Loppuysäriltä maailmalle – haastattelussa Alma

ALMA oli vielä kesällä tuntematon suurelle yleisölle. Nyt hänen singleään on kuunneltu Spotifyssa miljoonia kertoja enemmän kuin esimerkiksi JVG:n kesähittiä.

Markus Paajala

Hikinen sunnuntai-iltapäivä Flow-festarin Black Tent -lavan bäkkärillä. Muutaman minuutin päästä Alma Miettinen, 20, kurkkaa lavan takaa sisälle telttaan ja alkaa huutaa täyttä kurkkua.

Stressi laukeaa, ja tilalle tulvahtaa hyvä fiilis. Teltta pursuaa ihmisiä, ja he ovat tulleet katsomaan Almaa.

Vielä kuukausi sitten harva Suomessa oli kuullutkaan Almasta, ja nyt hänet on julistettu lähestulkoon jokaisessa kotimaan mediassa maan suurimmaksi pop-vientitoivoksi – ennen kuin hän on vetänyt täällä ensimmäistäkään soolokeikkaa.

Mitä tapahtui?

Monta onnekasta asiaa. Ensimmäinen oli se, että 17-vuotias Alma osallistui Idols-karsintoihin ”teiniläpällä” vuonna 2013. Ennen sitä hän ei ollut koskaan uskaltautunut laulamaan edes koulun kevätjuhlissa.

Idolsissa hän lauloi yhtäkkiä ison bändin kanssa isolla lavalla koko Suomelle. Persoonallinen ja välitön tyyppi teki tuomareihin vaikutuksen ja jäi monen katsojankin mieleen, mutta tippui ennen finaaleja kisasta pois.

”Suomi on niin pieni maa, että täällä pärjää suhteilla”, Alma sanoo.

”En ole perheestä, jolla olisi suhteita tai tuttuja musiikkibisneksessä. Idolsin kautta pääsin tutustumaan ihmisiin, jotka auttoivat ja puskivat minua eteenpäin – sanoivat, että mene tuonne ja tuonne. En olisi tässä ilman sitä kokemusta.”

Idolsista tippumisen jälkeen tapahtui toinen onnekas asia. Idols-tuomari, räppäri Sini Sabotage otti Alman siipiensä suojaan ja palkkasi tämän keikoilleen tuplaajaksi ja ”sekoilemaan”, kuten Alma itse kuvailee. Räppi ei ollut Alman juttu, mutta keikkailu opetti paljon.

”Ekoilla keikoilla en nauttinut sekuntiakaan, mutta vuoden jälkeen osasin jo rentoutua. Oli helpottavaa olla jonkun taustalla. Tiesin, että jos mä pyörryn sinne, niin show jatkuu silti.”

Kolmas iso asia tapahtui kesällä 2015, kun JVG:n PME-levy-yhtiöstä soitettiin, pääsisikö Alma vielä samana päivänä lähtemään biisileirille. Alma lähti ja tapasi leirillä saksalaisia Sony ATV:n edustajia, jotka ihastuivat artistiin ja pyysivät tätä tulemaan Berliiniin viikon päästä.

Berliinissä Alma teki 12 biisiä 12 eri tuottajan kanssa 12 päivän aikana. Sessiota seurasi kansainvälinen levytyssopimus Universal Musicin kanssa.

Alma tietää, että hänen tekemiään biisejä on jo mennyt muille artisteille, mutta hän ei voi vielä puhua niistä. Sittemmin Alma on tehnyt samankaltaisia biisisessioita muuallakin, ennen Flow’ta Los Angelesissa.

Soolona Alma on julkaissut vasta yhden singlen, Karman, joka päätyi soimaan myös Elton Johnin Rocket Hour -radio-ohjelmaan. Rion olympialaisiin ja Billboardin soittolistalle kohosi kesällä julkaistu Bonfire, saksalaisen Felix Jaehnin single, jolla Alma hoitaa kaikki lauluosuudet.

Alma kuvailee itseään loppuysärin lapseksi, jolle musiikki on aina löytynyt internetistä. Perheeseen ostettiin tietokone, kun Alma oli ala-asteella, ja musiikki aukesi Youtuben kautta.

”Aloin kuunnella yksittäisiä biisejä. Amy Winehousea, Jackson Fivea, Whitney Houstonia. Aina, kun olen ollut onnellinen, olen laulanut.”

Laulamaan Alma sanoo oppineensa kuuntelemalla, ja ”outoja ääniä” hän teki jo ennen kuin osasi puhua. Mutta vasta kun Alma alkoi laulaa Youtube-karaokea kotona, äiti tajusi tyttärensä lahjat ja laittoi tämän laulutunneille.

”Olen ihan liian ADHD sellaiseen, ja lopetin parin kerran jälkeen. Haluan laulaa vapaasti enkä miettiä ja analysoida liikaa. Tämä kuulostaa nyt kliseiseltä, mutta tykkään vain vitusti laulaa.”

Jo pitkään on puhuttu siitä, kuinka Suomessa ei enää tehdä englanninkielistä musiikkia – varsinkaan tämänkaltaista, mainstream-yleisöille suunnattua popmusiikkia. Esimerkiksi Anna Abreu ja Janna ovat vaihtaneet laulukielensä englannista suomeksi.

Alma sanoo taistelleensa pitkään pitääkseen kiinni englannista. Suomalaiset levy­-yhtiöt eivät innostuneet siitä, että suomalainen artisti laulaisi englanniksi, joten puolen vuoden ajan Alma yritti tehdä suomenkielistä musiikkia.

”Joku Kasmir tekee sen hyvin, mutta minä en ole ikinä oikein kuunnellut suomenkielistä musaa. En saa siihen tunnetta, se kuulostaa minun esittämänäni feikiltä”, Alma kuvaa.

Alman musiikki kuulostaa epäsuomalaiselta, ja hänen laulusoundiaan on verrattu Adeleen. Suomalaisten tuottajien kanssa hän ei ole työskennellyt.

”Suomenkielinen hitti on ihan oma juttunsa, siinä on suomalainen tatsi. Minun mielestäni tänne kaivattaisiin rohkeita tyyppejä, jotka hurmaisivat kansainvälisesti mutta Suomen tavalla. Jos se en ole minä, niin kyllä joku meistä vuoden 1995 jälkeen syntyneistä lähtee maailmalle ja näyttää. Ruotsi meni jo. Nyt on Suomen aika.”

FAKTA
– Alma Miettinen (s. 1996)
– Osallistui Idols-kilpailuun vuonna 2013
– Debyyttisingle Karma julkaistiin 3. kesäkuuta
– Vieraillut Felix Jaehnin Bonfire- ja Sini Sabotagen Muuta ku mä -singleillä
– Debyyttilevy julkaistaan alkuvuodesta 2017
– Sanottua: ”Alman kanssa työskentely oli hauskaa. Hän on ällistyttävä laulaja-lauluntekijä, jolla on mahtava asenne.” – Felix Jaehn
www.facebook.com/cyberalma