Ilmoitus: Cardi B ja Megan Thee Stallion tekivät historiaa – “WAP” listaykkönen!

ILMOITUS Kuluneen viikon aikana niin Twitterissä kuin nuorten suosimassa TikTokissakin trendannut hittisingle on tehnyt musiikkihistoriaa. Räväkällä sanoituksellaan teinejä villinnyt biisi ponnahti lähes suoraan Yhdysvaltojen ja Kanadan Billboard Hot 100 -listojen kärkeen – vanhempien ja vanhoillisten kauhuksi.

Ennätyksiä rikottiin myös toistojen osalta: single nettosi ensimmäisen viikkonsa aikana yli 93 miljoonaa soittokertaa. Merkittävä se on myös itse pääartistille, sillä kyseessä on Cardi B:n uran neljäs listaykkönen.

Vaikka nykyään biisien suosiota mitataankin pääosin sähköisten soittokertojen avulla, myytiin WAPista myös rajoitettu määrä allekirjoitettuja CD-levyjä sekä kasetteja. Ehditkö jo itse hankkia omasi? Kaipaatko kenties lisävaroja niiden ostoon muilta faneilta? Suomen kattavimman lainaoppaan löydät osoitteesta https://www.lainat.fi/.

Viimeisintä singleä edelsi huhuja siitä, että ehkäpä jo äidiksi tulleen Cardin huippuhetket musiikissa olivat jo menneen talven lumia. Räppärin kuuluisuuteen vuonna 2017 nostaneen Bodak Yellow:n jälkeen tämän uusimmiksi merkittäviksi esiiintymisiksi jäivät hittikappale I Like It sekä lyhyehkö feature Maroon 5:n Girls Like You -kappaleessa, joista kumpikin julkaistiin jo pari vuotta sitten.

Vuoden 2019 naisartisti vietti hiljaiselon parissa kasvattaessaan tämän ja räppäri Offsetin Kulture-tytärtä. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut täyttä katoamista, sillä fanit kyllä pitivät hänet trendikkäänä erilaisten meemien avulla.

Sama kaava jatkui myös tämän vuoden alkupuolella, kun artistin lausunnot koronavirukseen liittyen inspiroivat erilaisia YouTube-remixejä ja muuta vitsailua.

Cardin uskolliset fanit olivat myös merkittävässä roolissa juurikin soolosingle WAPin nousussa listahuipulle. Jo yli miljardin latauskerran somealusta TikTokilla tähden kannattajat keksivät nokkelia komediasketsejä sekä voimaannuttavia tansseja – tietenkin biisin sanojen tahtiin. Näistä suosituimmilla lyhytpätkillä on jo itsessään useita miljoonia tykkäyksiä.

Ehkä tärkein trendi oli jo varsinaista akrobatiaa ja lihasvoimaa edellyttävä tanssiliikkeiden sarja, jolla nuoret ovat järkyttäneet niin äitejä, isovanhempia kuin poikaystäviäkin – tietysti reaktiot taltioiden. Esimerkin taidonnäytteestä näet alta.

Twiitit nousivat isosti julkisuuteen
Astetta erikoisempaa mainostusta Cardi B sai yhdeltä Yhdysvaltain poliittisen kentän tunnetuimmista henkilöistä. Kaikki tämä alkoi yhdestä artistin fanitilistä, joka tviittasi puhelimen näytöstä kaapatun videon, jossa kongressinainen Alexandria Ocasio Cortez jammaili hittibiisi Bodak Yellow:n tahtiin.

Tähän vastaukseksi Cardi B kehotti Cortezia asettumaan presidentinvaaleissa ehdolle heti, kun vain ikää olisi tarpeeksi. Kongressinainen puolestaan tviittasi tähän takaisin uutuusbiisillä leikittelevän kirjainyhdistelmän, “Women Against Patriarchy – WAP”, eli suomeksi käännettynä “Naiset miesvaltaa vastaan”.

Vaikka tviittailut saattaisivat päällisin puolin kuulostaa merkityksettömiltä, sai tämä viestienvaihdos osakseen satoja tuhansia tykkäyksiä – mediahuomiosta puhumattakaan. Seuraajia Cortezilla on Twitterissä 8 miljoonaa ja Instagramissa 6 miljoonaa, kun taas Cardi B:llä samaiset luvut ovat 13 ja 73 miljoonaa.

Räppäri juhlistikin historiallista saavutustaan näkyvästi kummillakin some-tileillään. Instagramiin hän jakoi kuvasarjan otsikolla “Breaking pop records! HIP HOP DID THAT !!”, kun taas tähden Twitter-aikajanaa ovat koristaneet uudelleentviittaukset eri maiden reaktioista uuttuussingleen liittyen.

Uudelleentviittauksen sai myös video, jolla TikTok-sovelluksen seuratuin käyttäjä, Charli D’Amelio, esitti oman tanssinsa WAPin tahtiin. Sittemmin kyseinen teinitähti on postannut jo toisenkin videon samaisella musiikilla. Seuraajia D’Ameliolla on yli 80 miljoonaa, eli tämäkin on taatusti hyvää mainosta – etenkin kun tytön nuoret fanit kopioivat tätä aina hiustyylistä vaatteisiin ja meikkiin saakka.

Mainosta WAP on siis saanut monilta eri tahoilta, ja kun tämä yhdistetään räppärin jo ennestään lojaaleihin faneihin, ovat listaykkösen ainekset valmiit. Nähtäväksi jää, kuinka monia päiviä tai viikkoja WAP pysyy listojen kärjessä – tässä apuna ovat taatusti sitä hyödyntävät ja vasta aluillaan olevat, lukuisat eri some-trendit.