Miten sarjakuvalle voi tehdä soundtrackin? Haastattelussa Tuomas Holopainen ja ankkamaestro Don Rosa

16.04.2014

Tuomas Holopaisen pitkäaikainen haave on käynyt toteen. Roope Ankka -sarjakuvan soundtrackiksi suunniteltu konseptialbumi on valmis.

Teksti: Anna-Maija Lippu

Mikä yhdistää suomalaista metallimuusikkoa ja amerikkalaista Aku Ankka -piirtäjää? Äkkiseltään näiden välille ei juolahda mieleen yhtäläisyyksiä, mutta kaikki selkenee, kun käy ilmi, että Nightwishin Tuomas Holopainen on kova sarjakuva-fani ja kuulee päässään musiikkia lukiessaan Roope Ankan elämä ja teot -tarinakokoelmaa.

Teoksen on tietenkin tehnyt Don Rosa, tuo suomalaisten suosima sarjakuvapiirtäjä. Eräänä päivänä Rosa tuli Suomeen tapaamaan Aku Ankan lukijoita.

”Kuulin ideasta vuonna 2010, kun olin Suomessa jakamassa nimikirjoituksia. Mieshenkilö tuli luokseni, esitteli itsensä ja kertoi olevansa muusikko ja metallibändin jäsen. Epäilin koko juttua, mutta olin immarreltu. En ajatellut kuulevani hänestä enää.”

Holopainen oli päättänyt tehdä tuosta päässään soivasta musiikista albumin – levyllisen biisejä, jotka menisivät yhteen Rosan kirjoittaman ja kuvittaman tarinan kanssa.

Ankka-soundtrack? Todellako? Hmm.

Neljä vuotta myöhemmin aikeista on tullut totta, ja levy seisoo kaupan hyllyssä.

”Sain idean vuonna 1999, joten se ehti kehittyä korvieni välissä jonkin aikaa. Olin varma projektista koko ajan”, Holopainen kertoo Helsingissä hotelli Helkan aulassa.

Albumin toteutus alkoi viime vuoden elokuussa, ja viimeistelyt tehtiin tammikuussa. Nyt Holopainen on Helsingissä albumin julkaisun tiimoilta – ja herra Rosakin on saatu mukaan.

Miehet ovat ehtineet tutustua toisiinsa ja löytää yhteisen kiinnostuksen kohteen.

”Emme tienneet, että meitä yhdisti intohimo elokuvamusiikkiin”, Holopainen kertoo Rosan nyökkäillessä vieressä.

”Minullekin elokuvamusiikki on ykkönen, metalli kakkonen.”

Holopainen nimeää lempielokuvasäveltäjikseen muun muassa James Newton Howardin, John Williamsin ja Jerry Goldsmithin, jonka The Omen -soundtrack on miehen suosikkeja.

Rosa mainitsee Frankensteinin morsian -elokuvaan säveltäneen Franz Waxmanin. Hän ylistää myös John Williamsia ja tämän Star Wars -sävellyksiä.

”Ja Max Steiner. Tiedätkö, mikä oli ensimmäinen elokuva, johon tehtiin oma soundtrack? King Kong! Max Steiner teki siihen musiikit”, Rosa kertoo.

Roope Ankan elämä ja teot ilmestyi 1990-luvun alkupuolella. Mitä muistoja teos herättää sen lukijassa ja sen tekijässä itsessään?

”Olen kasvanut Disneyn sarjakuvien parissa kaksivuotiaasta asti. Ja kun luin teoksen vuonna 1995, pidin siitä välittömästi”, Holopainen sanoo ja jatkaa:

”Olin lukenut paljon eri Disney-sarjakuvia, mutta Donin sarjakuvissa en kuvitellut ankkahahmoja ankkoina vaan ihmisinä. Tarinat ovat uskottavia, ja ne kuvaavat hyvin ihmiselämää. Tiedän, että tämä kuulostaa kornilta, mutta uskon, että jos kaikki lukisivat Donin teoksen, maailma olisi parempi paikka.”

Rosa muistelee haaveilleensa kokoelman tekemisestä, sillä se pohjautuisi Carl Barksin, toisen arvostetun Disney-piirtäjän tarinoihin Roopesta. Rosa on aina ollut Barksin ihailija.

”Tarinan hahmot eivät ole Disneyn, vaan Carl Barksin kehittämiä. Haluan aina muistuttaa ihmisiä siitä”, hän sanoo virne naamallaan.

Rosa teki tuolloin töitä tanskalaiselle Egmont-konsernille, joka alkoi julkaista Aku Ankka -sarjakuvia pohjoismaissa.

”Sain tietää, että 12-osainen Roope Ankka -teos oli suunnitteilla. Toivoin salaa, että minua pyydettäisiin tekemään se. Egmontilla oli lahjakkaampiakin työntekijöitä, mutta he tiesivät, että minä olin ainoa, joka jaksaisi puurtaa projektin parissa, koska olin Barks-fani.”

Rosa halusi tehdä tarinan lähinnä kunnioittaakseen Barksia.

”En uskonut, että se oikeasti menestyisi. Ajattelin, että se on vain faniteos.”

Holopainen värväsi vaikuttavan kaartin levyntekoprosessiin. Soittajina toimii muun muassa Lontoon sinfoniaorkesterin jäseniä.

”He ovat soittaneet myös Nightwishin levyillä, joten tiesin, mitä heiltä saan”, hän kertoo.

Brittituottaja Pip Williams toimi orkesteriosuuksien sovittajana. Holopainen lähetti kirjan hänelle luettavaksi ennen yhteistyötä, ja mies ihastui siihen heti. Soittajat taas olivat hämmentyneempiä projektista.

”Kun kerroin ideasta heille, sain takaisin sympaattista naurua. He eivät olleet varmoja, mistä oli kyse, mutta olivat mielellään mukana.”

Levyllä kuullaan myös Roope Ankan ääntä, jota pääsi esittämään skottimuusikko Alan Reid.

”Troy Donockely Nightwishista tunsi Alanin, ja saimme hänet mukaan. Hänen äänensä on juuri sellainen, miltä olen kuvitellut Roopen kuulostavan.”

Fantasian ystävänä Holopainen ihailee tietenkin myös J.R.R. Tolkienia.

”Tiedäthän Taru sormusten herrasta -elokuvista sen melodian? Se, joka soittaa viulua siinä – Dermot Crehan – saimme hänet levylle”, hän kertoo innostuneena kuin paljastaisi mehukkaan salaisuuden.

Rosa myöntää, että hänellä ei ollut korkeita odotuksia albumin suhteen. Mieli muuttui kuitenkin heti ensikuuntelun jälkeen.

”Itkin. Laulut sopivat vain niin täydellisesti tarinan vaiheisiin. En oikeasti uskonut, että pitäisin siitä. Kaikki eri intrumentit – huilut, huuliharppu, jopa didgeridoo – kuvaavat hyvin tarinan miljöitä.”

”Näen sarjakuvani elokuvina. Aina, kun tein niitä, mietin, miten esimerkiksi Hitchcock tekisi tämän kohtauksen”, hän kuvailee.

Albumin kansi on luonnollisesti Rosan tekemä. Hän ei ole piirtänyt enää pitkään aikaan näköongelmiensa takia, faneille osoitettuja pieniä kuvia lukuun ottamatta. Tähän projektiin lähtemisen kynnys oli kuitenkin matala.

”Tuomas suunnitteli kannen luonnoksen valmiiksi ja lähetti sen minulle. Roope on kuvassa selin ja ympärillä on metsämaisemaa, joten se oli aika helppo piirtää. Ja tietysti tekniikalla toteutettu väritys on hieno, mistä saatan saada virheellisesti krediittiä, mutta mikäs siinä”, hän naurahtaa.

Tiesitkö, että Don Rosa on tehnyt aiemminkin kuvituksen suomalaisen bändin levyn kanteen? Onko yhtye nimeltä Betoniporsas tuttu?

Lisää luettavaa