Anton Kabanen kommentoi poistumistaan Battle Beastista: ”Tämä on muhinut pinnan alla jo jonkun aikaa”

Anton Kabanen kuulostaa siltä kuin olisi valvonut koko yön. Battle Beast -kitaristin ääni on väsynyt ja raskas, ja hän huokaa lauseittensa välissä. On kuin Kabanen pidättelisi liikutustaan.

Tai korjataan: entinen Battle Beast -kitaristi. Tänä aamuna tulleen tiedotteen mukaan hänet on erotettu yhtyeestä.

Ja korjataan sekin, ettei hän ole pelkästään kitaristi. Hän on myös säveltäjä, perustajajäsen ja koko orkesterin selkäranka. Hän keksi Battle Beast -nimen ja kasasi muun bändin ympärilleen.

Nyt hänet erotetaan kovassa nousussa olevasta, Euroopassakin menestystä niittäneestä metalliyhtyeestään. Mitä täällä oikein tapahtuu?

”Tämä on muhinut pinnan alla jo jonkun aikaa. Ilmassa on ollut erimielisyyksiä pitkään”, Kabanen sanoo hitaasti.

”En olisi halunnut lähteä. Aloite tuli muulta bändiltä, ja minun on nyt pakko. Battle Beast -nimen omistaa Battle Beast -yhtiö, en minä, ja tässä yhtiössä oli viisi tyyppiä minua vastaan. Siinä tilanteessa en voi mitään.”

Kabanen kuulostaa hivenen katkeralta. Hänen mielestään nimi kuuluisi hänelle, kun bändi on kuitenkin ollut hänen luomuksensa kouluajoista lähtien. Lakipykäliä vastaan ei kuitenkaan ole sotiminen, ja lain silmissä asia menee näin.

Miksi tilanne on tulehtunut tällaiseen pisteeseen? Kiteytetysti: Battle Beastin kaikki kappaleet säveltänyt Kabanen haluaa tehdä musiikkia ilman kompromisseja ja vain oman näkemyksensä mukaan. Hänen mielestään muilla yhtyeen jäsenillä ei ”riittänyt musiikillinen tietämys” siihen, mitä hän halusi kappaleilta.

Kabanen ei tee musiikkia sillä periaatteella, että treenikämpälle tuodaan aihio, joka yhdessä työstetään valmiiksi. Hän haluaa suunnitella kaiken yksityiskohtia myöten, ja kun muu orkesteri ei ollut siihen valmis, oli konflikti vääjäämätön.

”Tietenkin on paljon muuta kaikenlaista muuta, josta en ole valmis puhumaan”, Kabanen lisää.

Merkittävin syy on kuitenkin musiikillinen. Kuvio kuulostaa samankaltaiselta kuin Rubikin lopettaneen Artturi Tairan siirtyminen Shivan Dragnin pariin: yhtyeen pääsäveltäjä huomaa, ettei pysty toteuttamaan visioitaan nykyisen kokoonpanon voimin, jolloin on pakko aloittaa jotain uutta. Rubikin tapauksessa Taira kuitenkin pystyi itse lopettamaan bändinsä ja aloittamaan uuden, Battle Beastissa Kabanen joutui jättämään orkesterin toisten käsiin.

”Musiikkihan se on kaikkein tärkeintä. Jos en voi tehdä sitä vapain mielin ja joudun tappelemaan joka asiasta, en pysty tekemään hommia. Ja kun joudun tappelemaan asioista, se vie turhaan energiaa. Tiedän, että koko paketti olisi voinut olla kaikin tavoin tiukempi ja bändi olisi voinut toimia paremmin”, Kabanen sanoo.

Mitä Kabanen haluaa sanoa Battle Beastin faneille, jotka ovat epäilemättä pöllämistyneitä tämän aamun käänteestä?

Puhelimessa kuuluva ääni särähtää hieman.

”Ihan ensinnäkin vilpitön kiitos kaikesta tuesta, mitä fanit ja ystävät ovat antaneet. Toivon vain, että he voisivat seurata yhtä suurella mielenkiinnolla seuraavaa projektiani. Jatkan tietenkin musiikin tekemistä, sehän on koko elämäni”, Kabanen sanoo.

”Sen tarkemmin en tässä vaiheessa vielä kerro, mitä tulee ja milloin. Vamaan jotain aika samankaltaista, perinteistä heavy metalia. Mutta nyt on takana kolmen levyn kokemus ja ymmärtämys siitä, miten asiat voisi tehdä paremmin. Aion nyt olla tarkkana, miten teen asioita tästä eteenpäin ja miten aloitan uuden bändin. Uskon, että siitä tulee vielä entistä parempi.”

Battle Beastin muut jäsenet eivät halunneet kommentoida Kabasen erottamista.