Haastattelussa suorasukaisen tuplasinglen julkaissut Ikinä: ”Suomenkielisessä musiikissa ujostellaan melko paljon”

Sakara Recordsin tuore kiinnitys Ikinä julkaisi perjantaina tuplasinglen, jolla asioista puhutaan suoraan.

Marek Sabokal

Sakaran tuore artistikiinnitys Ikinä vakuutti talvella julkaistulla esikoissinglellä Terapiaa. Perjantaina yhtyeeltä julkaistiin toinen single, joka sisältää samalla kertaa kaksi uutta kappaletta: Magic Mike ja Kryptoniitti.

Ikinän solistien Katariina Sorsan ja Tuuli Pajun mukaan uudet kappaleet eroavat yhtyeen esikoissinglestä selvästi.

”Terapiaa on ihan omanlaisensa kappale”, kuvailee Paju. ”Tekstit ovat aika kaukana toisistaan, mutta puhutaan edelleen suoraan asioista, eikä kaunistella turhaan. Magic Mike ja Kryptoniitti kertovat lisää siitä, mistä Ikinässä on kyse ja miltä me kuulostetaan.”

Magic Mike -kappaleessa lauletaan suoraan ja häpeilemättä seksuaalisesta halusta: ”Se on se tunne kun pikkuhousut kastuu / ihan vaan siitä että seisot vieressä.”

Sanoitus on suorasanaisempi kuin pop-musiikissa on tapana, mutta Sorsan ja Pajun mukaan kappaleella ei lähdetty tietoisesti murtamaan muureja.

”Me tehtiin biisi ja päätettiin, että nyt ei ujostella vaan sanotaan juuri mitä tulee mieleen”, kertoo Sorsa. ”Biisi oli sinänsä ihmeellisen helppo, että se syntyi melkein yhdeltä istumalta treeniksellä, ja sanatkin livahti sinne melkein itsestään.”

”Tuntuu, että suomenkielisessä musiikissa ylipäätään ujostellaan melko paljon, eikä uskalleta sanoa kovin suoraan”, Sorsa pohtii. ”Jos me lauletaan siitä, että pikkuhousut kastuu, niin en kyllä keksi miesartistiakaan, joka olisi laulanut siitä että kova seisoo housuissa.”

”Onhan se toisaalta hassua, ettei seksuaalisista haluista olla kauheesti vielä kirjotettu avoimia biisejä”, Paju lisää. ”Aika luonnollinen asia kuitenkin kyseessä.”

Uusista kappaleista Kryptoniitti on lähempänä Terapiaa -kappaletta, sillä biisi käsittelee maailman ongelmia, niistä ahdistumista ja kyvyttömyyttä vaikuttaa asioihin. Magic Mike ja Kryptoniitti ovat hyvin erilaisia kappaleita, missä näkyvät yhtyeen kaksi puolta: Sorsa kokee kirjoittavansa helpommin kevyemmistä aiheista, kun taas Paju on kotonaan vaikeammissa aiheissa ja epäkohdissa.

”Hienoa onkin juuri se, että voidaan puhua meidän biiseissä mistä tahansa”, Paju toteaa. ”Nautitaan suuresti myös siitä, että voidaan kertoa asioista vähän isompikin pilke silmäkulmassa.”

Kryptoniitissa onkin aiheestaan huolimatta mukana myös ironiaa, joka kuuluu jo kappaleen alkupuolella: ”On päästetty jäävuoret sulaan / syöpä ja sairaudet / sun pitää korjata ne / mä en kerkee kuitenkaan / kun pitäis katsoa Salkkareiden uusintaa.”

”Tässä biisissä me haluttiin ehkä vähän paasata”, myöntää Sorsa. ”Mutta paha paasata, kun ei itsekään toimita niin kuin ihannetapauksessa ihminen osaisi toimia.”

Ikinän tavoitteena on saada esikoisalbumi julkaistua syksyllä. Ensimmäiset singlet antavat esimakua levystä, mutta solistien mukaan levy tulee kuitenkin tarjoaamaan myös yllätyksiä.

Magic Miken ja Kryptoniitin tyylien väliin mahtuu paljon, ja voidaan paljastaa, että mennään vielä niidenkin rajojen yli, luultavasti kumpaankin suuntaan”, Sorsa kuvailee.

Alta voit kuunnella Magic Mike / Kryptoniitti -singlen Spotifyn kautta, sekä katsoa talvella julkaistun Terapiaa musiikkivideon.