Tulevaisuuden tusina 2015: Rap-kukko Tippa-T kohosi uusien tähtien listalla toiseksi korkeimmalle korokkeelle

Mikko Litmanen

Uusia kykyjä kartoittavassa Tulevaisuuden tusina -äänestyksessä on ehditty jo kahden kärkeen. Äänestyksen toisen sijan vei häpeämätön hiphop-taiteilija Tippa-T.

Toimittanut: Kimmo Vanhatalo

Koko viikon jatkunut Tulevaisuuden tusina -äänestyksen purkaminen on loppusuoralla. Tänään parrasvaloissa on äänestyksen toisen sijan napannut Tippa-T, ja huomenna päästään sarjan päätösnumeroon. Sijojen 7–12 voittajat näet täältä, sijat 4–6 täältä ja kolmanneksi tulleen Milla Rumin haastattelun voit lukea tästä. Lue alempaa kakkossijan sankarin mietteitä.

Tippa-T

Popmusiikki on perinteisesti ollut aluetta, jolla radikaalitkin identiteetinvaihdokset ovat mahdollisia. Robert Zimmermanista Minnesotan Duluthista voi tulla salaperäinen folklaulaja Bob Dylan. Diplomaatin poika John Graham Mellor voi muuntautua punk-kapinalliseksi Joe Strummeriksi. Balettia tanssineesta ja Shakespearea näytelleestä taidekoululaisesta voi tulla gangstaräppäri 2Pac Shakur. Popissa on mahdollista rakentaa itselleen uusi henkilöllisyys, joka on jotain todellisuutta paljon hohdokkaampaa.

Nämä ajatukset tulevat mieleen, kun istun pöydän ääreen räppäri Tippa-T:n kanssa. Topiksi itsensä esittelevää, hieman ujon oloista ja vähäsanaista miestä on vaikea yhdistää siihen artistiin, joka räppää kappaleillaan konepistoolin nopeudella, kertoo tussun olevan itselleen työsuhde-etu ja olevansa ”muthafuckin’ loco”.

Ei niin, että Tippa-T vaikuttaisi mitenkään epäaidolta, mutta hänen rap-hahmonsa tuntuu vähintään todellisuuden räikeästi liioitellulta versiolta. Tippa-T on kerännyt sekä ihailua – mistä kertoo toinen sija tässä äänestyksessä – että myös kiihkeitä vastustajia.

Räppäriä vihaajat eivät kuitenkaan hetkauta:

”Ei sellaista pidä liikaa stressata. Aina pitää olla sekä vihaajia että niitä, jotka diggaavat. Jos kukaan ei vihaisi, musiikki olisi vain harmaata massaa. Vihaajat sitä paitsi puskevat minua ylöspäin, koska he antavat minulle niin paljon huomiota.”

Ei ole mikään varsinainen yllätys, että kasvokkain palaute on ollut enimmäkseen positiivista.

”Oikeastaan ikinä kukaan ei ole tullut sanomaan mitään negatiivista päin naamaa. Ne ovat aina vain tuolla netissä”, Tippa-T kertoo.

Tippa-T:n hahmo on esitelty kuulijoille bilettävänä naistenmiehenä, joka kunnostautuu erityisesti itsensä kehumisessa ja päihteiden käytössä. Kun nämä sanoitukselliset aiheet yhdistetään hänen Nuari kukko -ep:llään trap-vaikutteiseen suomiräppiin, lopputuloksena syntyy riemastuttavan uhoavaa ja itsevarmaa musiikkia.

Ennen pitkää roolin pitää kuitenkin muuttua, jollei halua muuttua karikatyyriksi. Tämän räppäri tuntuu tiedostavan itsekin ja lupailee tulevan pitkäsoittonsa sisältävän myös yllätyksiä.

”Levylle tulee paljon erityylisiä biisejä ja eri feattaajia. Sanotuksia en ole ikinä kelannut liian diipisti, mutta kyllä sinne saattaa tulla joku vähän vakavampi tai herkempikin biisi. Aika näyttää.”

Tippa-T herkkänä? Sitä sopii odottaa.

www.facebook.com/kikkomanne

Tippa-T on kaivattu ja monipuolinen lisä suomihiphop-piireihin. Biiseissä yhdistyy loistavalla tavalla taito, huumorintaju, itseironia ja ajanmukaiset biitit. Vaikka tyyli onkin lainattu Amerikasta, Tippa saa trapin kuulostamaan suomeksikin uskottavalta.
– Mira Shemeikka, Rosvot.fi