Nousussa 11/11: Big Wave Riders – Brittisuuruuksien jäljillä

03.09.2011

Vanhasta brittirockista ammentava Big Wave Riders on perustettu vasta vuosi sitten, mutta yhtye on jo Nick Trianin Soliti-yhtiön rosterissa. Triani povaa suojatilleen suuren yleisön suosiota.

Teksti: Sari Keskinen, kuva: Soliti

Tehdään heti alkuun selväksi, että nimestään huolimatta helsinkiläinen indierock-tulokas Big Wave Riders ei harrasta surffaamista.

”Ei meistä kukaan ole vielä edes kokeillut sitä. Nimi viittaa pikemminkin meidän soundiimme”, tunnustaa bändin laulaja-kitaristi Teppo Meriläinen.

Big Wave Riders yhdistelee isoja kaikuja, tarttuvia rytmikulkuja sekä indiepop- ja rockvaikutteita laajasti eri vuosikymmeniltä. Yhtyeen musiikki herättää mielikuvia isoista, rytmikkäästi rantahiekkaan rikkoutuvista mainingeista.

Pieni googlettaminen osoittaa, että omaperäinen kudelma on jo poikinut kehuja lukuisissa postauksissa ympäri kansainvälistä indieblogosfääriä. Kotimaassa bändi on kiinnitetty vastikään uudelle Nick Trianin luotsaamalle Soliti-levyfirmalle.

Muusikkona ja tuottajana tunnettu brittisyntyinen Triani toteaa bändillä olevan jo nyt niin vahva signature sound, että levy-yhtiön edustajana hän voi olla huoletta ja luottaa bändin ratkaisuihin jatkossakin.

Kova luottamus tuottajakonkarilla. Big Wave Riders on kuitenkin ollut kasassa vasta reilun vuoden, joten takana ei ole liiemmin keikkoja tai studiotunteja. Miten näin tuore bändi voi olla jo niin vakuuttava?

Big Wave Ridersin jäsenistön musisointia on voinut kuulla aiemmin Jermainen, Leaders of the New Republicin ja Yes Pleasen tuotoksilla. Uusimman yhtyeen palaset loksahtivat paikoilleen, kun Teppo ja basisti Aleksi Luukan jamittelivat treenikämpällä, ja Tepon uskaltautui kokeilemaan ensi kertaa laulamista.

”Bändi syntyi oikeastaan siksi, että jäsenemme olivat mukana eri musaprojekteissa, mutta olimme aika kyllästyneitä niihin. Halusimme alkaa tehdä tekemään uudenlaista musaa puhtaalta pöydältä”, Teppo Meriläinen selvittää yhtyeen syntyä.

Big Wave Riders soitti ensimmäisen keikkansa vappuna 2010. Vastaanotto oli hyvä, keikkoja tipahteli lisää ja kohta piti jo alkaa äänittämään jotain. Taltioituja biisejä jaettiin ilmaiseksi netissä, ja kohta kappaleet Skate or Die ja It’s Funny Things Aren’t Gonna Change alkoivat levitä blogeissa.

”Blogien kautta voi saada helposti ja nopeasti paljon kuuntelukertoja ympäri maailman. Meille ne ovat tärkeitä myös siksi, että meillä on pyrkimyksenä päästä joskus keikkailemaan ulkomaille. Englanniksi kun lauletaan, eikä musiikkikaan ole ihan suomalaisinta sorttia”, Meriläinen sanoo.

”Muutamia tarjouksia olemme saaneet jo, mutta vielä ne eivät ole olleet niin hyviä, että lähteminen olisi kannattanut.”

Big Wave Ridersin tietynlainen epäsuomalaisuus selittyy sillä, että sen vaikutteet tulevat pääasiassa muualta kuin Suomesta. Bändin yhteydessä on mainittu usein muun muassa The Clash, Happy Mondays ja The Stone Roses. Orkesteri ei ole silti pastissi menneisyyden suuruuksista, sillä vertailuja voisi yhtä lailla tehdä uudempiin tulokkaisiin, kuten Vampire Weekendiin tai Animal Collectiveen.

–––

Big Wave Riders on Nick Trianin uuden Soliti-levyfirman ensimmäisiä kiinnityksiä. Bändi on yhtiössä kovassa seurassa muun muassa Astrid Swanin ja Cats on Firen kanssa.

Miten Big Wave Riders istuu Solitin rosteriin? Nick Triani yllättää tuumaamalla, että hänen mielestään bändillä on kaikista Solitin yhtyeistä parhaat mahdollisuudet tavoittaa laaja yleisö.

”Yhtyeellä on siinä mielessä kaikkein eniten kaupallista potentiaalia. Bändi on jo onnistunut kasvattamaan fanijoukkoa ulkomailla ja Suomessakin kiinnostus kasvaa hiljalleen. Olen ihan varma, että vähintäänkin yhtye pääsee elämään unelmaansa.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 11/11. Big Wave Ridersin ep on kuunneltavana Solitin sivuilla.

Lisää luettavaa