Arviossa Zombi: The Zombi Anthology – Ken eeppisyyteen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa

Zombi Anthology on valitettavan vajaaksi jäävä albumi hienolta ja mielenkiintoiselta bändiltä”, kirjoittaa Kimmo K. Koskinen arviossaan.

www.facebook.com/ZombiBand

Zombi
The Zombi Anthology
(Relapse)

Arvosana: 5,5

zombianthologyMuutama vuosi sittenn upealla Spirit Animal –levyllään äärimetallilafkan katalogista esiin pompannut retro-elektro-duo vaikuttaa olevan joko identiteettikriisin kourissa, taiteellisten näkemysten köydenvetokamppailussa tai matkalla kohti uutta. Tai sitten vain hiukan hukassa.

Kaksikon morodermaisen retro-futuristista avaruusestetiikkaa pulputtava ulosanti on aiemmin ollut vallan mukaansatempaavaa. Liverummut ja analogisyntikoiden uljas ujeltelu on elähdyttänyt suuresti, semminkin kun sävelet ja tunnelmat ovat olleet riemastuttavia. Periaatteessa sama peli jatkuu nyt hämmentävästi nimetyllä, vain uusia kappaleita sisältävällä albumilla. Ilmaisun elementit kuitenkin sulautumisen sijaan eriytyvät nyt selkeästi.

Aiemmin Zombi on saanut kuulijan tuntemaan kuin olisi hämmästyttävällä ajelulla raketin kyydissä. Nyt kuulija jää leijailemaan avuttomana tyhjiöön. Toisinaan näkyy jotakin mielenkiintoista, mutta oikein mitään ei tapahdu, mitä nyt välillä joku komeettaparvi moukaroi hipiää.

Kappaleiden tyylillinen kahtiajako jopa hämmästyttää. Yhtäältä Zombi on nyt Jarren ja Orbitalin häilyvänleijuva sukulainen. Useissa kappaleissa rytmisyys on vähäistä ja ote on varsin elokuvallista ambient-pöhinää. Nämä kappaleet kaipaisivat sitä napakkuutta ja imua, mikä aiemmin onnistui elähdyttämää. Avaruuden ikkuna jää raolleen. Sukkula ei lennä Venukseen asti.

Toisaalta Zombi upottaa näppinsä raa’an hypnoottisen kraut-ilmaisun pataan. Nämä pari pöristen kolkkaavaa biisiä tuovat todella vahvasti mieleen varhaisen Circlen. Mutta koska näitä kappaleita ajaa lähes yksinomaan rytmi, hypnoosi jää puolitiehen. Ei siinä auta särötetyt kielisoittimet, vaan pikemminkin meno kuulostaa hapankaalipäissään jamittelevalta heavybändiltä.

Se käy ilmeiseksi, että Zombi Anthology on eeppinen kokonaisuus. Tai ainakin se pyrkii olemaan sellainen. Yhtyeen jänteikkyys kuitenkin on tällä levyllä sen verran kadoksissa, että leikkisä dynaaminen duo -ilmaisu ei tällä erää oikein kaksikkoa kuvaa.

Zombi Anthology on valitettavan vajaaksi jäävä albumi hienolta ja mielenkiintoiselta bändiltä.

Kimmo K. Koskinen