Tulevaisuuden tusina 2015 – Ketkä nousivat lupaavia bändejä kartoittavassa äänestyksessä sijoille 4–6?

Mikko Litmanen

Jatkamme tuoreita, tasokkaita artisteja kartoittavan Tulevaisuuden tusina -äänestyksen avaamista.

Toimittanut: Kimmo Vanhatalo

Karavaani kulkee ja Tulevaisuuden tusina -lista raottuu jälleen muutamalla nimellä. Sijat 6–4 ovatkin hyvä osoitus maamme marginaaliskenen monipuolisuudesta: mukana on räppäri, kepeä rockbändi ja tanssittavaa biittiä tarjoava tuottajakaksikko. Hyvä!

Huomenna sitten esittelemme kolmannelle sijalle kohonneen nimen, ylihuomenna hopeasijan napanneen kokoonpanon ja perjantaina (syyskuun Rumban ilmestymispäivänä) on vuorossa tulevaisuuden toivo numero yksi. Äänestyksen sijat 7–12 voit lukea tästä.

4. Pöllöt

Turkulaisessa Pöllöt-yhtyeessä soittavien muusikoiden entisten ja nykyisten bändien kavalkadi on melkein yhtä pitkä kuin Tulevaisuuden tusina -listaus. Siihen kuuluvat ainakin Barry Andrewsin Disko (joka tuli kolme vuotta sitten Tulevaisuuden tusinassa kolmanneksi), The New Tigers, Jarse, Lau Nau, Cats on Fire, Goodnight Monsters ja Kiila. Aivan uusista tulokkaista ei siis ole kyse.

Ehkäpä kokemuksen ansiosta yhtyeen eteneminen demoasteelta levyttäväksi kokoonpanoksi on ollut nopeaa. Kesäkuussa 2013 Pöllöt latasi nettiin ensimmäiset demoäänityksensä, ja vain hieman yli vuotta myöhemmin Fonal Records julkaisi sen nimettömän debyyttilevyn.

Pöllöjen suomenkielinen, usein naivistiseksi kuvattu rock on saanut puolelleen ainakin kriitikot. Yhtyeestä kirjoitetuissa, lähes yksinomaan kiittävissä arvioissa sitä on verrattu sellaisiin suomalaisen rockin klassikkonimiin kuin Leevi and the Leavings, Kari Peitsamo, J. Karjalainen ja Karkkiautomaatti. Hurjimmissa visioissa on puhuttu jopa suomirockin pelastajasta.

www.facebook.com/pollotbandi

Naivismi on hengenvaarallinen lajityyppi. Pää voi osua kiveen. Pöllöt onnistuu luomaan taianomaisen ja pakahduttavan tunnelman. Se on epätäydellisyydessäänkin erittäin raikas ja tervetullut tapaus suomenkieliseen bändikirjoon.
– Pekka Laine, Soundi, Yle

5. Sima

Turkulainen tuottajakaksikko Sima ei tunnu ottavan musiikkiaan turhan vakavasti. Omakustanteena julkaistun Tanssilattialla-singlensä se on kertonut tehneensä läpällä krapulassa. Toisen singlen se lupasi tehdä, jos debyyttisingle saisi yli 10 000 katselua viikon sisällä.

Haaste ei onneksi päättynyt nolosti, vaan tavoite ylittyi muutamassa päivässä. Syyskuun alussa ilmestyi Siman toinen tuotos Tää on rakkautta, jolla on mukana kaikista maailman laulajista Neon 2:n Jussi Rainio.

Vaikuttaa siltä, että hommat sujuvat, kun ei liikaa puserra, sillä Siman ura tuntuu tähän mennessä sujuneen kuin leikkiä vain. YleX:n Venla Kokkonen nosti Tanssilattialla-kappaleen Viikon tehobiisiksi kanavalle lähetettyjen demojen joukosta. Pian duo jo allekirjoitti sopimusta Sony Musicin alla toimivan Rokka-levymerkin kanssa.

Todelliset haasteet ovat tietty yhä edessäpäin, mutta hittipotentiaalia yhtyeen r&b:n, diskon, kasaripopin ja perinteisen melodisen suomipopin yhdistelmässä kieltämättä on.

www.facebook.com/SimaSimaBand

Siman poppi on niin huippuunsa viritettyä, että se toimisi ilman itsetietoista genrevinkkailuakin. Itsetietoinen genrevinkkailu tosin tekee Simasta muistettavan ja erottuvan pönöttävässä pop-skenessä.
– Lauri Ojanen, Rosvot.fi

6. Paperi T

Ei kai ole mikään ihme, että Paperi T:nä tunnetun Henri Pulkkisen soolouralta on lupa odottaa paljon. Onhan räppäri ja dj kerännyt urallaan tähän mennessä lähes yksinomaan kiitosta.

Pelkästään vuonna 2013 hän oli useiden feattausten lisäksi mukana tekemässä kolmea kiitettyä julkaisua: Pyhimyksen ja Tommishockin kanssa muodostamansa ”oman yhtyeensä” Ruger Hauerin kolmatta pitkäsoittoa Ukrainaa, Paavoharjun viimeiseksi jäänyttä upeaa Joko sinä tulet tänne alas tai minä nousen sinne -albumia ja Khidin alias DJ Kriddlokkin kanssa tehtyä Ex ovis pullus non natis serò fit ullus -ep:tä.

Vaikka Pulkkinen on tuottelias artisti ja myös ahkera vierailija muiden kappaleilla, hän ei vielä ole julkaissut soololevyä. Pitkään odotetun albumin sisällöstä ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta viimeisimpien tietojen mukaan levy on pitkälti valmis ja sitä voi odottaa alkuvuodesta 2015. Jos merkit pitävät paikkansa, kannattaa jo valmiiksi tehdä tilaa vuoden parhaiden levyjen listauksissa.

Useasta kokoonpanosta ja ahkerana feattaajana tunnetun Paperi T:n ensimmäinen sooloalbumi on ilmeisesti loppusuoralla. Takuuvarmasti kiinnostavaa ja ajankohtaista (ja angstista) matskua luvassa.
– Timo Haapanen, Kulttuuritehdas Korjaamo

EDIT 25.9.: Paperi T:n osuudesta poistettu virheellinen tieto levytyksestä.