Dj-esiintyjien ja tekijänoikeusjärjestöjen välille leimahti riita soitto-oikeuksista – mitä kiistasta sanovat tunnetut dj:t?

19.04.2012

Riita musiikin soitto-oikeuksista asiaa valvovien tahojen ja dj-esiintyjien välillä on kärjistynyt viime aikoina, kun klubeille on tehty ratsioita kesken keikkojen. Mistä koko kiistassa on kyse? Nyt ovat äänessä dj:t Rico Tubbs, Renaissance Man ja DJ Orion.

Teksti: Jari Setälä, kuva: Rico Tubbs

Helsingissä tehtiin viime viikonloppuna kesken dj-keikkojen klubeille useita ratsioita, joissa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) tarkisti poliisin avustuksella tiskijukkien oikeuksia musiikin soittamiseen. Pitkään vellonnut kiista dj:den sekä tekijänoikeusjärjestöjen Teoston ja Gramexin välillä on ratsioiden myötä kärjistynyt.

Riidan keskipisteessä on digitaalisen musiikin soittaminen dj-keikoilla. Ostamiaan cd-levyjä tai vinyylejä saa dj soittaa keikallaan vapaasti ilman mitään lisenssimaksuja, kunhan keikkapaikkana toimiva klubi on hoitanut kuntoon musiikin esittämiseen vaadittavat luvat.

Digitaalisen musiikin esittämistä varten dj joutuu siis hankkimaan ns. dj-lisenssin. Lisenssistä voi lukea lisätietoja täältä.

Toisin kuin fyysisen äänitteen kanssa, digitaalisen kappaleen suhteen ei riitä, että dj on ostanut kappaleen jo kertaalleen vaikkapa netin musiikkikaupasta. Dj joutuu maksamaan esimerkiksi iTunesista ostamastaan kappaleesta ensin kertakorvauksen Teostolle ja sitten keikkailua varten joka vuosi korvauksen Gramexille.

Olennaista tässä on, että esimerkiksi cd-levyn musiikkia tulee keikallakin soittaa fyysisesti siltä samalta cd-levyltä. Jos ostamansa cd-levyn siirtää keikkaa varten koneelle mp3-tiedostoiksi, pätevät tällöin musiikin esittämiseen samat säännöt, kuin jos levyn kappaleet olisi alunperinkin ostettu vain digitaalisena. Jokaisesta koneelle siirretystä biisistäkin joutuu siis maksamaan vielä ensin Teostolle ja sitten joka vuosi Gramexille, mikäli biisiä mielii soittaa dj-keikalla suoraan koneelta. Lisenssin puuttumisesta joutuu maksamaan sakon.

Koko vyyhti tuntuu haasteelliselta. Mitä mieltä tilanteesta ovat levynpyörittäjät Rico Tubbs, Renaissance Man -duon Ville Haimala ja DJ Orion?

Niin sanottujen harrastaja-dj:den, jotka soittavat muutaman ilmaisen tai pienipalkkaisen keikan vuodessa, ei ole mielekästä jatkaa, jos kaikki dj-tulot kuluvat lisenssimaksuun. Näitä harrastajia on alalla hyvin suuri osa. Toisaalta sitten ammattilaiset alkavat kiertää lisenssimaksua soittamalla vain tietyn tyyppisiä tiedostoja, esimerkiksi pelkästään saamiaan promootiokappaleita”, sanoo Rico Tubbs.

Rico Tubbsin mielestä dj-lisenssi pitäisi poistaa kokonaan.

Esitysoikeudesta on jo maksettu, kun kappale on ostettu ja ravintola maksaa sekin musiikin esitysoikeudesta. Sillä, missä formaatissa musiikki on, ei pitäisi olla mitään merkitystä.

Renaissance Manin Ville Haimalan mukaan dj:n vastuulle tulisi viime kädessä jäädä vain se, että hänen soittamansa musiikki on hankittu laillisin keinoin.

Dj on vastuussa siitä, että soittaa laillisesti hankkimaansa musiikkia, oli se sitten ostettua, promona saatua, vinyylillä, mp3:na tai vaikka suoraan youtubesta. Kun taas dj:ltä työn tilaava taho, yleisimmin klubi, vastaa rojaltien maksusta, eli siitä että julkisen esittämisen lisenssit on kunnossa. Eihän cover-kappaleita esittävä yhtyekään joudu hankkimaan kappaleilleen mitään erikoislisenssiä”, hän sanoo.

Miehen mukaan tekijänoikeusmaksuja voisi järkevämmin valvoa esimerkiksi tiskijukkien käyttämien soittolistojen kautta.

Jos jollain järkevällä järjestelmällä voitaisiin kerätä DJ:den soittolistat, ja tehdä niiden mukaan rojaltitilitykset, niin systeemi olisi asteen verran oikeudenmukaisempi.

Dj Orion kannattaa dj-lisenssiä ajatuksen tasolla.

Olisin itse valmis maksamaan lisenssistä, jonka rahat jakautuisivat varmasti artisteille, joita kannatan heidän musiikkiaan soittamalla. Tällä hetkellä suurin ongelma erityisesti on, ettei dj:lta perittäviä lisenssimaksuja pystytä ohjaamaan oikein artisteille, joiden musiikki klubeilla ja ravintoloissa soi.

Dj:t pitävät ratsian kaltaisia pakkokeinoja pelotteluna.

Ilman lisenssiä soittavan dj:n poistaminen työpaikaltaan tai klubi-illan keskeyttäminen aiheuttaa vahinkoa dj:n lisäksi myös klubille ja asiakkaille – kuten viime viikonloppuna. Mahdollisen sanktion määrääminen tulisi onnistua paikan päällä ilman suurempaa keskeytystä”, Orion sanoo.

Tubbs, Haimala ja Orion ovat sitä mieltä, että lisenssimaksuun liittyvä lainsäädäntö ei ole heidän mielestään enää ajan tasalla. Rico Tubbsin mukaan lisenssikäytäntö tulisi yhtenäistää koko EU:n alueella.

Maakohtaiset erot ja mielivaltaiset lisenssisysteemit tekevät koko kuviosta sekavan”, Tubbs sanoo.

Orionin mukaan nykyinen lisenssi toimii dj:lle enemmänkin rajoittavana kuin mahdollistavana tekijänä.

Tällä hetkellä dj:tä rangaistaan, mikäli he eivät näe tarpeelliseksi hankkia vanhanaikaista lisenssiä. Gramexin ja Teoston yhteisen lisenssin tulisi sallia musiikin esittäminen kohtuullisella summalla missä muodossa tahansa. Mielellään Ison-Britannian lisenssin tapaan koko EU:n alueella.

Ville Haimala toivoo myös pikaista muutosta tilanteeseen, joka hänen mielestään ruokkii etenkin uusien alalle hakeutuvien esiintyjien ahdinkoa.

Jos meno jatkuu tälläisena, soitan seuraavan Suomen-keikan Teosto-vapaata musiikkia”, hän toteaa.

EDIT klo 22:00: Otsikko päivitetty oikeaan muotoon.