Saksofonisti loikkasi laulajaksi – kotimaisen Linear Johnin täydellisyys on täynnä virheitä

Linear John on kotimainen pop-uutuus, jossa esteettinen minimalismi lyö kättä rönsyilevien musiikillisten vaikutteiden kanssa. Debyyttialbumi Hits with a Twist on julkaistu ja Rumba soitti Linear Johnille eli Markus Holkolle selvittääkseen mistä on kyse.

Moi Markus! Millainen mies on Linear John?
”Linear John on vähän överi ja provosoiva hahmo. Tuntuu, että Suomessa pitää olla nöyränä, joten halusin tehdä jotain muuta. Linear John ei ole kuitenkaan tuulesta temmattu, vaan siinä on puolet mua itseäni. Nimi tulee siitä, että olen tyylillisesti aina mennyt eteenpäin, lineaarisesti, ilman kertauksia.”

Olet aiemmin soittanut muun muassa U-Street Allstars-, Eternal Erection- ja Lightboxer-bändeissä. Miten sooloprojektisi sai alkunsa?
”Olen ollut alalla vuosia ja tehnyt paljon biisejä vuosien varrella. Ajattelin, että ne pitäisi saada ulos. Linear Johnin hahmo syntyi studiossa, ja sen kasvutarina tallentui levylle. Nyt hahmo on siirtymässä studiosta liveksi.”

Kuvailet musiikkiasi muun muassa epäsäännölliseksi popiksi. Aiemmin olet tehnyt jazzia, ja Linear Johnin musiikki taas tuo mieleen amerikkalaisen Eelsin. Mistä kaikkialta olet hakenut vaikutteita?
”Jos olisin tehnyt soololevyn Markus Holkko -nimellä, se olisi varmaan ollut jazzia. Mutta Linear Johnissa olen viimein pystynyt yhdistämään monta asiaa mistä pidän: jazz, pop, klassinen, proge, punk ja elektroninen musa, avantgardistisuus ja provokatiivisuus. Tyyli tuli luonnollisesti kun mietin, että mitä tämä hahmo haluaisi laulaa. Levyllä on ehkä tyylien sekamelska, mutta hahmo pitää sitä kasassa. Yhteinen nimittäjä on pop. Halusin myös tehdä likaisen ja vähän sekavankin kuuloisen levyn. Nykyään levyt kuulostaa aika kliinisiltä. Mun täydellisyys on täynnä virheitä.”

Linear Johnin debyyttilevy julkaistiin syyskyyn puolivälissä saksalaisella Agogo-levymerkillä. Miten päädyit sinne?
”Tapasin Berliinissä yhden PR-tyypin ja annoin sille biisejä kuunneltavaksi. Hänen kauttaan päädyin Agogolle ja tein diilin heidän kanssaan. Levyn biisit ovat soineet radiossa Saksassa, Ranskassa ja Portugalissa. Suomessa vasta aloittelen. Täällä tehdään paljon suomenkielistä musiikkia, joten saa nähdä miten englanninkielinen levy otetaan vastaan täällä. Linear John ei kuitenkaan tule ikinä laulamaan suomeksi.”

Olet ennen ollut bändeissäsi enemmän tai vähemmän taustalla, ja nyt ensimmäistä kertaa laulajana, parrasvaloissa. Miltä esiin astuminen tuntuu?
”Kyllä se ensin vähän kauhistutti. Mutta tavallaan laitoin itse itseni nurkkaan. Olen aiemmin tehnyt instrumentaalisia synalevyjä, mutta sitten tajusin että nämä biisit vaativat ihmisäänen. Päätin studiossa, että alan laulaa ja sitä kautta se syntyi. Piti luottaa omiin korviin. Sitten piti myös saada tekstejä, jotka nekin alkoivat syntyä aika orgaanisesti. Nyt kun hahmo on siirtynyt studiosta liveksi, on homma pitänyt ottaa vähän toiselta kantilta. Jazztaustani näkyy siinä, että keikalla mennään osittain bändin kanssa improvisoiden.”

Olet ensi lauantaina keikalla Dubrovnikissa. Mitä on luvassa?
”Luvassa on tiukka setti. Haluan tehdä tehokkaan keikan, ei mitään liian pitkiä sooloja. Bullshit pois.”

Linear John keikalla Dubrovnikissa Helsingissä lauantaina 5. marraskuuta.