Arviossa Waltari: You Are Waltari – Hirveää schaibaa, upeaa ilottelua ja kaikkea siltä väliltä

”Tällä albumilla jotkut asiat tukevat tietyllä tavalla toisiaan, mutta tietyt hommat syövät tietystikin maata jalkojen alta”, filosofoi Markku Halme arviossaan.

www.facebook.com/waltarimusic

Waltari
You Are Waltari
(Stupido)

Pisteet: 7,9

youarewaltariNeljän vuoden takaista, yhtyeen 25-vuotiasta uraa juhlistanutta vinkeänpuoleista cover-levyä edeltäneet kaksi studioalbumia loivat aivan uuden heavytyylilajin, jytämetallin. Vaikka tämä uutukainenkin kulkee osittain samoilla jäljillä, laventaa se polkua reippaanlaisesti.

Siis muutenkin kuin tekstillisen ydinviestinsä terveydestä huolimatta hölmönhölmön, folkdavelindholmistisen Maailma-friikkiraidan suhteen. Kyseinen tapaus on paskaa hanurissa, ja niin syvällä poikittain, ettei sitä pysty eikä kykene ulos sieltä kampeamaan.

Toinen eritystapaus on supertason bonuskehut ansaitseva, kevytflamencomaisen akustisen kitaran johdattelema Televizor, joka ei tyylilajinsa vastaisesti ole espanjan- vaan tsekinkielinen. Myös Singularin lyhykäisiin pikkuväleihin lisätyt hienot etnohaitaripätkät antavat mukavasti värittävää lisäarvoa koko albumikokonaisuudelle. Finessejä ei pidä koskaan unohtaa.

Kokonaistyyli taittuu osittain myös funkaavaan rokkauksen, joustometallin sun muun vastaavan suuntaan – myös siihen samaan vanhaan vajaan kymmenen vuoden takaiseen perusperus-Waltariin.

Käynnistyskappale on aina olennainen, ja tässä tuon kunniapaikan saava 16 on yksi tämän vuosituhannen tehokkaimmista tai ainakin koukuttavimmista Waltari-ralleista. Ääripositiivinen korvamato, jonka olen vasta pikku hiljaa oppinut arkitilanteissa tunnistamaan itsekseen.

Kuuttatoista seuraava, samalla tavalla positiivista hyökkäysmetallia edustava kaksikko jää tehossa montakin luokkaa mitättömämmäksi. Tällä albumilla jotkut asiat tukevat tietyllä tavalla toisiaan, mutta tietyt hommat syövät tietystikin maata jalkojen alta. Laajempi yleiskommenttini: ”että tän möistä”. Herkkuosasto joka tapauksessa mieltä kovasti lämmittävä.

Markku Halme