Ilmoitus: Näin onnistut lainanhaussa ja vältät yleisimmät virheet

Lainan hakeminen on helpompaa kuin koskaan, kiitos netissä toimivien lainavertailupalvelujen. Vakuudettomien lainojen hakeminen voi olla usein pelastus tiukassa tilanteessa, mutta aina kannattaa miettiä etukäteen, kannattaako hakea lainaa vai miettiä, onko vaihtoehtoja olemassa.

ILMOITUS Monilla meistä tulee elämässä eteen tilanteita, jotka aiheuttavat taloudelliseen tilanteeseen yllättävänkin suuria menoja. Ne voivat olla pakollisia hankintoja, kuten vaikkapa rikki mennyt auto, jota tarvitaan puolestaan töihin menemiseen. Ne voivat olla myös iloisia juhlia – häät tuottavat runsaasti onnea, mutta niihin voi saada kulumaan rahaa runsaasti, eikä kaikilla ole säästössä naimisiinmenoa varten tarpeeksi. Jotkut tilanteet voivat taas olla sellaisia, että niitä kohtaava voi jättää aluksi pakolliselta menoerältä tuntuvan hankinnan ostamatta.

Vakuudeton laina netistä haettuna on helppo ja nopea saada tarvittava määrä rahaa heti tilille, mutta sen mukana tulevat myös korot ja kulut, jotka nostavat haetun lainan määrää yllättävänkin paljon ennen kuin laina on maksettu kokonaan takaisin. Siksi kannattaa miettiä tarkoin lainan tarkoitus ja ennen kaikkea sen tärkeys.

Mikä on sopivin vakuudeton laina omaan tarpeeseen?
Pikavippi on nimensä mukaisesti nopea pienlaina tai pikalaina, joita haettiin aiemmin runsaasti tekstiviestillä. Nykyään tekstareiden tilalla toimivat mobiililaitteiden sovellukset tai nettisivut, mutta pikavipit liikahtavat nopeasti hakijan pankkitilille. Pikavipit voivat olla niinkin pieniä lainoja kuin 50 € ja suurimmillaan ne ovat yleensä muutamia satasia.

Joustoluotto on muutaman tuhannen, maksimissaan noin 4 000 – 5 000 € suuruinen laina, jota voidaan käyttää samaan tapaan kuin luottokorttia. Kun olet maksanut lainaa takaisin sovitusti, voit nostaa sitä uudestaan myönnetyn luottosi verran – tai vaikka vain pieniä summia, tarpeiden mukaan.

Kulutusluotto on suurin vakuudeton laina, joita on tarjolla pankeilla ja muilla lainoittajilla. Kulutusluotot voivat olla maksimissaan 60 000 – 70 000 € suuruisia luottoja ja niitä maksetaan kuukausittain takaisin.

  • Pikavippi on paras vaihtoehto silloin, kun tarvitset verrattain pienen summan lainaa ja tiedät pystyväsi maksamaan sen pian takaisin. Pikavipin korot ja kulut ovat usein vakuudettomien lainojen korkeimmat. Pikavippi voi olla hyvä myös vasta 18-vuotta täyttäneille, joille ei vielä myönnetä isompia lainoja.
  • Joustoluotto on hyvä vaihtoehto silloin, jos et tiedä aivan tarkalleen tarvitsemasi lainan määrää. Kun nostat vain sen verran kun tarvitset, maksat myös korkoja ja kuluja vain nostamastasi summasta.
  • Kulutusluoton korot ja kulut ovat edullisimmat vakuudettomista lainoista. Kulutusluotto on hyvä vaihtoehto lainojen yhdistämiseen, jos pankki ei myönnä edullisempaa lainaa.

Hakisinko vakuudellista lainaa?
Jos sinulla on omaisuutta, kuten asunto, kesämökki, metsätontti tai rahastoja, kannattaa miettiä vaihtoehtona vakuudellisen lainan hakemista. Omaisuus käy vakuudeksi tällaisiin lainoihin, jotka ovat siitä syystä edullisempia kuin vakuudettomat lainat. Vakuudellisen lainan voi saada myös henkilötakaajan avulla.

Jos sinulla on mennyt luottotiedot aiemmin esimerkiksi maksamattomien laskujen takia ja olet saanut maksuhäiriömerkinnän, on erittäin todennäköisestä ettet tule saamaan vakuudettomia lainoja. Tämän voi ottaa, usko tai älä, myös positiivisena seikkana. Maksuhäiriömerkinnän saaneella velkakierre pysähtyy eikä luottotietonsa menettänyt voi enää elää velaksi.

Voinko maksaa saamani lainan takaisin kerralla etukäteen?
Lainan maksaminen kokonaan takaisin etukäteen on mahdollista ja useimmiten jopa suotavaa, jos talous antaa myöten. Lainanhakijan kannattaa kuitenkin muistaa, että kiinteäkorkoisen lainan ottanut voi joutua maksamaan korvausta ennenaikaisesta takaisinmaksusta tai lyhentämisestä. Lue tarkoin lainan ehdot!

Useamman pienemmän lainan maksaminen pois yhdellä isolla lainalla on usein järkevää. Tällainen lainojen yhdistäminen on kannattavaa silloin, jos yhden ison lainan kuukausierä on pienempi kuin useamman pienen lainan kuukausierät yhteensä. Yhdistelylainan todellisen vuosikoron tulisi olla myös pienempi kuin pienissä lainoissa. Tällöin lainojen yhdistäminen kannattaa.

Huomioimalla ainakin edellä mainitut seikat, kasvatat mahdollisuuksiasi tehdä onnistunut lainanhakupäätös, josta olet tyytyväinen myös jälkikäteen. Loanscouter -lainavertailu auttaa sinua sekä päätöksen tekemisessä, että hakuprosessin loppuun viemisessä.