Rumban kriitikkoraati perehtyy Elastisen ”vilpittömän oikeistolaista yrittäjäeetosta” uhkuvaan uutuusvideoon

09.04.2015

Syksyn areenakeikkoihinsa pikkuhiljaa valmistautuva Elastinen julkaisi eilen uuden biisin ja videon, joissa molemmissa riittää areenamittaa. ”Vuoden 2013 positiivisimman suomalaisen” arvonimen ansainnut räppäri kannustaa videolla yleisöään seuraamaan sydäntään ja piehtaroi samalla maallisen mammonan iloissa.

Jami Järvinen, Teemu Fiilin, Saku Schildt ja Jarkko Fräntilä tutustuivat julkaisuun ja kirjoittivat siitä kukin pari riviä. Katso alempaa, mitä mieltä raati oli. Itse videon näet tästä:

YouTube video

”Tämä on ihan positiivinen yllätys! Paljon parempi kappale kuin Elastisen edelliset kaksi singleä, puhumattakaan Vain elämää -biiseistä. Peukut ennen kaikkea siitä, että Elastinen uskaltaa räpätä koko biisin läpi laulamatta edes kertosäkeessä. Elastisen flow’sta tulee pitkästä aikaa hyvä fiilis. Sanoitukset ovat toki tuttua ja kokoomuksellista ’seuraa sun sydäntä’ -tsemppijumppaa, mutta biitti potkii kivasti 1990-luvun boom bap -hengessä. Olisin kuitenkin jättänyt slaavilaisen melankoliset puhaltimet pois ja lisännyt skrätsejä isommalle.

Musiikkivideo on puolestaan niin kamalaa Cheek-larppausta, että sen haluaa unohtaa mahdollisimman nopeasti. Itse en olisi malttanut jättää käyttämättä ’merkkaa’ -sanan riimiparia ’twerkkaa’, mutta onneksi Elastinen malttoi.”

– Teemu Fiilin

”En ole ikinä nähnyt näin swagia videota – ja vieläpä ilman muskeliveneitä, helikoptereita ja tissejä. Suomalaisen hiphopin suuri tragedia on se, ettei Cheek ole Elastinen. Yhdysvaltain suurlähettilään cameo proteiinirahkamiehen kamaripalvelijana edustaa juuri sitä luovuuden tasoa, jota huippuartistilta on lupa odottaa. Biisi on erinomaisen hyvin tuotettu, se huokuu vilpitöntä oikeistolaista yrittäjäeetosta ja olen varma, että sen tahtiin olisi miellyttävää tyydyttää itseään.”

– Jami Järvinen

”Elastisen videosta tulee mieleen parikin asiaa. Ensinnäkin jotain taitaa olla muuttunut suomalaisessa yhteiskunnassa: kun suomalainen hiphop nousi trendiksi vuosituhannen vaihteessa, Fintelligensin ja kumppaneiden uho tuntui erittäin vieraalta perisuomalaisen mollivaikerruksen keskellä – ja siksi se tuntui myös kapinalliselta. Nyt Elastisen leveilyvideon katsoo läpi silmää räpäyttämättä, ja kaikki sen aineisto tuntuu tutulta ja turvalliselta. Suomessa on nyt salonkikelpoista brassailla, tuulettaa ja pitää meteliä itsestään. Tämä ei ole pelkästään huono asia.

Se tosin tuntuu tympeältä, että koreita pukuja, kallista hotellia ja pätäkän määrää pidetään onnellisuuden mittarina ja suurimpana palkintona oman sydämen seuraamisesta. Suomen kaltaisessa maassa siinä on aina falski Amerikan tähtien imitoimisen maku. Tällä tavalla Cheekin ja Elastisen edustama hiphop on vähän samanlaista kuin suomalainen rock oli joskus 1960-luvulla, kun Yhdysvaltoja ja Brittejä imitoitiin hellyyttävän kömpelösti.

Elastisella lienee ollut itse biisin suhteen suuret paineet, sillä hypen ylläpitämiseksi hän tarvitsee nyt hitin. Siinä suhteessa Mikään muu ei merkkaa on positiivinen yllätys: Elastinen ei kosiskele liikaa kansan syviä rivejä vaan pysyy leipälajissaan räpissä.”

– Saku Schildt

”Elastinen osaa asiansa. Mikään muu ei merkkaa on niin iso kappale, että sitä varten on kuvausryhmä roudattu hoteli Kämpiin, sillä Kämp on Suomen vastine… No, jollekin glämöröösille.

Videolla Kimmo Laiho istuu kylpyammeessa. Hänellä on kalliin näköinen rannekello kädessään. Toivottavasti se kestää vettä. Lisäksi hänellä on puoliksi juotu konjakkipullo vierellään. Videon lopussa hän istuu moottoripyörän selkään ja keulii kaukaisuuteen. Suomessa rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea. Toivottavasti Kimmo ei ole naukkaillut pulloa yksin.

Pitääkö Kimmo leikekirjaa omista tekemisistään? Vai kuka videolla nähtävät lehtileikkeet on ottanut talteen?

Videon alussa Kimmo astelee rehvakkaasti koti kameraa. Koiralauma kirmaa ohi. Miten ne koirat on saatu huokuteltua juoksemaan niin yhtenä rintamana kameran taakse? Onko jollakulla siellä lauantaimakkaraa tarjolla?

Niin paljon kysymyksiä, niin vähän vastauksia. Mukava mies Kimmo varmasti on, ja kappale kuin artistin julkisuuskuva: vähän torvi(a), iloinen ja kovin, kovin keinotekoinen mutta samalla sydämellinen.”

– Jarkko Fräntilä

Lisää luettavaa