”Todella vinksahtaneita tarinoita” – R&A-tärppinä torstaille Stephen Kingin ja George A. Romeron kauhuklassikko ”Creepshow”

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali tarjoaa yhdistetyn juhla- ja muistonäytöksen pian 70-vuotiaalle kauhukirjailija Stephen Kingille ja hiljattain edesmenneelle ohjaajalegenda George A. Romerolle.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla nähdään torstai-iltana Stephen Kingin ja George A. Romeron yhteistyönä tekemä, Shokki– ja Kauhua kryptasta –lehtiä kunnioittava kauhuklassikko Creepshow (1982).

Kyseessä on juhlanäytös 70 vuotta täyttävälle kauhukirjailija Stephen Kingille, jonka Se-kirjaan (orig. It) perustuva, vastikään ensi-iltansa saanut viimeisin elokuvaversio on osoittautunut menestykseksi lippuluukuilla. Kyseessä on myös muistonäytös äskettäin menehtyneelle ohjaajalegenda George A. Romerolle.

Stephen King ja George A. Romero tapasivat ensimmäisen kerran 70-luvun lopulla. Kingin edustaja oli halunnut Romeron ohjaamaan Painajainen-kirjan (orig. Salem’s Lot) elokuvaversion. Edustajan kiinnostus Romeroa kohtaan oli noussut edustajan nähtyä Romeron erikoisemman vampyyrielokuvan Martin (1978).

Elokuvaversiosta luovuttiin ja kirjasta tehtiin Kauhujen kaupunki -niminen sarja televisioon, ohjaajana hiljattain myös edesmennyt Tobe Hooper. Kuitenkin kun herrat tapasivat ja keskustelivat kauhusta keskenään, selvisi, että King ja Romero jakoivat yhteisen rakkauden 50-luvulla julkaistuihin Shokki– ja Kauhua kryptasta –kauhu- ja jännityssarjakuviin.

Paria vuotta myöhemmin King ja Romero sekä tuottaja Richard P. Rubinstein tapasivat tarkoituksenaan työstää Kingin Tukikohta-kirjasta (orig. The Stand) elokuvaversio. Tukikohta ei edennyt, mutta Creepshow-elokuva syntyi.

Creepshow sisältää yksittäisiä, alkuperäisiä tarinoita, joiden syntyä inspiroivat herrojen lapsuuden suosikkisarjakuvat. Elokuvan kuvaustyyli, alun animaatiota myöten, mukailee ja kunnioittaa nyt jo kulttiasemaan nousseen EC Comics -sarjakuvayhtiön visiota omaperäisillä ja todella vinksahtaneilla tarinoillaan.

Romeron aiempiinkin elokuviin, kuten Martin sekä Dawn of the Dead (1978), erikoisefektit tehnyt Tom Savini oli mukana myös Creepshow-elokuvan työryhmässä. Elokuvan näyttelijävalinnat ovat todella mainiot ja myös efektimestari Savini piipahtaa pikaisessa cameo-roolissa. Samoin itse kirjailija King esittää erään segmentin pääosahahmoa.

Mukaan saatiin genren tähtiä kuten John Carpenterin Pako New Yorkista -elokuvasta tutut Tom Atkins sekä Adrienne Barbeau, sekä yllätysnimiä kuten Ted Danson (mm. Kolme miestä ja vauva -hupikomediat) ja Leslie Nielsen (mm. Mies ja alaston ase -elokuvat ja -tv-sarja).

Elokuvan efektit, musiikki, kuvaustyyli ja sarjakuvamaisuus tuntuvat ison budjetin tuotannolta, mutta elokuva tehtiin lähes talkoovoimin. Creepshow’n jälkeen Romero työskenteli vastaavien tarinoiden parissa Tales From the Darkside -tv-sarjassa, jota tehtiin vuosina 1983-1988.

Creepshow-elokuvan ainoa erikoisnäytös esitetään elokuvateatteri Orionissa torstaina 21.9. klo 21:15.

Lisäksi WHS Teatteri Union järjestää lauantaina 30.9. George A. Romero in memoriam –muistokarkelot. Illan aikana esitetään Dario Argenton kanssa yhteistyössä tehty Two Evil Eyes (orig. Due occhi Diabolici, 1990), Martin-elokuva, Kaikki saastuneet tuhotaan (orig. The Crazies, 1973), sekä Romeron ohjaama Dawn of the Dead (1978).

Sekä Creepshow että Romeron muistonäytösten elokuvat esitetään filmiltä.

Teksti: Alex Anttila