Satanic Warmaster – Majesteettista julistusta mätäistä valtavirtaa vastaan

Kotimaisella levymyyntilistalla nähtiin joulun alla Vain elämää -kokoelma, joululevyjä – ja Satanic Warmasterin albumi Fimbulwinter. Mikä on tämä suomalainen black metal -yhtye, jolla on enemmän Facebook-seuraajia kuin Cheekillä?

07.01.2015

Satanic Warmaster on lappeenrantalainen, studiossa yhdestä miehestä eli Werwolf-taiteilijanimeä käyttävästä hahmosta koostuva, kompromissitonta black metalia esittävä yhtye. Bändiltä on ilmestynyt viidentoista vuoden aikana viisi albumia sekä aikamoinen läjä pienempiä julkaisuja. Tällä hetkellä yhtye julkaisee albuminsa oman Werewolf Records -yhtiönsä kautta.

Tässä kaikessa ei ole mitään erityistä tai yllättävää. Poikkeukselliseksi bändin tekee sen saavuttama menestys: uutuusalbumi Fimbulwinter nousi Rumban albumilistan kakkospaikalle ja Suomen virallisella albumilistallakin sijalle 14. Tämän lisäksi bändillä on yli 250 000 Facebook-seuraajaa.

Kyllä, luitte oikein. Neljännesmiljoonan verran ihmisiä, jotka ovat tunnustautuneet sosiaalisessa mediassa yhtyeen kannattajiksi.

On toki aiheellista kysyä, miten merkittävä mittari Facebook-tykkääjien määrä on yhtään millekään, mutta on kiistatta mielenkiintoista, että suurelle yleisölle täysin tuntematon artisti on näin tarkasteltuna huomattavasti suositumpi kuin vaikkapa Cheek. Mistä oikein on kyse?

Werwolf vastasi Rumban kysymyksiin sähköpostin välityksellä.

Millaisista lähtökohdista uuden Fimbulwinter-albumin työstäminen alkoi? Tavoitteita, päämääriä?

”Kaikki linjaukset, lähtökohdat ja ulkopuolisten odotusten vaikutukset tuhkattiin ja jätettiin taakse ennen kuin levynteko alkoi. Jokaisen albumin kohdalla on ollut itselleni äärimmäisen tärkeää aloittaa puhtaalta pöydältä, jotta jokainen levy voisi seisoa omana teoksenaan ja olla myös itselleni aina pudas ja verevä heijastus siitä, mitä milloinkin sisimmässäni tunnen.

Tällä kertaa halusin siirtyä pois kahden aiemman albumin vaikeaselkoisemmasta ja rönsyleivämmästä ilmaisusta kohti jotain majesteettisempaa ja monikerroksisempaa, joka mahdollistaisi Satanic Warmasterin radikaalin musiikillisen uudelleensyntymän majesteettisempana ja uhkaavampana entiteettinä ja toisaalta heijastuksena ajasta, joka monelle on täysin vieras.”

Uusi levy kuulostaa aiempaa tuotantoa hiotummalta ja selkeämmältä, ja tätä myöten myös helpommin lähestyttävältä. Mistä tämä johtuu?

”Päällisin puolin kai yleisesti modernimmin toteutettu tuotanto vaikuttaa selkeämmältä, mutta itse koko prosessin läpikäyneenä en voi sanoa, että Fimbulwinter olisi sen hiotumpi kuin edeltäjänsä. Monissa tapauksissa aiemmat, primitiivisemmällä kalustolla tuotetut albumit ovat vaatineet paljon enemmän työtä jokaisessa tuotantovaiheessa jo teknisten rajoitusten vuoksi. Monessa tapauksessa saundien ja ottojen tuli olla 100% asianmukaisia jo äänitysvaiheessa, eikä niitä voinut todeta kuin kokeilemisen kautta, eikä jälkituotannossa niille voinut tehdä enää juurikaan mitään. Uskoisin, että tämä hiottu vaikutelma tulee vain yleisestä äänimaailmasta, joka Fimbulwinterillä vallitsee.”

Satanic Warmaster live in mexico 2

Toisaalta tämä on selvää jatkumoa aiemmalle tuotannolle, eikä mistään ”easy listening black metalista” ole vieläkään kyse. Onko Satanic Warmasterilla rajoja? Toisin sanoen onko olemassa musiikillisia ilmaisutapoja, joita ei ole mahdollista tämän nimen alla toteuttaa?

”En ole koskaan tuntenut mitään erityistä tarvetta minkäänlaisille crossovereille, vaikka luonnollisesti myös tämän nimen alla joitain musiikillisesti kokeilevampiakin hommia on puljattu. Toisaalta en ole myöskään koskaan mieltänyt Black metalia ensisijaisesti mihinkään tietynlaiseen saundiin tai maneeriin kytkeytyneenä musiikkityylinä, vaan jonain paljon abstraktimpana käsitteenä, joka käsittää tiettyjen veteen piirrettyjen viivojen toisiinsa kietomia ilmaisuja metallin puitteissa. Jos vertaa bändejä kuten Immortal, Rotting Christ, Tormentor ja Blasphemy, voi nähdä, ettei voida puhua mistään yksittäisestä saundista, tekniikasta tai sävellystavasta. Saman voi huomata jo esimerkiksi Bathoryn ja Venomin keskinäisessä erossa.”

Olet luonnehtinut Satanic Warmasterin luomiprosessia impulsiiviseksi. Fimbulwinter kuulostaa kuitenkin omiin korviini tasapainoiselta kokonaisuudelta, joten liittyykö luomiseen myös rationaalista harkintaa?

”Rationaalisuudella ei ole mitään tekemistä tämän homman kanssa. Itse sävellysprosessi oli toki tälläkin kertaa impulsiivinen, mutta luonnollisesti pitkän äänitysprosessin myötä lopputulos on paljon yksityiskohtaisempi ja helpommalla tavalla käsitettävästi moniulotteisempi kuin monesti aiemmin.”

Mistä Fimbulwinter koostuu sanoituksellisten teemojen osalta?

”Fimbulwinter peilaa omalta kantiltaan kuoleman ja sekasorron tuhoavaa (ja sitä kautta ensikädessä uutta luovaa) voimaa ja luonnon ikuista sykliä sekä kaipuutani talvisen pimeyden ja sen kautta minuun virtaavan majesteetin syleilyä.”

Satanic Warmaster live in russia 2

Missä määrin Satanic Warmasterin musiikissa on sanoma tai viesti? Ilmeisesti ei ainakaan ole tarkoitus kertoa ihmisille miten tehdä/ajatella, eikä se varmasti vasemman käden polun ideologiaan istuisikaan?

”Siinä tarkoituksessa missä peilaan omia visioitani ja tuntemuksiani musiikkiin. En ole koskaan ajatellut musiikkiani juurikaan propagandistisena, vaan henkilökohtaisena ja tunnustuksellisena heijastuksena omista vakaumuksistani, valheiden ja rajoituksien murskaamisesta ympäriltäni ja muista enemmän vertauskuvallisista tai kerronnallisista teemoista, jotka itseäni kiehtovat. Tietysti toivon sydämestäni, että joillekin musiikkini voi antaa saman kipinän etsiä niitä vaiettuja totuuksia ja omia polkuja sekä jotain suurempaa niiden päässä, minkä itsekin aikanani sain. ”

Entä miten koet sen, jos joku näkee Satanic Warmasterin ”vain musiikkina”, toisin sanoen ei välitä hiukkaakaan edellä mainitusta viestistä tai siitä, mitä bändi edustaa?

”Satanic Warmaster, halusi sitä tai ei, on kuitenkin perusolemuksessaan musiikillinen projekti, eikä siitä voi eikä tule koskaan muuta ensikädessä ajatellakaan. Satanic Warmaster on black metalia ja black metal, kun kaikki paskantärkeys ja teennäisyys karistetaan pois, on myös ensikädessä musiikillinen ilmaisukeino. Ja jos sen alustava ilmaisu ontuu, on turha yrittää glorifoida sitä millään muilla opinnäytteillä tai kepulikonsteilla.

Se, mitä minä edustan, miksi ja mistä laulan ja mitkä voimat ajavat minua tekemään sitä mitä teen, on lähtökohtaisesti täysin koskematon ja käsittämätön korpimaa muille kuin itselleni. Tiedostaminen tästä totuudesta on ollut läsnä jo pitkään, enkä ole kokenut tarvetta värjätä asiaa enää pitkään aikaan. Ehkä on siis jopa parempi ottaa musiikkini sellaisena kuin se on yrittämättä edes käsittää niitä asioita, jotka sen taustalla ovat, kun se kuitenkin näyttää olevan monille niin vitun vaikeaa.”

Fimbulwinter on menestynyt häkellyttävän hyvin kotimaisilla listoille. Missä määrin tämä on ollut yllätys, ja kertooko tämä mielestäsi kotimaisen black metal -skenen aktiivisuudesta?

”Toki etenkin joulun alla tuollainen listasijoitus oli yllätys, onhan se kuitenkin ehkä ainoa aika vuodesta jolloin levyjä ostetaan aktiivisesti. Tämä ei kerro kotimaisen black metal –skenen aktiivisuudesta niinkään kuin mätäisen valtavirran levyteollisuuden rappiosta ja siitä, miten todellisesta taiteesta voi kovan työn ja peräänantamattomuuden kautta saada myös ’virallista’ tunnustusta, vaikka se tietty kasvoton hurskastelijoiden sopulilauma onkin tehnyt parhaansa, ettei tällainen ’Entarte Kunst’ saisi jalansijaa.”

Satanic Warmaster live2013-2

Satanic Warmasterilla on liki 250 000 Facebook-seuraajaa, mikä on huikea määrä. Mistä tämä nähdäksesi johtuu? Mitä se kertoo Satanic Warmasterista?

”Syytä tuohon on mahdotonta tietää. Sikäli mikäli minuun tulee, suurin osa Satanic Warmasteriin liittyvistä ulkoisista asioista elää jo täysin omaa elämäänsä. Kai se kertoo sen, että olen tehnyt jotain joskus oikein. Minulle Facebook-tykkäykset eivät ole mikään kovin suuri meriitti, mutta ilmeisesti joissain piireissä se on kovaa valuuttaa?”

Olisiko mahdollista, että Satanic Warmaster tekisi sopimuksen isomman metallilevy-yhtiön kanssa? Vai onko niinkin – kuten bändin tämänhetkistä suosiota tarkkaillessa tulee mieleen – ettei suuremmalla levy-yhtiöllä olisi bändille oikeastaan edes mitään tarjottavaa?

”Ei ole mahdollista.”

Käsittääkseni Satanic Warmasterin levyjä on myyty kymmeniätuhansa kappaleita. Kuinka paljon tämän kokoisen yhtyeen pyörittäminen on myös bisnestä?

”Itse asiassa myyntiluvuissa pitää laittaa jo viidettä nollaa perään. Fuck bisnes, yleensä hommia ollaan hoidettu niin suurpiirteisesti ja kännissä kuin vain pystytään. Paras keikkaliksa oli viimeinen Hammer Open Air -esiintyminen 2011: seitsemän pulloa viinaa.”

Kuinka paljon sinulla on ylipäätään mielenkiintoa laajentaa yhtyeen kuulijakuntaa ”suuremman yleisön” keskuuteen?

”En ole tuntenut tarvetta koskaan suunnata musiikkiani millekään tietylle yleisölle, vaikka varmasti kaikki ne eri yleisösegmentit omissa runkkuringeissään ovat eri mieltä. Olen aina tehnyt tätä ensi kädessä itselleni ja kaikki muu on toissijaista. Jos joku pystyy ammentamaan musiikistani jotain itselleen, voi siitä toki aina olla ylpeä.”

Tunnetko hengenheimolaisuutta muiden black metal -yhtyeiden kanssa Suomessa tai ulkomailla? Koetko, että Satanic Warmaster on osa jonkinlaista ”skeneä”?

”Suomessa koko touhu on pyörinyt niin kauan ja niin pienessä piirissä, etten itse ainakaan voi tehdä sitä karhunpalvelusta kenellekään, että alkaisin ylettömästi taputtelemaan niiden ihmisten selkiä joista monen kanssa on ystävystynyt henkilökohtaisellakin tasolla vuosien saatossa ja joka omissa kirjoissani ylittää kaikki turhanpäiväiset skeneilyt. Toki annan tunnustukseni, jos joku yhtye tahollaan tekee jotain tunnustuksen arvoista, mutta hengenheimolaisuudesta tuskin voidaan puhua. ”

Satanic Warmaster  live in mexico

Satanic Warmaster on yhden miehen yhtye. Onko tämä välttämättömyys kompromissien välttämiseksi?

”Satanic Warmaster on pohjimmiltaan yhden miehen bändi, jonka kautta koko konsepti ja visio on muovautunut. Livetilanteessa Satanic Warmaster toimii taas kesyttömän metallibändin muodossa, joka heijastaa musiikkia omalla tavallaan ja tietty klassinen kulminoituminen laulajaan toteutuu perustellusti. Minkälaista edes olisi tasa-arvoinen tai demokraattinen black metal? Ajatus hölmöydessään lähentelee peace punkkia.”

Satanic Warmaster on saanut uransa aikana paljon NSBM (kansallissosialistinen black metal) -syytöksiä. Missä määrin nämä syytökset ovat perusteltuja, kun ottaa huomioon sen, että bändillä on kuitenkin ollut yhteyksiä genren yhtyeisiin (esimerkiksi yhteisiä keikkoja ja split-julkaisuja)? Käsittääkseni et ole itse käyttänyt tätä termiä SW:n kohdalla ikinä.

”Jos ihmisestä tekee ’natsin’ että on ollut ’vääränlaisten’ ihmisten kanssa tekemisissä, eikö sen pitäisi päteä myös kaikissa muissa mahdollisissa asiayhteyksissä, ellei sitten kyseessä ole vain tarkoitushakuinen ajojahti yrittää kitkeä pois niitä terävimpiä särmiä, mitä nykyaikana voi vielä musiikissa olla?

Satanic Warmasteria en itse voisi koskaan kytkeä millään tavalla NSBM-käsitteeseen seuraavista syistä, jotka olivat läsnä jo vuonna 1998: se ei olisi linjassa oman vakaumukseni eikä sen kanssa, minkälaisia ajatuksia haluan musiikkini kautta heijastaa.

Se, että murskaan omasta itsestäni kaikki abrahamilaisen uskonnon kahleet huutamalla omaa voittoani törkeimmällä mahdollisella tavalla, tai se, että näen hyvää, pahaa tai valheita siellä missä niitä ei poliittisen korrektiuden nimissä saisi nähdä, vaatii harvinaisen kieron mielen tekemään siitä heijastuksen jostain poliittisesta dogmasta.

Kuten olen sanonut aiemmin, ja sanon vielä kerran: Satanic Warmasterin ideologia on satanismi ja musiikkityyli black metal. Ne, jotka väittävät muuta, tekevät sen omien tunteidensa ja paheksuntansa sanelemina.”

Satanic Warmaster on keikkaillut melko säästeliäästi. Mikä on syynä tähän? Onko suunnitteilla pidempiä kiertueita?

”Eihän sellaista ryyppäämistä ja sössötystä kukaan kestäisi pitkään, etenkin kun ei olla enää mitään pikkupoikia.”

Mitä Satanic Warmasterin tulevaisuuteen kuuluu?

Fimbulwinter julkaistaan piakkoin Pohjois-Amerikassa ja Japanissa sekä vinyyliversio helmikuussa! Keikkarintamalle kuuluu myös hyvää, vaikkei jo julkistettujen Steelfest- ja Black Flames of Blasphemy -esiintymisten lisäksi olekaan lupa alkaa vielä huutelemaan muista valloitusretkistä. Seuraavasta Japanin-kiertueesta on ollut jo alustavia keskusteluja, mutta en usko, että se on tämän vuoden asia.”

Satanic Warmasterin ohella sinulla on, tai ainakin on ollut, lukuisia muita bändejä ja projekteja. Mikä on tämän hetken tilanne? Vieläkö esimerkiksi perinteisempää hevirokkia esittävä Armour on hengissä?

”Tällä hetkellä aktiivisia projekteja on jonkin verran. Werwolf (The True) -pitkäsoitto Devil Crisis toivottavasti valmistuu pian, jonka lisäksi on useita muita matalamman profiilin projekteja, osa täysin eri genreistä. Armour odottaa uutta tulemistaan ja on ollut syvässä horroksessa jo yli kaksi vuotta ilman mitään elonmerkkejä.”

Jos Satanic Warmasterin oma tuotanto jätetään huomiotta, missä bändeissä/levyissä tiivistyy mielestäsi parhaiten black metalin todellinen luonne?

”LUX EX TENEBRIS – HEIL LUZIFER!”

Lisää luettavaa