Kiitoradalla 4/15: Jos haluat uutta, hyvää suomalaista musiikkia, ota haltuun ainakin nämä yhtyeet

Nätti-Antti ja Lasso Lampinen (Kuvakaappaus videosta).

Radio Helsingin The New Music Show’n Nick Triani ja Emma Kemppainen valikoivat jälleen Rumbankin lukijakuntaa potentiaalisesti kiinnostavia tulokkaita. Kuuntele alta, mitä kaikkea Suomen musiikkikentän marginaalissa poreilee ja tee löytöjä!

Toimittanut: Anna-Maija Lippu

Nätti-Antti ja Lasso Lampinen

Menneenä talvena musiikin tekemisen aloittanut Nätti-Antti ja Lasso Lampinen tarjoilee välinpitämättömän itsevarmaa garage-räminää. Laulaja esiintyy possunaamarissa, ja YouTube-videoiden grafiikat muistuttavat 1980-luvun rockin mauttomia kansikuvia. Yhtyeen Facebook-profiilissa kiinnostuksen kohteiden kohdalla lukee ”rööki on paras, ja viina” ja palkinnot-osiossa ”maailman rumin mies -kilpailun 3. perintöprinsessa 2008”.

Kaoottinen Rokkidisko videoineen on kotitekoista häröilyä parhaimmillaan ja sopii mainiosti mökkiryyppäjäisten lopputunneille. Kokoonpanon voi kuvitella aloittavan maalaiskaupunkien pikkupubeista, kunnes kansa on valmis vanhan suomirockin paluuseen ja flanellipaitaiset, parturia karttavat Kallion nuoret jonottavat heidän Tavastian-keikalleen vuoteen 2017 mennessä.

Nick: ”Yhtyeen demo saapui meille cd-muodossa vessapaperiin käärittynä, ilman mitään lisätietoja. Joskus mysteeri toimii. Rokkidisko on kuin rähjäisempi, likaisempi Risto, jolla on mieltymys possunaamareihin.

Facebook-sivu

Holy Roman

Neljästä pojasta ja yhdestä tytöstä koostuva Holy Roman on julkaissut tähän mennessä kaksi kappaletta, mutta nuokin tekevät jo suurehkon vaikutuksen. Tuoretta, instrumentaalipainotteista noiserockia esittävä helsinkiläisyhtye on keikkaillut jo useassa kesän musiikkitapahtumassa. Räiskyvää ja paukkuvaa Ähtäri-kappaletta on kehuttu ulkomaisissa musiikkiblogeissa, ja minimalistisen väkevä video kuvaa soitosta välittyvää nuorta vimmaa osuvasti.

Ähtärin lisäksi Fanfare-livetaltioinnin sisältävä Looking at an Escher Painting Made Me Go Blind -demo saa odottamaan syksyä, jolloin yhtye aikoo julkaista lisää musiikkia.

Nick: ”Kaksi rumpalia, vanhaa Dexyn tuntua, kuinka tätä ei voi rakastaa? Ähtäri toimii sekä kraut-vetona että mahtailevana ilmaisuna määrätietoisuudesta. Ennustamme isoja asioita Holy Romanille.

Facebook-sivu

Vuoret

Tamperelainen Vuoret-yhtye kuvailee musiikkiaan muun muassa sanoilla brutalismi, psykomaantiede, kaupunkiluonto ja ammoniumkloridi. Selkeyden vuoksi voisi kai sanoa, että bändi on soundiltaan kuin melankolisempi Pariisin kevät. Ei ole alkuperäistä -kappale sopii hämärtyviin loppukesän iltoihin. Vastaavanlaista Suomi-indietä on toki kuultu ennenkin, mutta kokoonpano erottuu joukosta rosoisemmalla otteellaan.

C-kasetin muodossa julkaistu Rantatie-ep on nimetty Tampereella sijaitsevan vanhan paperitehtaan mukaan, jossa Vuoret äänitti kappaleitaan. Tuhopoltto kuitenkin runteli paikan, ja mukana meni myös soittimia. Toimintaa pystyttiin jatkamaan kitaristi Sami Nissisen mukaan ”osamaksulla, vipillä ja varastamalla”.

Emma: ”Suomenkieliselle shoegaze-tyylille on ehdottomasti markkinarakonsa. Harva bändi tekee tällaista ja vielä näin hyvin.

Facebook-sivu

Karina

Konstailemattoman kaunista poppia pöytään tuova Karina vangitsee kuulijan avoimilla lyriikoilla ja lempeillä, akustisilla melodioilla. Helsinkiläinen kolmikko on kahden tytön ja yhden pojan summa, ja kaikki taitavat useamman instrumentin. Viime joulukuussa ilmestynyt esikoiskappale Laivat tuudittaa herkistymisen partaalle, ja sen musiikkivideo on mykistävän kaunis road trip- tai luontodokumentti. Myrkky on taas asenteentäyteinen erotilitys värikkäällä toimintavideolla, joka nostattaa suupieliä.

Yhtyeen some-ilme on kuin 1970-luvun nostalgisesti haalistunut valokuva-albumi. Kaikki vaikuttaa samaa aikaa harmoniselta ja harkitulta sekä kaunistelemattoman autenttiselta. Heinäkuussa julkaistun ep:n ruusuisen kansitaiteenkin voisi katumatta ripustaa seinälle.

Emma: ”Myrkky on yksinkertaisesti parhaita demoja, mitä olemme saaneet – loistavaa laulunkirjoitusta, sovitusta ja sanoituksia.

Facebook-sivu

Dull Antics

Imatralainen Dull Antics on Juho Maurisen ja Santeri Kuisman duo. Herroista ensimmäinen laulaa ja soittaa bassoa, toinen lyö rumpuja ja laulaa taustoja. Jäsenluku ei kuitenkaan kerro volyymin määrästä, joka onkin sitten moninkertainen. Enimmäkseen vielä kotiseuduillaan keikkaillut garage punk -kaksikko pistää veret kiertämään ja pään pyörälle hengästyttävällä rytmillään.

Not Going to Sleep Tonightia on suotavaa kuunnella erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin ja aina, kun väsymyksen haluaa parantaa Red Bullin sijaan musiikkia kuuntelemalla. Samanniminen ep ilmestyi aiemmin tänä vuonna, ja kaikki sen kolme kappaletta luovat uskoa garagen uuteen nousukauteen.

Nick: ”Dull Antics edustaa kunnon indietä: yksilöllistä, omaperäistä, eheää ja luovaa. Hieno soundi kahden hengen yhtyeeltä.

Facebook-sivu

Artikkeli on julkaistu Rumbassa 4/15.