”Massive Attack syyllistyy maneeristen kauhuskenaarioiden kelailuun” – 20 vuotta täyttänyt Mezzanine ei saanut kovin lämmintä vastaanottoa Rumbassa 1998

Massive Attackin kolmas albumi oli Jarmo Juhalan mukaan pettymys Blue Linesin ja Protectionin jälkeen.

Massive Attackin kolmas albumi Mezzanine täytti 20. huhtikuuta 20 vuotta. Tuottaja Neil Davidge muisteli levyn tekoa hämäräksi projektiksi: bändin jäsenet eivät oikein tulleet toimeen keskenään ja studiossa työskenneltiin vain yksi jäsen kerrallaan. Alun perin Mezzaninen piti ilmestyä jo joulukuussa, mutta julkaisu venyi Robert Del Najan hieroessa raitoja uudelleen ja uudelleen.

Mezzaninesta tuli Massive Attackin kaupallisesti menestynein levy. Se oli ehdolla Mercury Prizen saajaksi ja palkittiin Q-lehden palkintogaalassa vuoden albumina. Nykyään levy luetaan triphopin klassikoihin ja 20-vuotiasta juhlakalua muistellessaan Samuli Knuuti kirjoittaa, että ”yhdessä vajaa vuosi aikaisemmin ilmestyneen OK Computerin kanssa Mezzanine esittelee ihmiskunnan välitilassa, hetkeä ennen kuin tietotekniikka mullistaa arkemme lopullisesti”.

Kaikille aikalaisille se ei kuitenkaan täysin maistunut: Rumban Jarmo Juhala kirjoitti Mezzaninen olevan pettymys Blue Linesin ja Protectionin jälkeen. Lue Rumbassa vuonna 1998 ilmestynyt levyarvio alta.