Synkän syksyisenä iltana distrolistaa lämpimikseni selatessa eteen hahmottunut merkkijono Ramoneu! sai mielenkiinnon heräämään. Kasetin kannessa yhdistyivät Ramonesin ja Neun logot, kappalelistalla yhtyeiden biisit – kuten Rocket to Negativland ja Sheena im glück.
Kuriositeettiostos, ajattelin tilisiirtoa tehdessä.
No helvetti, totesin magneettinauhan liikkuessa kelojen välillä, tämähän toimii! Yhtyeen nimessä mainituilta orkestereilta lainatut palat loksahtelevat huuruisesti puksuttavaksi höyryveturiksi, joka taittaa kosmista matkaa New Yorkista Düsseldorfiin.
On parasta jättää Ramoneu! elämään omaa mystisyyden verhoamaa elämäänsä, ajattelin. Projektin synnyinsijojen penkomisella ei tee muuta kuin romuta oman mielikuvituksen rakentamia kulisseja. Tulevalla – ellei jo nykyisellä – kasettiharvinaisuudella on hyvä ällistyttää vieraita.
Ei mennyt montaa päivää, kun sosiaalisen median uutisvirrassa pintaan nousi tapahtumailmoitus Poikkileikkaus-nimisen klubin ensimmäisestä illasta. Tällöin Kuudennen linjan lavalla nähdään pääesiintyjän virkaa toimittamassa kriitikoiden lempilapsi Jukka Nousiainen. Lämmittäjäesiintyjäksi oli buukattu Ramoneu!
Puhelin käteen. Mikroaaltojen toisessa päässä oli Poikkileikkauksen järjestäjä, Lepakkomiehestä Toni Rantasen viihderavintolaimperiumin palveluksiin siirtynyt, Suur-Kallion komeimman takatukan ylpeä omistaja Ville Metsola.
”Poikkileikkaus on epäsäännöllisin intervallein järjestettävä klubi, jonka linjana on hämärtää ja hämmentää, genrerajoista riippumatta mutta laadusta tinkimättä”, kommentoi Metsola ja vinkkasi Johnny Rotherin suuntaan.
Hyvää päivää, Ramoneun Johnny Rother.
”Mä olen Johnny Rother. Studiovelhona ja vakinaisena syntikkamiehenä on Conny Plankinen, mutta livekokoonpanossa synaa ja kitaraa soittaa Dee Dee Dinger.”, Johnny Rother kertoi.
Johnny Rotherilla oli jo pitkään ollut ajatus, että olisi kiva soittaa junnaavaa krautrockia. Esteenä oli Johnny Rotherin kyvyttömyys rumpujensoittoon.
”Sitten muistin sen jutun kun joku tyyppi, olisikohan ollut John Peel, oli avannut radion kun Ramones soi ja luullut kuuntelevansa Caniä. Tajusin, että siinähän olisi kova rytmiryhmä mulle. Valitsin loopit ja äänitin kaksi pitkää biisiä saman tien.”
Omaksi iloksi tehty musiikki sai kuitenkin positiivista palautetta. Conny Plankinen astui kuvioon ja ehdotti, että homman voisi tehdä hifimmin. Kaksikko vetäytyi Conny Plankisen kotistudioon Roihuvuoreen ja todistusaineistona on tälläkin hetkellä kädessäni pitämä kasettijulkaisu.
”Näkyy tuo myös kouralliselle tuntemattomiakin kelpaavan, kun kassu on ihan just loppuunmyyty. Viimeiset kappaleet säästän myyntiin keikalle.”
Jukka Nousiainen oli soittanut Johnny Rotherille ja kysynyt keikalle. Poikkileikkaus-klubilla 17. joulukuuta nähtävä keikka on ainutkertainen tapaus: Ramoneun ensimmäinen ja kenties viimeinen konsertti.
”Veikkaan, että aika itäeurooppalainen show on luvassa. Conny Plankinen ei pääse keikalle, joten taustat hoidetaan professionaalisti c-kasetilta, jonka päälle minä ja Dee Dee Dinger vongutellaan kitaroita ja ehkä jotain synaa.”
Vaikka Ramoneu 2 ja Ramoneu ’75 olisivat Johnny Rotherin mukaan kivoja tehdä, hän ei näe Ramoneulla kehittymismahdollisuuksia. Yritän kuitenkin tarjota Johnny Rotherille apua urasuunnitelman tekemiseen.
Kraftwipers?
”Wipers ei ole kovin tuttu. Pitäisi myös määrittää minkä aikakauden Kraftwerkista puhutaan. Jos idea olisi, että robotit soittavat punkia niin sehän olisi ihan hiton upeaa.”
Hüsker Düül II?
”Melodiantaju + biisinkirjoitustaito + psykedeelinen improvisointi = upea mahdollisuus. Olisi takuulla hieno bändi. Yksi Ramoneun ekoista, psykedeelisemmistä biiseistä oli muuten työnimeltään Ramone Düül II.”
The Can-Mags?
”Pullistelevia hippejä junttaamassa aggressiivista krautrockia? Upea mahdollisuus!”
Faustooges?
”Faust ja Stooges ovat jo valmiiksi sen verran lähellä toisiaan, että mun mielestä molemmat bändit tekee tavallaan samaa asiaa. Stoogesin alkuaikoinahan bändi oli ihan melua – mikrofoni pyöri tehosekoittimessa ja Iggy hyppi steppikengillä aaltopellin päällä. Tähän päälle Faustin katuporat ja molempien bändien junnaavat riffit niin saattaisi jo mennä hieman överiksi. Toteuttamisen arvoinen kokeilu silti.”
Tangerine Dwarves?
”Turboahdetulla aggressiolla tykitettyä räkäistä avaruusmaisemaa? Olisi väkisinkin hiton kova. Jotenkin ajattelen että tämä bändi saattaisi kuulostaa Chromelta.”
Poikkileikkaus: Jukka Nousiainen, Ramoneu!
Ke 17.12.2014 Helsinki, Kuudes linja
Liput 8 €