Roope Salminen Rumban videohaastattelussa: Mikä on vastenmielisintä, mitä olet urallasi tehnyt?

Tenttasimme kevään supernimeltä tämän suosikkisanaa, taiteen syvintä sanomaa ja pariakymmentä muuta asiaa. Pöydälle nousivat muun muassa kengurut ja orgasmin ihanuus.

16.04.2015

PÄIVITETTY 17.4.: Videon ääniongelmia korjattu.

”Juuri nyt en tekisi mitään mieluummin kuin aikahypyn 1800-luvun lopulle”, Roope Salminen sanoi Rumballe Tavastia-klubin takahuoneessa.

Saamansa piti. Tartuimme aikakoneeseen ja teimme 25-vuotiaalle muusikko-näyttelijä-juontajalle ikivanhan ihmiskokeen, niin kutsutun Proustin kyselyn.

Kysely nousi julkisuuteen 1800-luvun lopulla, kun ranskalainen kirjailija Marcel Proust (1871–1922) vastasi sen muunnelmiin ensin 13- ja sitten 20-vuotiaana.

Oman variaationsa kysymyspatteristosta toteutti ranskalainen talk show -isäntä Bernard Pivot, joka tenttasi vieraitaan 1991–2001 keskusteluohjelmassaan Bouillon de Culture.

Pivot’lta kysymyssarjan nappasi James Lipton amerikkalaistettuna muunnelmana tv-ohjelmaansa Tähdet kertovat (Inside the Actors Studio, 1994–). Näyttelijälegendat Lauren Bacallista Morgan Freemaniin ja Meryl Streepiin ovat vastauksillaan paljastaneet Liptonille olennaisia ja yllättäviä asioita arvomaailmastaan ja taiteestaan.

Myös amerikkalainen viihdelehti Vanity Fair päättää jokaisen numeronsa omaan versioonsa Proustin kyselystä.

Päivitimme kyselyä ja räätälöimme sen Salmiselle. Hän ei halunnut tietää etukäteen yhtäkään kysymystä, joten vastaukset tippuivat mikrofoniin spontaaneina ja sydämestä.

Videolta selviää muun muassa, mikä on vastenmielisintä, mitä Roope Salminen on joutunut urallaan tekemään, mikä on hänelle kurjuuden alhaisin syvyys ja mikä maallisen onnen huipentuma.

Salminen paljastaa myös, kenen hyväksyntää hän taiteelleen tarvitsee. Tällä hetkellä sitä tulvii niin massojen syvistä riveistä kuin kriitikoilta: taiteilija on uransa huipulla.

Hän on sunnuntai toisensa jälkeen kiilannut jatkoon MTV3-kanavan Tähdet, tähdet -kilpailussa, ja aiemmin keväällä hän juonsi Uuden musiikin kilpailun kotimaan karsinnan. Lisäksi hän kiertää Suomea niin Roope Salminen & Koirat -coveryhtyeensä kuin Kolina-improvisaatioryhmänsä kanssa.

Kahdeksanhenkisen Koirat-yhtyeen repertuaariin sisältyy pop- ja hiphop-hittejä Nicki Minajista Elastiseen ja Justin Timberlakesta Rage Against the Machineen. Nyt kokoonpano tekee töitä cover-etuliitteen karistamiseksi tittelistään.

Levytyssopimus Warner Music Finlandin kanssa on johtamassa originaalituotantoa sisältävään esikoisalbumiin, jonka monipuolisuutta enteilevät kaksi musiikkivideota, bailuviisu Biisonit (2014) ja vakavampi Reissumies (2015).

Salmisen suurin intohimo on kuitenkin improvisaatioryhmä Kolina. Sen keulakuvana hän valloitti Helsingin hipsteribaarit jo vuosia ennen nousemistaan valtakunnanjulkkikseksi.

”Improvisaatioteatteri pysyy, vaikka kaikki muu katoaisi. Tulen sieltä ja palaan sinne.”

Roope Salminen laulaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa MTV3:lla su klo 19:30. Roope Salminen & Koirat esiintyy pe 17.4. Helsingin Pressassa ja la 18.4. Orimattilan Arvidissa. Improryhmä Kolina järjestää KolinaKlubia tänä keväänä muun muassa ke 22.4. Helsingin LeBonkissa ja to 23.4. Kuopion Henry’s Pubissa.

Lisää luettavaa