Pyhimyksen ja Huge L:n albumi vedettiin myynnistä tekijänoikeusrikkomuksen vuoksi

Pyhimyksen ja Huge L:n yhteislevyllä oleva sample nosti äläkän, jonka seurauksena levy vedettiin myynnistä heti julkaisupäivänään. Pyysimme Pyhimystä kertomaan, mistä hommassa on kyse.

Teksti: Laura Korpikunnas

Tänään piti kauppojen hyllylle ilmestyä Pyhimyksen ja Huge L:n yhteisprojektin Steve iVanderin Olen musta -albumi. Albumin Poppers-singlessä käytetty sample aiheutti kuitenkin sellaisen hässäkän, että albumi on vedetty myynnistä.

Mitä ihmettä?

Poppers-biisissämme on siis puhesampleja, jotka on otettu jostakin teoksesta. Tämä teos oli puolestaan aikoinaan aiheuttanut jonkun tekijänoikeusrikkomushässäkän samplessa esiintyvien henkilöiden ja sen tekijöiden välille. Jutussa oli ilmeisesti jotain tulenarkaa, sillä juuri ennen levymme julkaisua levy-yhtiöllemme tuli kovia vaatimuksia. Jouduimme poistamaan levyn myynnistä”, Pyhimys valottaa sotkun syntyä.

Pyhimys itse pitää sampleja ikään kuin näytteinä jostakin muusta.

”Prosessi on vielä kesken, eli en nyt ala herjata ketään, mutta suoraan sanottuna genressämme on aina ollut tapana käyttää eri sampleja. Kaikki internetistä otetut samplethan ovat eräänlaisia kopioita, jos alkaa ajatella. Meillä oli levyllä eräs tietty sample, johon meillä ei ollut tekijänoikeuksia. Tietysti olisimme ehkä voineet alkaa vääntää ja taistella asiasta, mutta levy-yhtiön kannalta se ei olisi ollut järkevää”, hän sanoo.

Räppärin mukaan neuvottelut asiasta ovat käynnissä, ja kaksikko joutuu nyt punnitsemaan levyn materiaalia uudelleen.

”Kyllähän tässä jonkunlaisen analyysin joutuu tekemään sen suhteen, millaisen linjan tässä asiassa otamme. Jos poistamme levyltä kaikki samplet, sinne ei jää mitään. Kaikki on samplattu kantta myöten, sekin on tehty suoraan eri valokuvista. Se oli vähän sellainen kantava teema, että käytetään tosi paljon kaikkea. Jos minä saisin päättää, niin totta kai haluaisin pitää ne.”

Pyhimys ei näe asiassa mitään väärää.

”En koe, että nämä samplet olisivat millään tavalla ratkaisevassa asemassa levyn sisällä. Jos joku vaatii tästä korvauksia, mielestäni hän vaatii korvauksia meidän työstämme ja yrittää hyötyä meistä. Ja jos joku väittää, että biisissä on loukattu jotakuta, en usko siihen hetkeäkään”, hän sanoo.

Nykyään vastaavanlaisia viittauksia käytetään musiikissa huolimattomasti, tekijänoikeuksista juurikaan välittämättä. Pyhimys myöntää, että välillä lainaukset ovat melko suoria. Räppärin mielestä asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen.

”En itse lakia niin hyvin tunne, mutta olen ollut työryhmässä, joka yrittää promota muutosta tekijänoikeuslakiin. Fair use toimii mielestäni monilla ohjelma-aloilla: esimerkiksi jos kirjailija kirjoittaa jollain tyylillä, siihen voi ottaa niin sanotun lainausoikeuden. Musiikissa tässä on sen sijaan mielestäni menty liian pitkälle. Ymmärrän, että jos jollakulla on joku älytön melodia ja se pöllitään, ei se ole sama juttu. Mutta jos käytät esimerkiksi YouTube-videossa olevaa äänipätkää ja laitat sen uuteen kontekstiin, mielestäni se on silloin uuden luomista eikä missään nimessä varastamista.”

Pyhimys ei paljasta, kuka asiasta esittänyt vaatimuksa. Hän on kuitenkin puhunut asiasta Facebook-sivuillaan. Siitäkin on tullut sanomista.

”En viitsi nyt tässä paljastaa, mikä taho on kyseessä, sillä neuvottelut ovat kesken. Facebook-päivityksistäni on tullut viestiä, ettei artistin kannattaisi alkaa puhua Facebookissa tästä. Siitä voi kuulemma tulla lisää ongelmia. En ymmärrä, mitä ongelmia siitä muka voisi tulla, sillä totta kai heidän intressinään on se, ettemme paljasta heitä liikaa. Hehän hyötyvät siitä. Mielestäni se on ihan naurettavaa toimintaa.”

Vääntö asiasta on siis kesken ja luultavasti jatkuu pitkään. Pyhimys kuitenkin lupailee, että Olen musta -albumi julkaistaan jollain ilveellä.

”Varmasti se julkaistaan jossain muodossa, mutta ekoista painoksista tulee kyllä aika harvinaisia”, hän sanoo.