tegan and Sara apunaan musiikkikomediatrio The Lonely Island. Kappale on kieltämättä ihan tarttuva, mutta en nyt ensimmäisenä veikkaisi tämän porukan vievän Oscar-patsasta kotiin.

Kolmas ehdokas tarjoilee taas Oscar-ehdokkaille tyypillistä hehkutusta. Rita Oran kappale Grateful kuullaan Gina Prince-Bythewoodin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa romanttisessa draamassa Beyong the Lights.

Seuraava ehdokasbiisi löytyy yllättäen dokumentista. James Keachin ohjaama I’ll Be Me kertoo kantrimuusikko Glen Campbellista, ja itse keskushahmo vastaa kappaleesta I’m not Gonna Miss You. Dokumentissa seurataan Campbellin jäähyväiskiertuetta ja taistelua Alzheimerin tautia vastaan. Saattahan tuota kuunnellessa tosiaan silmät kostua.

Viimeinen ehdokas Lost Stars -kappale elokuvasta Begin Again. Ohjaaja-käsikirjoittaja John Carney muistetaan vuoden 2007 musiikkielokuvasta Once, jonka teemakappale Falling Slowly palkittiin tuolloin parhaan leffabiisin Oscarilla. Kappaleen esittää näyttelijä Keira Knightley, ja sen ovat kirjoittaneet New Radicalsista tunnettu Gregg Alexander ja näyttelijänäkin kunnostautunut Danielle Brisebois.

Oscar-voittajien veikkailu saattaa olla yhtä tyhjän kanssa, mutta näistä ehdokkaista sanoisin parhaat mahdollisuudet olevan Glorylla tai I’m not Gonna Miss Youlla. Toivottavasti pysti ei kuitenkaan mene Gratefulille, sillä se ainakin on suoralta kädeltä ehdokaskappaleista tylsin.

Lisää luettavaa