Tuplaplatinalla palkittu sirkus saapuu jäähalliin – haastattelussa Teflon Brothers

Teflon Brothers vaihtoi levy-yhtiötä Monspista Johanna Kustannukseen vuonna 2012 tarkoituksenaan saada tekemiseensä hieman enemmän resursseja. Viiden vuoden aikana on tapahtunut paljon muutakin. Bändi on kiertänyt ympäri Suomea, tehnyt hittejä hitin perään ja siinä ohella tehnyt historiaa levymyynnin saralla. Nyt on jälleen aika pyyhkiä pöytä puhtaaksi.

Markus Paajala

Teflon Brothers on Heikki Kuulan, Pyhimyksen ja Volin muodostama raptrio, joka on ollut voimissaan vuodesta 2006. Samalla Teflon Brothers on selkeä konsepti, jonka puitteissa tehdään kaikenikäisiä suomalaisia tanssittavia hittibiisejä. Juuri sen, kaikkien aivoihin iskostuneen konseptin ansiosta kolme erilaista räppäriä ovat vuosien saatossa välttyneet taiteellisilta erimielisyyksiltä kokonaan.

”Vähän niin kuin Salkkareiden kuvauksissa, ei sielläkään kukaan tule sanomaan, että hei Seppo et sä ole tuollainen. Kyllä se Seppo ja kaikki muutkin tietää, millainen se on”, Pyhimys havainnollistaa bändin työskentelytapaa.

Sen lisäksi, että Teflon Brothers on konsepti, se on myös striimausbändi. Asian sinetöi lopullisesti tänä vuonna tehty Suomen-ennätys. Teflon Brothersin viides, toukokuussa julkaistava albumi Teflon Circus on nimittäin ensimmäinen kotimainen albumi, joka on ansainnut striimauksilla tuplaplatinaa ennen julkaisuaan – kiitos yli 88 miljoonan kuuntelukerran.

Mutta miksi tämän kaiken jälkeen täytyy vielä julkaista fyysinen albumi?

”Noin 60 prosenttia suomalaisista kuuntelee musiikkia suoratoistopalveluista, mutta loput haluavat edelleen kuunnella cd-levyjä. Meidän musiikkia kuuntelee niin suuri joukko erilaisia ihmisiä, ettei missään nimessä kannata ylenkatsoa sitä 40 prosenttia potentiaalisista kuuntelijoista”, Pyhimys valaisee.

Ennakkoon jalometallin myynti ei ole sinänsä uusi ilmiö, mutta striimauskulttuuri on tuonut mukanaan omanlaisia haasteita kulta- ja platinatunnustuksiin.

”Spotifyn käyttäjämäärä kasvaa vuosi vuodelta. Peruskäyttäjä ei ehkä erota sitä, että vuonna 2014 kahden miljoonan striimi oli paljon enemmän kuin nyt vuonna 2017. Tärkeintä olisi, että rajat pysyisivät jollain tavalla arvokkaana ja yhteismitallisena. Niitä pitäisi olla tarpeeksi vähän”, Pyhimys pohtii.

Teflon Brothersin viime vuosien hitit yhteen kokoava Teflon Circus -albumi on vain yksi osa bändin seuraavaa suurta askelta, sillä muiden isojen kotimaisten artistien jalanjäljissä bändi valtaa toukokuussa Helsingin jäähallin. Suurin ero useimpiin jäähalliartisteihin on siinä, että Teflon Brothers ottaa lavan haltuun ilman erästä kaikille tuttua kotimaista tv-formaattia.

”Jäähallikeikka on taas eräänlainen Tefloneiden uusi tuleminen, tasojen nostamisen hetki. Tarkoituksena on myös ottaa joitakin elementtejä mukaan kesän muille keikoille”, Voli lisää, viitaten jäähallissa mukana oleviin show-elementteihin, kuten oikeisiin sirkustaiteilijoihin.

Tarttuvien hittien ja näyttävien ohjelmanumeroiden ohella konsertissa nähdään luonnollisesti myös liuta Teflon Brothersin kappaleilla vierailevia artisteja aina Meiju Suvaksesta Tango-Teemuun.

Sekä albumin että konsertin yhdistävä Teflon Circus -nimitys ei ole myöskään sattumanvarainen.

”Kun aikaisemmat levyt yrittävät olla konseptilevyjä, niin tässä sitä konseptia ei tietyllä tavalla ole. Teflon Brothers on muutenkin ollut sellainen Suomea kiertävä sirkus viime vuosina, joten teema istuu tähän täydellisesti”, Pyhimys kertoo.

Teflon Brothersin ohella myös monet muut populaarimusiikin hahmot ovat käyttäneet sirkus-kuvastoa musiikissaan ja kiertueillaan. Näin on tehnyt aikaisemmin muun muassa Britney Spears, jonka Circus-albumia promoava Circus Tour poikkesi myös Hartwall-areenalla vuonna 2009. Bändille informaatio on uusi, mutta ainoastaan positiivinen.

”Jos missasit Britney Spearsin, niin tule katsomaan Teflon Brothersia. Show on taattu”, Voli kuittaa.

Teflon Brothers julkaisee Teflon Circus -albumin 12.5. ja esiintyy 13.5. Helsingin jäähallissa.