Suomibändien yhteinen risteily ikuistettiin Full Steam Ahead -dokumenttiin

05.04.2014

Makian järjestämällä höyrylaivaseikkailulla nähdään muun muassa Rubik, K-X-P ja Black Lizard.

Teksti: Anna-Maija Lippu

Mitä tapahtuu, kun 14 kotimaista yhtyettä ja artistia hyppäävät viikoksi samaan höyrylaivaan kiertämään Suomen etelärannikkoa?

Vastauksesta ei voi olla varma, mutta hauskalta se kuulostaa. Mutta kuka tällaisen idean keksi ja miksi?

”Uuden malliston myötä Makialla me aina mietitään, että mikä olisi nyt siisti juttu”, kertoo Nicolas Prieto, suomalaisen vaatemerkki Makian tuottaja.

Tällä kertaa yhtiö päätti lanseerata kevät–kesä 2014 -mallistonsa Full Steam Ahead -dokumenttiprojektin ohessa.

Prieto ja kumppanit inspiroituivat Kaurismäen veljeksien Saimaa-ilmiö -dokumentista, jossa Juice Leskinen, Eppu Normaali ja Hassisen kone seilasivat ympäri Saimaata vuonna 1981.

Niinpä he keräsivät yhteen huiman joukon suomalaisen nykymusiikin parhaimmistoa: Rubik, K-X-P, Phantom, Lau Nau, Huskey Rescue, TWWTH, Damn Seagulls, Reino Nordin/Bongo Rock, Tuomo, Sara Sayed, Sarah Kivi & Non-Orchestra, Death Hawks, Black Lizard ja Big Wave Riders osallistuivat höyrylaiva s/s Norrkullalla pidettävään risteilyyn. Matkan varrella pysähdyttiin eri rannoilla ja saarilla jammailemaan kunkin bändin musan tahtiin ja kuvaamaan Makian vaatteita muusikoiden yllä.

Samalla tuli koettua merenkäynnin kommelluksia ja pohdittua musiikin kehitystä kollegoiden kanssa. Radio Helsinki ja Dj Njassa olivat mukana raportoimassa menosta. Kaikesta tästä saatiin aikaan 42-minuuttinen dokumentti, joka on koko kansan nähtävissä 28. maaliskuuta lähtien.

”Tämä ei ole missään nimessä mainoselokuva, vaan kulttuurielokuva”, Prieto vakuuttaa.

”Siitä tuli kuitenkin paljon isompi juttu kuin arvattiin.”

Dokumentti kuvattiin tuokokuussa 2013. Miljöönä toimii Suomen etelärannikon auringonlaskut ja erilaiset puistikot ja laiturit, missä bändit soittavat kukin vuorollaan. Teoksessa todistetaan muun muassa Rubikin viimeisiä hetkiä, Dj Njassan analyysiä muusikoiden alkoholismista ja Tuomon hunajaista laulua.

”Ei siihen pystynyt hirveästi varautumaan, että mitä tapahtuu”, sanoo Arthur Franck, toinen ohjaajista.

Franckia pyydettiin ohjaamaan pätkää yhdessä Nalle Sjöbladin kanssa. Koska konsepti ei ollut laivan kulkureitin lisäksi erityisemmin käsikirjoitettu, kädet olivat vapaat. Se oli yhtäaikaa projektin houkutteleva ja haastava puoli.

”Takaisin tultiin väsyneinä ja 40 tunnin kuvamateriaalin kanssa. Ensin oli vaikea lähteä hahmottamaan, että mitä sen kanssa tehdään, mutta lopulta rakenne alkoi muotoutua”, Franck kertoo.

”Reissu tapahtui ikään kuin rinnakkaismaailmassa. Helsinkiläisinä olimme lähellä kotia ja tutuissa maisemissa, mutta kuitenkin eristäytyneinä merellä. Se oli semmoinen outo kupla.”

Samanlainen tunnelma ja ajattomuus saatiin kiteytettyä filmiin.

”Emme halunneet tehdä sitä day 1, day 2 -tyyliin alusta loppuun. Halusimme sellaisen logistiikan pois. Reissu on kuin oma pieni maailmansa. Se elää ajallisesti tyhjiössä”, hän kuvailee.

”Enimmäkseen piti vain altistua kaaokselle ja sille, ettei tiedä mitä tapahtuu. Olihan se mielenkiintoista ja väsyttävää. Ennen tätä en ollut kovin perillä suomalaisesta rockista tai popista, ja nyt fanitan näitä 14 bändiä.”

Reino Nordin lähti tempaukseen mukaan puhtaasti siksi, että se kuulosti mukavalta.

”Ja ilmaista kaljaa”, hän naurahtaa.

”Olihan se makeeta olla noin erilaisessa ympäristössä. Tuollaisia reissuja voisi olla enemmänkin. Meri ja musiikki sopivat hyvin yhteen.”

Nordinin mielikuvitus alkaa laukata ja hän miettii ääneen Prietolle:

”Tehdään pidempi rundi, kierretään laivalla rantoja ja ruvetaan vain soittamaan ihmisille. Sitten jos joku tulee valittamaan, niin seilataan pois. Pysähdytään mökkirannoissa ja heitetään keikkoja!”

Reissu teki selkeästi mieheen vaikutuksen.

”Siellä oli erilaista vipeltäjää. Olihan se mielekkäämpää kuin Ruotsin laiva.”

Katso Full Steam Ahead alta.

Lisää luettavaa