Arvioitavana Rubikin Solar: ”Ikuisen indietoivon vahvin kokonaisuus”

”Solar-albumin ensiminuutit esittelevät kehittyneen ja monipuolistuneen Rubikin, jonka rakastettavat perustekijät ovat pysyneet ennallaan”, kirjoittaa Jaakko Kilpeläinen arviossaan.

Teksti: Jaakko Kilpeläinen, kuva: Noora Isoeskeli

Rubik: Solar
Fullsteam

Rubikin kolmas albumi leikittelee sinfonisissa sfääreissä.

Solar-albumin ensiminuutit esittelevät kehittyneen ja monipuolistuneen Rubikin, jonka rakastettavat perustekijät ovat pysyneet ennallaan.

Lyhyttä puhallinintroraitaa seuraavan World Around Youn leikittelevä melodia sekä yltiöpirteä sointi lämmittävät mieltä kevätauringon lailla ja välittävät yhtyeelle ominaisen, kepeän yleistunnelman.

Kappaleen villisti pomppiva rytmi vaatii kuitenkin poistotuttelua Rubikille aiemmin tyypillisistä aremmista ja sulkeutuneemmista sovituksista. World Around You taitaakin olla Rubikin ensimmäinen tanssibiisi.

Tanssirytmeistä rönsyillään dramaattiseen ja haikeaan aikuisrock-kyhäelmään nimeltä Sun’s Eyes sekä jylhän kauniiseen balladiin Storm in a Glass of Wateriin, jotka yhdessä muodostavat albumin kovimman kärjen. Loppupuolella Solar lässähtää sipsutteluksi, jonka äänimaailma on elokuvamaisen mahtipontinen mutta sävellykset keskimäärin mieleenpainumatonta höttöä.

Solar on laidasta toiseen rönsyilevä mutta omintakeisen soundinsa ansiosta yhtenäinen levykokonaisuus. Ylevä, kaikuisa äänimaisema selittyy vierailevilla puhallinsoittajilla ja sillä, että levy on äänitetty Helsingin Kulttuuritalon Alppisalissa.

Toinen ääripäiden yhdistäjä on tietenkin Artturi Tairan ystävällisesti lepertelevä laulutapa. Tairan äänessä on herkkyyttä, joka tukee hienosti Rubikin kauneimpia melodioita. Tairan laulutyyli on omiaan myös Crisis Meeting at the Lyceumin kaltaisiin pilkesilmäisiin sirkushötkyilyihin. Hänen ilmaisustaan kuitenkin puuttuu se väkevyys ja vaara, jota Rubikin tuotannon ärhäkämmässä laidassa kaipailtaisiin.

Vaikka Solar on Rubikin kolmesta albumista vahvin ja tasaisin kokonaisuus, siltä puuttuu Bad Conscience Patrol -debyytiltä tutun City & the Streetsin veroinen täysosuma.

Arvio on julkaistu Rumbassa 4/11

Solar on kuunneltavana Levykauppa Äxän verkkosivuilla 29.3. asti.