Lordin kova taival euroviisuhuuman jälkeen – Arviossa surumielinen Monsterimies-dokumentti

05.09.2014

Uusi dokumentti ei aivan tee Lordista Suomen Anvilia, mutta se paljastaa sitäkin kiinnostavamman tarinan kulissien takaa.

Teksti: Tuukka Hämäläinen, kuva:VLMedia

Moni saattaa ihmetellä, miksi Lordista kertova dokumentti ilmestyy juuri nyt eikä esimerkiksi kuusi-seitsemän vuotta sitten. Vastaus löytyy dokumentin sisältä: sen sijaan, että se olisi tyypillinen bändihistoriikki, Antti Haasen ohjaama Monsterimies kertoo, mitä yhtyeelle tapahtui vuoden 2006 Euroviisu-huuman jälkeen.

Tarkemmin sanottuna Monsterimies sijoittuu vuosille 2011-13. Lähtökohta on ankea: Yhtyeen välit rakoilevat, bändi on järjettömissä veloissa, Lordin ravintola suljetaaan ja Babez for Breakfast -albumin (2010) myynti huolestuttaa niin yhtyettä kuin levy-yhtiötäkin.

Vuoden 2011 syksyllä Mr. Lordi osallistui Nelosen Kuorosotaan, ja seuraavana vuonna menehtyi Lordin tuorein rumpali Otus (Tonmi Lillman), joka ehti olla yhtyeessä vain hetken mutta vaikutti seuraavan albumin musiikkityyliin.

Monsterimies on voittopuolisesti surumielinen elokuva. Se kuvaa hienosti sitä pettymystä, jonka kansakunnan kaapin päältä pudotettu artisti kokee. Itse herra Lordi Tomi Putaansuu seisomassa keskellä tyhjää Helsingin Kauppatoria (jolla euroviisuvoittoa muutama vuosi sittemin juhlittiin) kertoo oikeastaan kaiken. Ja kun vastoinkäymisiä tulee, niitä tuleekin sitten roppakaupalla.

Enemmän kuin tarina yhtyeestä, tämä on tarina Putaansuusta. Vaikka akuisen Putaansuun kasvoja ei vieläkään näytetä suoraan, muodostuu hänestä hyvin selkeä ja intiimikin kuva.

Lordi-hahmon takana on todellinen intohimo hirviöihin ja hard rockin tekemiseen – ja siksi ”tämä vitsi on jo nähty, miksei ne tajua lopettaa?” -puheet satuttavat sitäkin kovempaa. Dokkarin nähtyään nousee uusi kunnioitus koko yhtyettä kohtaan: ehkä Lordi ei olekaan pelkkää pastissia vaan ihan tosissaan tehtyä rockia.

Keskimäärin dokumentti on myös rakennettu hyvin, miltein joka kohtaus on kiinnostava ja konaisuuteen muodostuu nousujohteinen draaman kaari. Kun yhtye lopulta pääsee Nashvilleen kuudennen albuminsa äänityksiin Michael Wagenerin johdolla, tekee mieli hurrata.

Monsterimies osoittaa myös, että Euroviisut saattoivat olla Lordin uran pahin virhe. Lordi itse kuitenkin toteaa, että Kuorosota ainakin oli moka ja tämän hirviöyhtyeen päivät koko perheen viihteenä on nyt nähty. Ihan hyvä niin!

Monsterimies saa ensi-iltansa 26. syyskuuta. Elokuva kuuluu myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistoon.

YouTube video

Lisää luettavaa