Kasabian kolmatta kertaa Britannian albumilistan kärkeen

25.09.2011

Kasabian juhliessa albumilistan paaluaan Tony Bennettistä tuli historian iäkkäin top teniin yltänyt miesartisti. N-Dubzin jäsen Dappy valloitti sinkkulistan.

Teksti: Markus Hilden, kuva: Sony.

Kasabianin kolmas albumilistan ykköspaikka oli oikeastaan kirkossa kuulutettu jo ennen Velociraptor-albumin ilmestymistä. Ainoa jännitysmomentti liittyi myyntilukuihin, jotka lopulta jäivät melko keskinkertaisiksi.

Tony Bennettin kohuttu duettoalbumi Duets II debytoi viidentenä. Se on Bennettin pitkän uran korkein sijoitus ja ylipäätään vasta toinen top ten -lätty. Bennettin liitti eliittiin kokoelma A String of Tony’s Hits (#9, 1966). Herra on siis myös iäkkäin mies, joka on yltänyt kärkikymppiin ja vielä uudella materiaalilla. Doris Daysta tuli pari viikkoa sitten iäkkäin uudella studioalbumilla top ten -kynnyksen ylittänyt ja yli ysikymppinen Vera Lynn sai kokoelmansa kärkeen syksyllä 2009.

Jar of Hearts -hitillään meidänkin radiokanaviamme sulostuttava Christina Perri vei Lovestrong-esikoisensa yhdeksänneksi. USA:ssa se debytoi peräti neljäntenä, mutta ei ole pitänyt pintaansa kovinkaan hyvin.

Paljon parjattu superkokoonpano SuperHeavy aloitti paikalta numero 13. Dave Stewartin ideoiman ryhmän musiikki ei ehkä ole maailman hirveintä, mutta bändin nimi kenties kyllä.

Kuolometallista melodisempaan progeen siirtynyt Opeth saavutti uransa parhaan sijoituksen Heritagen debytoitua 22:ntenä. Ruotsalaisbändi oli tätä ennen käynyt 34:ntenä lätyllään Watershed (2008).

Tori Amosin ensimmäinen Deutsche Grammophon -julkaisu Night of Hunters saavutti torimaisen numeron 27. Midwinter Graces (2009) ei yltänyt lainkaan top 75 -listalle, mutta muuten hänen sijoitustensa keskiarvo viimeisen 12 vuoden ajalta on noin 33. Amos muistetaan muiden hittiensä lisäksi puun takaa tullesta sinkkuykkösestä Professional Widow (It’s Got to Be Big), joka ylsi kärkeen Armand van Heldenin remiksaamana vuonna 1997.

The Waterboys palasi top 40:iin 18 vuoden tauolta, kun An Appointment with Mr. Yeats debytoi 30:ntena. Vuoden 1993 Dream Harder pääsi viidenneksi ja bändillä on kaksi muutakin top 5 -sijoitusta, parhaana The Best of -kokoelman kakkossija vuodelta 1991.

Sanataiteilija Scroobius Pip muistetaan Dan le Sacin kanssa tehdystä singlehitistä Thou Shalt Always Kill (#34, 2007) ja parista lista-albumistakin, mutta Distraction Piecesin 35. sija on hänen ensimmäinen albumilistamerkintänsä yksinään. Paikan numero 37 saavuttanut The Rifles sen sijaan on käynyt kymmenen sijaa korkeammalla.

Britannian albumit viikolla 39, Top 20
1. (-) Kasabian – Velociraptor
2. (1.) Ed Sheeran – +
3. (2.) Adele – 21
4. (5.) Joe McElderry – Classic
5. (-) Tony Bennett – Duets II
6. (3.) Example – Playing in the Shadows
7. (6.) David Guetta – Nothing but the Beat
8. (7.) Will Young – Echoes
9. (-) Christina Perri – Lovestrong
10. (8.) Adele – 19
11. (13.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
12. (14.) Amy Winehouse – Back to Black
13. (-) SuperHeavy – SuperHeavy
14. (16.) Rihanna – Loud
15. (4.) Laura Marling – A Creature I Don’t Know
16. (9.) Red Hot Chili Peppers – I’m with You
17. (15.) Lady Gaga – Born This Way
18. (21.) Beyoncé – 4
19. (19.) Jessie J – Who You Are
20. (11.) Doris Day – My Heart

N-Dubzista tuttu Dappy kykeni siihen, mihin ryhmänsä ei taida koskaan yltää eli sai brittiykkösen. Tällä viikolla nimittäin No Regrets oli se, joka tukki Moves Like Jaggerin tien kärkeen. Dappy vieraili jo Tinchy Stryderin kesäisellä top 5 -hitillä Spaceship. N-Dubzin paras saavutus on I Need Youn (2009) viides tila.

Maroon 5:n ja Christina Aguileran hitin listaura alkaa muistuttaa Love the Way You Lien viimevuotista taivalta – Eminemin ja Rihannan kappaleesta tuli lopulta vuoden ostetuin ilman viikkolistan ykkössijaa. Ostetuimmaksi Moves Like Jagger ei taida edetä, mutta kerää erinomaisen vuosisaldon.

Jason Derülo seurasi Don’t Wanna Go Home -ykköshittiään It Girlin nelossijalla ja viidentenä debytoi odotettu paluusinkku James Morrisonilta. Laulajan Nelly Furtado -duetto Broken Strings (2008) myi kuin leipää ja ylsi parhaimmillaan kakkoseksi. I Won’t Let You Go on rugbylaisen viides top ten -sinkku.

Ed Sheeranin esikoishitti The A Team on jättämässä jalkoihinsa uuden You Need Me, I Don’t Need You -singlen. Taannoin kolmantena viihtynyttä balladia on ostettu jo yli puoli miljoonaa kappaletta.

Kuten odotettiin, Damien Ricen Cannonball nousi uljaasti 39. sijalta yhdeksänneksi. Siitä tuli siis esittäjänsä ensimmäinen top ten -hitti. Myös aiempi paras, 19:s, oli Cannonballin saavuttama vuodelta 2004.

Delilahin Go nousi 33-21. Girls Aloud -tyttö Nicola Robertsin sooloura ei oikein urkene: Lucky Day seurasi Beat of My Drumin 27. tilaa debytoimalla sijalla 40.

Britannian singlet viikolla 39, Top 20
1. (-) Dappy – No Regrets
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (1.) One Direction – What Makes You Beautiful
4. (-) Jason Derülo – It Girl
5. (-) James Morrison – I Won’t Let You Go
6. (3.) Pixie Lott – All About Tonight
7. (14.) Ed Sheeran – The A Team
8. (4.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
9. (39.) Damien Rice – Cannonball
10. (9.) Will Young – Jealousy
11. (8.) Christina Perri – Jar of Hearts
12. (7.) Calvin Harris – Feel So Close
13. (22.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
14. (6.) Example – Stay Awake
15. (5.) The Saturdays – All Fired Up
16. (13.) Bruno Mars – Marry You
17. (15.) Rihanna – Cheers (Drink to That)
18. (10.) Leona Lewis & Avicii – Collide
19. (31.) David Guetta featuring Usher – Without You
20. (12.) Ed Sheeran – You Need Me, I Don’t Need You

Lisää luettavaa