On jälleen aika tuohtua Rock and Roll Hall of Famesta – Miten on mahdollista, etteivät nämä klassikot ole vieläkään mukana?

10.10.2014

Rock and Roll Hall of Fame -ehdokkaat julkistettiin eilen, ja kuten joka vuosi, ehdokaslista tarjosi useita ”eivätkö nuo muka ole vielä mukana?” -elämyksiä.

Tämänkertaisessa ehdokaslitaniassa ovat esimerkiksi The Smiths, N.W.A. ja Kraftwerk, joiden kohdalla mielikuvitus ei riitä hahmottamaan syitä, miksi kokoonpanot on toistaiseksi sivuutettu valinnoissa.

Mutta ei siinä kaikki, ohitettujen bändien lista on paljon tätä pitempi. Muun muassa seuraavat nimet loistavat poissaolollaan rockin kunniakirjoista:

1. Deep Purple

Rockin superklassikko oli ehdokkaana viimeksi viime vuonna, vaan eipä jostain syystä natsannut. Aina ei riitä yli 100 miljoonaa myytyä levyä ja Smoke on the Waterin kaltaiset ikivihreät valitsijakunnan vakuuttamiseen. Tässä täytyy ihan rehellisesti sanottuna olla joku salaliitto taustalla – nyt puhutaan sentään Deep Purplesta. Ja bändi on ollut kelvollinen Hall of Fameen jo vuodesta 1993.

2. Slayer

Slayer olisi voitu vihkiä rockin kunniakirjoihin jo vuonna 2008, mutta ei ole onnistunut. Grammyja yhtyeelle on sentään tullut kaksi kappaletta, mutta siinä ne viralliset tunnustukset melkein ovatkin. Thrashin isosta nelikosta Metallica vihittiin Hall of Fameen vuonna 2009, Anthrax ja Megadethkin tuskin pääsevät edes ehdokkaaksi.

3. Iron Maiden

Slayerin joku voisi ohittaa vielä oman kannattajakuntansa juttuna, mutta Iron Maidenin vaikutusta rockmusiikkiin ei kukaan kuolevainen voi sivuuttaa. Montaakohan kymmentä menestynyttä bändiä Steve Harrisin luotsaama yhtye on inspiroinut vuosikymmenten varrella? Iron Maiden tuli Hall of Fame -kelpoiseksi vuonna 2005, eli kohta vuosikymmen on kärsitty vääryyttä.

4. Depeche Mode

Vaikka Rock and Roll Hall of Fame on nimensä puolesta rocklista, on lista pullollaan muunkinlaisia populaarimusiikin muotoja. Konepopin kenties vaikutusvaltaisin nimi Depeche Mode on kuitenkin joukosta poissa, vaikka yhtye olisi voitu lisätä mukaan jo vuonna 2006. Jos bändin merkitys on jäänyt jostain syystä hämäräksi, lue Samuli Knuuti massiivinen Depeche Mode -artikkeli asiaa selventämään.

5. Joy Division

Joy Division jää edellä mainittujen yhtyeiden jalkoihin, mitä myytyjen levyjen määrään tulee, mutta vaikutusvaltansa puolesta orkesteri on ihan samaa liigaa. Katso vaikka sellaisia 2000-luvulla suosioon ampaisseita bändejä kuin Editors, White Lies ja Bloc Party. Eikä muuten ole saman miehistön kaupallisesti menestyneempi kokoonpano New Orderkaan mukana Hall of Famessa, mikä sekin herättää paljon kysymyksiä.

6. The Cure

Kun postpunkista alettiin puhua, niin The Cure on synkistelypopin saralla kenties myyntinsä puolesta se suurin nimi. 27 miljoonan kaupatun levyn ansioluettelo puhuu puolestaan, ja tämä on saavutettu ilman ykkössijoilla keikkuneita singlehittejä. Cure tuli Hall of Fame -kelpoiseksi vuonna 2003.

7. Motörhead

Lemmyä varmaan vähän ihmetyttää, kun Hall of Fameen on kelpuutettu kaiken maailman Metallican kaltaisia märkäkorvia, mutta heavy rockin kantaisälle ei kutsua ole tullut. Väsymättä uusia levyjä (21 tähän mennessä) ja kiertueita tekevä bändi tuli Hall of Fame -kelpoiseksi vuonna 2002.

8. Kate Bush

Harvoin on musiikkiblogeissa koettu samanlaista ilakointia kuin aiemmin tänä vuonna, kun Kate Bush ilmoitti lähtevänsä pitkästä aikaa kiertueelle. Hall of Fame -raati ei kuitenkaan ole ilmeisesti yhtä riemuissaan Britannian satakielen tekemisistä, sillä vaikka Bush on ollut mukana ehdokasasetteluissa jo vuodesta 2003, ei paikkaa ole herunut.

9. Yes

Brittiläinen Yes menee sijoittuu taas siihen vahvimpaan ”mitä helvettiä” -kategoriaan: Dream Theaterin ja Rushin kaltaisia progejättiläisiä inspiroinut klassikkobändi on ohitettu artistivalinnoissa aina vuodesta 1994 lähtien. Jos esimerkiksi seuraavassa seremoniassa mukaan valitaan Green Day, ja Yesin sekä Deep Purplen kaltaiset nimet ovat joukosta poissa, alkaa koko Hall of Fame menettää uskottavuuttaan.

10. Sonic Youth

Sonic Youth on jälleen niitä bändejä, joiden ansioluettelo ei pursua kultalevyjä tai singlehittejä, mutta orkesterin opetuslasten määrä käsittää suurin piirtein koko 2000-luvun vaihtoehtomusiikkiskenen. Sonic Youth tuli Hall of Fame -kelpoiseksi vuonna 2008, mutta yhtye ei ole ollut kertaakaan edes ehdokkaana. Tähän luulisi tulevan muutos lähivuosina.

Lisää luettavaa