Silvia Modig ei vaalitulosta säikähdä: ”Persujen demonisointi on kauheeta”

Eduskuntaan ryntäsi ennätysmäärä uusia kansanedustajia. Kulttuurin saralta tuttujen edustajien joukosta silmiinpistävimmät ovat toimittaja Silvia Modig ja kehonrakentaja-laulaja Ritva ”Kike” Elomaa, jotka kertoivat Rumballe mietteitään uudesta työstään. Jälkimmäinen ehti tosin puhelimeen vain kolmen minuutin ajaksi.

Teksti: Pietari Raekallio, Kuva: Soffa.tv

Tästä piti tulla Silvia Modigin ja Kike Elomaan yhteishaastattelu. Lähtökohdat olivat herkulliset: molemmat nousivat komean äänisaaliin avulla eduskuntaan, molemmat ovat työskennelleet tavalla tai toisella populaarimusiikin parissa, molemmat ovat poliittisilta näkemyksiltään ja elämäntyyleiltään pitkälti toistensa vastakohtia – ja silti naiset tulivat vallan hyvin juttuun juontaessaan viime vuonna Femma-gaalaa.

Kike Elomaan yli 13 000 äänen potti oli ällistyttävä saavutus, ja hänelle on käytäväpuheissa sälytetty jopa kulttuuriministerin virkaa. Tämä on herättänyt pelonsekaista hihittelyä nimenomaan Modigin tukijoukoissa: nuorissa kaupunkilaisissa, jotka pitävät koko persu-villitystä junttien koohotuksena.

Muitakin perustavanlaatuisia eroja löytyy. Elomaan edustama Perussuomalaiset on arvokonservatiivinen puolue, jonka kannattajien homohyysäys-puheet ovat tuskin jääneet huomaamatta Rakel Liekin kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa elävältä Modigilta.

Elomaan kiireiden takia ei saatu aivan yhteishaastattelua, mutta jonkinlainen tervetullut mielenrauha kuitenkin. Modigin sovittelevista puheista voi nimittäin olettaa, ettei konsensus-Suomi ole rähinävaalien jälkeenkään muuttumassa kärjistettyjen erimielisyyksien tyyssijaksi.

Lipposen käytös kauhistuttaa

Eduskunnassa pyörii nyt lukuisia talon tavoille opettelevia ensikertalaisia. Silvia Modigille sopeutuminen ei ole ollut hankalaa – paitsi pukeutumisen osalta.

”Nämä vanhat rakkaat bändihupparit näyttävät tuolla niin ruttuisilta. Rivien välistä annettiin vähän ymmärtää, että ehkä minun olisi mietittävä se pukeutumispuoli uudestaan. Toisaalta kyllä 34-vuotiaan pitääkin olla jo tyylikkäämpi.”

Hänen mielestään on loistavaa, että kansaa edustaa nyt myös muita kuin samoja vanhoja paperinpyörittäjiä.

”Se on vaan hyvä, että eri aloilta on tullut ihmisiä, jotka tosiaan tietävät, miten hommat oikeassa elämässä menevät. Kyllä eduskunnan tavoille oppivat muutkin helposti”, Modig sanoo.

”Virkamiesten avuliaisuus on ollut tähän mennessä ihan fantastista. Jos on yhtään valmis opettelemaan, niin aika tyhmä täytyy olla, jos ei opi.”

Modig on tyytyväinen vaalitulokseen. Luonnollisesti mielipiteeseen vaikuttanee eniten se, että hän sai haluamansa työpaikan, mutta muutakin positiivista löytyy.

”Ottaen huomioon kaikkien muidenkin puolueiden tappion, meillä meni aika hyvin. Olen myös tyytyväinen SDP:n tulokseen. Sitä paitsi onhan puolet persuistakin ydinvoimaa vastaan. Ennemminkin se persujen demonisointi on kauheeta. Esimerkiksi Paavo Lipponen kirjoitti junttivaaleista ja leimasi samalla kaikki äänestäjät junteiksi. Sellainen käytös menee jo reilusti yli.”

Modigin kuitenkin myöntää, että ”perinteisten arvojen” jyrkkä paluu kauhistuttaa.

”Vetihän se yhdenvertaisuus-ajattelu aika lailla takapakkia. Olen tietysti huolissani. Suvaitsemattomuus hirvittää minua, kun en itse koe muukalaisia meistä mitenkään poikkeavina. Kyllä keskustelu tästä silti varmaan muuttuu hillitymmäksi, kun odotellaan vähän.”

Riitelyä kaupunginvaltuustossa

Kike Elomaan kiinnostus kulttuuriministerin pestiin on herättänyt kohinaa. Modig ei vähättele Perussuomalaisten äänikuningattaren mahdollisuuksia. Hän muistuttaa, että Tanja Karpelallekin naureskeltiin, mutta tämä onnistui lopulta ”upeasti”.

Modig ja Elomaa tuntevat toisensa esimerkiksi viime vuoden Femma-gaalasta. Hyvät välit saattavat muuttua eduskunnassa monimutkaisemmiksi.

”Varmaan meillä tulee olemaan enemmän napit vastakkain esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta. Täytyy kuitenkin muistaa, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Aina se ei tosin onnistu niin. Kaupunginvaltuustossa riidat joskus paisuivat myös ihmisten kesken niin överiksi, ettei pystynyt enää samassa kahvipöydässä istumaan”.

Perussuomalaisten leiristä on kuulunut, että esimerkiksi postmodernismin kaltaista ”huuhaa-taidetta” ei pitäisi tukea. Kysyttäessä persujen taidepolitiikasta Modig repeää nauruun.

”Mielestäni niillä ei ole mitään taidepolitiikkaa. Joku muutama älytön kommentti sieltä on vaan tullut.”

Ei hän itsekään ole mediassa kovin helpolla päässyt. Helsingin Sanomien toimituspäällikön Reetta Rädyn arvoja pohtineessa kirjoituksessa häntä kutsuttiin ”sata kertaa kreisimmäksi kuin vaikka Rosa Meriläinen”. Miltä se tuntui?

”Minulle se oli suuri kohteliaisuus, koska arvostan Rosaa niin suuresti. Se on aivan mahtava tyyppi. Ei sitä tietenkään tarkoitettu kohteliaisuutena. Varmaan median edustajia ärsyttää vielä enemmän, kun ne yrittävät loukata, ja otan sen tuollaisella asenteella”.

Jono kulttuuriministeriehdokkaan puheille

Kike Elomaa on kiireinen. Hän on järjestänyt lukuisat haastattelunsa tehokkaasti puolentoista tunnin automatkalleen. Ei siis ole yllätys, että perjantai-iltapäivän soittelu tuntuu jonottelulta puhelinoperaattorin asiakaspalvelussa.

Kun reilun kolmen minuutin pölinän aikana Elomaa utelee myös toimittajan omia kuulumisia, kysymykset esimerkiksi kulttuuripolitiikasta, ministerinsalkusta ja suvaitsevaisuudesta jäävät esittämättä.

Puhelun aikana Elomaan ajatus lentelee sinne tänne. Selväksi käy ainakin se, että hulinaa on ollut.

”Siis onhan tää hulina ollut ihan järk… siis ihan jotain… siis en ole ehtinyt lukemaan sähköposteja tai mitään pariin päivään!” Elomaa huudahtaa.

Kike Elomaan nimi on tosiaan ollut vaalien jälkeen tuttu näky iltapäivälehdissä.

”Media on ollut kimpussa koko ajan. Onhan siellä kaikkien niiden älyttömien tapausten joukossa ollut myös ihan kivoja tyyppejä. Ei minulla ole ollut mitään ongelmia median kanssa, niillä ne ongelmat ovat olleet.”

Hän myöntää hälinän vaikuttaneen jonkin verran työhönsä, mutta uskoo puheen tästä laantuvan. Elomaan mielestä on hyvä saada uusia kasvoja eduskuntaan. Itseään hän ei pidä lainkaan aloittelijana.

”Se on hienoa, että uusia idiksiä tulee nyt paljon, mutta on se hyvä, että siellä on vielä konkareitakin. En kuitenkaan ole mikään uusi tässä, minulla on kentältä kolmenkymmenen vuoden kokemus. Mutta hei nyt tulee taas seuraava puhelu moi!”