Kaveri Special katsoi, että Suomessa on tehty tarpeeksi ”harmaata ja tylsää” musiikkia – ja teki jotain aivan erilaista

20.05.2014

No nyt alkaa olla sopiva keli kuunnella Kaveri Specialia. Yhtyeen musiikki on kesähelteille räätälöityä säveltaidetta.

Teksti: Kimmo Vanhatalo, kuva: Jonne Renvall

Mahtaako Kaveri Specialin musiikilla olla peräti jumalallisia voimia? Näin voisi päätellä ainakin yhtyeen toisen laulaja-kitaristin Jonne Renvallin kertomasta anekdootista:

”Olimme Tampereella Valoa Pop Up -festareilla. Meitä ennen esiintyneen Janne Laurilan keikan aikana satoi kaatamalla, mutta sillä minuutilla, kun tulimme lavalle ja aloitimme ensimmäisen biisin, pilvet väistyivät, aurinko alkoi paistaa ja jengi tanssia. Ajattelin, että sen oli pakko olla joku merkki!”

Oli miten oli, sitä on paha kiistää, että kvartetin afrikkalaisvaikutteinen kitarapop on omiaan virittämään kesätunnelmaan, joka saattaa ajaa varomattoman kuuntelijan ennenaikaisesti värjöttelemään shortseissaan hyytävälle uimarannalle.

Yhtyeen vastikään ilmestyneellä nimettömällä debyytillä afrikkalaisten highlife- ja soukous-musiikkityylien rytmit vievät mukanaan helteiseen maisemaan, jossa rantakoirat maleksivat kylmät olutpullot tassuissaan ikuisen auringon alla.

Kaveri Specialin tarina alkoi jo yhtyeen toisen laulaja-kitaristin Tuomas Palosen aiemman bändin, vuonna 2011 ”määrittelemättömän pituiselle tauolle” jääneen Cosmobilen viimeisimmällä julkaisulla Cosmobile & Ike Chime -ep:llä. Sillä afrikkalaisesta musiikista imetyt vaikutteet nousivat keskeiseen osaan.

Kaveri Special syntyi tarpeesta sukeltaa vielä syvemmälle tuon maanosan musiikkiin.

”Minulla oli kauhea halu tehdä afrikkalaista musiikkia, ja aikaisemmin se on jäänyt jotenkin puolitiehen”, Palonen kertoo.

”En saanut 100-prosenttista tyydytystä hybridi-musiikin tekemisestä, jossa on vähän indierockia ja vähän Afrikka-meininkiä. Halusin mennä vielä syvemmälle sen musiikin syntysijoille.”

Mukaan tutkimusmatkalle lähtivät Palosen ja Renvallin ohella basisti Tino Puisto ja Cosmobilen rumpali Kimmo Kivistö. Afrikkalaisessa musiikissa Palosta kiehtoo erityisesti sen rytmiikka.

”Se toimii hyvin eri periaatteella kuin länsimaisessa musiikissa, jossa on saksalaistyyppistä järjestelmällisyyttä.”

Renvall puolestaan nostaa esiin soundin positiivisuuden, aurinkoisuuden ja energisyyden.

”Sitä musiikkia soittaessa alkaa itsekin jorailla. Se ei ole mitään kenkiin tuijottelua.”

Miltä Kaveri Special sitten kuulostaa afrikkalaisen musiikin tuntijan korvaan? Cosmobilen kanssa yhteistyötä tehneen sekä Kaveri Specialin levyllä ja keikoilla vierailleen nigerialaissyntyisen perkussionisti-laulajan Ike Chimen mielestä yhtye on erittäin rohkea lähtiessään kokeilemaan afrikkalaista musiikkia.

”He ovat oikein vakuuttavia. Tietysti heidän pitää vielä harjoitella paljon, mutta perusasiat ovat kohdallaan”, hän kommentoi.

Chimen mukaan yksi haaste yhtyeelle on suomen kielen sovittaminen afrikkalaiseen musiikkiin.

”Suomalainen tapa laulaa on hitaampi, tunteellisempi ja melankolisempi kuin afrikkalaisessa musiikissa, jossa lauletaan eloisammin, nopeammin ja rytmikkäämmin.”

Näin ollen Chimen mielestä kappaleiden sanoista on toisinaan vaikea saada selvää.

”Kun puhuin ihmisten kanssa keikkamme jälkeen, he eivät olleet varmoja, lauloiko Kaveri Special suomeksi vai jollain muulla kielellä.”

Toinen haaste yhtyeellä on Chimen mukaan stemmalauluissa.

”Koska afrikkalaisessa musiikissa melodiat ovat paljon yksinkertaisempia, kappaleisiin tuodaan väriä erilaisilla rytmeillä. Jos lauluharmoniat menevät samassa rytmillisessä kuviossa, rytmistä tulee monotoninen. Sen kanssa Kaveri Specialin pitää tehdä vielä paljon töitä”, Chime opastaa.

Olennaisin on kuitenkin jo kohdallaan:

”Heillä on oikea asenne, ja se on kaikkein tärkeintä.”

Tähän mennessä suosituin esimerkki Kaveri Specialin musiikista on ollut tammikuussa julkaistu Pussikaljasää-kappale, jonka yhteydessä on lausahdettu myös ristiriitaisia tunteita herättävä sana ”kesähitti”.

Vaikka tällainen hittikappale ei aina ole povannut tekijälleen kovin pitkää uraa, Kaveri Special ottaa kunnian ilolla vastaan. Edes vertaukset Valvomon kahdeksan vuoden takaiseen Mikä kesä? -hittirenkutukseen eivät saa kylmää hikeä parivaljakon otsalle.

”Just kuuntelin sen tuossa toissapäivänä”, Renvall paljastaa. Palonen ampuu vielä kovemmilla panoksilla:

”Mulla on se soittoäänenä!”

Pussikaljasään sanoitukset syntyivät letkeälle kappaleelle soveliaasti ilman turhaa vääntämistä.

”Meillä oli Jonnen kanssa sanoittamissessio. Pussikaljasään tekemiseen meillä meni yhdet tuopit. Joku kritisoi sitten meitä siitä, että näitä sanoja olisi voinut vielä vähän kehittää. Ajattelin, että ensi levyllä voisimme sitten juoda kaksi tuoppia!” Palonen nauraa.

Yhtyeen sinnikäs hyväntuulisuus saattaa kuulostaa vieraalta melankolisen suomalaisen korvaan, mutta Palonen ja Renvall eivät suostu häpeilemään musiikkinsa aurinkoisuutta.

”Tässä maassa on ihan tarpeeksi tylsää ja harmaata musiikkia”, Renvall kommentoi.

Palonen on samaa mieltä: ”Ei kai siinä ole mitään vikaa, jos on iloinen ja nauttii kesästä?”

Kaveri Specialin musiikki on omiaan tuomaan lämpöä ja valoa myös keskelle pimeyttä.

Pussikaljasää julistettiin jo helmikuussa kesähitiksi. Se osui juuri oikeaan hetkeen, kun ihmisillä on ne pahimmat kaamokset päällä”, Renvall kertoo ja lisää nauraen:

”Kesällä tämä musiikki buustaa kesäfiiliksiä ja talvella auttaa kaamosmasennukseen. Se on kuin D-vitamiinia!”

Lisää luettavaa