Vuosikymmen katosi Britannian albumilistalta – Steps ykköseksi

16.10.2011

Muistatko Stepsin? Heidän paluukokoelmansa nappasi albumikruunun. Rihanna ja Calvin Harris johtavat sinkkupuolella.

Teksti: Markus Hilden, kuva: Sky/Sony.

Britannian albumilistalla on jälleen iso kasa uutuuksia, mutta ykkönen yllätti aika monet: paluun tehnyt Abba Light eli Steps debytoi kärjessä The Ultimate Collection -kokoelmallaan, joka on käytännössä sama kuin heidän vuonna 2001 ilmestynyt ja niin ikään kärjessä viihtynyt Gold-koosteensa. Ryhmällä on nyt kolme ykkösalbumia.

Uusi huomio kolmanneksi notkahtaneesta Adelen 21:sta: Sitä ostettiin taannoin 18 viikon ajan yli 50 000 kpl viikossa, kun yksikään toinen albumi ei ole yltänyt tuohon lukemaan edes kolmeen otteeseen koko vuonna.

Evanescencen nimetön kolmas studioalbumi debytoi neljäntenä, joka on ihan hyvä numero ykkösen ja kakkosen jatkeeksi. Eri asia on, miten pitkään levy viihtyy seuranamme listoilla.

Katherine Jenkinsiltä ilmestyi jälleen kokoelma ja studioalbumi peräkkäisillä viikoilla ja jälleen studioalbumi pärjäsi kokoelmaa paremmin. Daydream debytoi kuudentena ollen neidon seitsemäs top ten -lätty.

Jason Derülon toinen albumi Future History ehti jo flopata USA:ssa, mutta siitä tuli Britanniassa miehen toinen top ten -merkintä. Ei sinänsä ihme näillä sinkkumeriiteillä: viisi top viisi -noteerausta, joista kaksi ykköstä.

Jos Stepsin menestys yllättää, niin varsinainen jättipaukku löytyy sijalta yhdeksän. Ryan Adams saavutti pitkähkön, tai ainakin tuotteliaan, uransa ensimmäisen top ten -sijoituksen. Tähän asti paras oli Easy Tigerin (2007) 18. sija. Ashes & Fire listautuu korkealle myös ainakin USA:ssa ja Hollannissa se meni jo kakkoseksi. Miksi? Neljän vuoden soolotauon vuoksi? Mandy Mooren ansiosta?

Maailman menestynein intialaissyntyinen artisti Cliff Richard on tuttu näky top tenin liepeillä. Soulicious -duettoalbumi debytoi kymmenentenä, mikä jää tietenkin Bold as Brassin (2010) kolmossijasta, mutta on jälleen yksi hyvä numero uskomattomaan sarjaan – ynnättiin siihen bändilevyjä tai ei.

Viisi vuotta lienee ainakin Johnny Mathisin levy-yhtiön mielestä sopiva kokoelmien väli. The Ultimate Collection jäi kuitenkin melkoisesti The Very Best ofin kuutossijasta. Mathisilla on kaksi ykköstäkin: Johnny Mathis Collection (1977) ja Tears and Laughter (1980).

Applen ihmemaahan eksynyt peikkoneito Björk jäi ensimmäistä kertaa studioalbumilla top tenin ulkopuolelle, ja vielä todella kauas (21). Listaviikkomäärä on karttunut hitaasti jo pitkään, sillä Vespertine (#8, 2001), Medulla (#9, 2004) ja Volta (#7, 2007) keräsivät yhteensä 11 viikkoa. Islantilaiskummajaisen paras sijoitus on Postin (1995) kakkostila.

Ihan loiston päiviään ei vietä Peter Gabrielkaan, jonka New Blood jäi 22:nneksi. Tosin Gabriel ei ole vieraillut top tenissä 17 vuoteen (Secret World Live, #10), kun varsinainen paluualbumi Up (2002) jäi 11:nneksi. Gabrielillakin on kaksi sooloykköstä: 3 (1980) ja So (1986).

Mainitaan vielä eräs kaikkien aikojen romahtajista. You Me at Sixin Sinners Never Sleepin kolmas tila vaihtui tällä viikolla 30. sijaan. Näyttää pahalta, mutta toisaalta edellä on yhdeksän uutuutta. Toiseen suuntaan liikkui muun muassa Cee Lo Greenin The Lady Killer, joka palasi top kymppiin kolmen kuukauden laskusuhdanteen jälkeen. Vauhdittajina taisivat toimia TV-esiintyminen ja vahvaa radiotukea saava Cry Baby -sinkku. Parhaimmillaan kolmantena käynyttä The Lady Killeriä on myyty miltei tuplaplatinaan oikeuttavat 600 000 kpl.

Britannian albumit viikolla 42, Top 20
1. (-) Steps – The Ultimate Collection
2. (5.) Ed Sheeran – +
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Evanescence – Evanescence
5. (1.) James Morrison – The Awakening
6. (-) Katherine Jenkins – Daydream
7. (-) Jason Derülo – Future History
8. (18.) Cee Lo Green – The Lady Killer
9. (-) Ryan Adams – Ashes and Fire
10. (-) Cliff Richard – Soulicious
11. (16.) Will Young – Echoes
12. (6.) Kasabian – Velociraptor
13. (9.) Tony Bennett – Duets II
14. (8.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
15. (4.) Lady Antebellum – Own the Night
16. (22.) Lady Gaga – Born This Way
17. (-) Johnny Mathis – The Ultimate Collection
18. (12.) Adele – 19
19. (25.) Christina Perri – Lovestrong
20. (10.) David Guetta – Nothing but the Beat

Rihannan We Found Love säilytti paikkansa sinkkulistan huipulla, mikä ei ole onnistunut keneltäkään kolmeen kuukauteen, jolloin The Wantedin Glad You Came sai toisenkin ykkösviikon. Väliin mahtui kymmenen yhden viikon ihmettä. Suurimman osan tästä ajasta kakkospaikkaa on hallinnut Moves Like Jagger.

Adam Levinen suloääntä kuullaan myös pronssipallilla. Gym Class Heroesin Stereo Hearts on hätyytellyt top kolmea jo USA:ssa ja debytoi nyt brittilistan kolmantena sivuten Cupid’s Chokeholdin (2007) korkeinta noteerausta. Näiden lisäksi ryhmällä on viitos- ja kuutossijat.

Viime vuoden X Factor -voittajalla Matt Cardlella on tietenkin jo ykkönen, mutta nyt vasta on tosi kyseessä. Gary Barlow’n kirjoittama Run for Your Life voisi olla biisinä parempikin, mutta debytoi silti kuudentena. Miehen albumi kamppailee ensi viikolla tiukasti Noel Gallagheria vastaan.

Tunteikkaita naisia: Christina Perrin Jar of Hearts onnistui myynninedistämisessään niin hyvin, että palasi parhaalle sijalleen neljänneksi. Charlene Soraian luenta Wherever You Will Gosta nousi seitsemänneksi, mutta ei siinä vielä kaikki: The Callingin alkuperäinen paransi 57-25. Useat muutkin sinkut nousivat Itunesin hinnoittelun ansiosta, mutta Neron Crush on You ilmankin 42-37.

Albumilistan kakkoseksi nousseen Ed Sheeranin uusi sinkku Lego House porhalsi niin ikään luomusti sijalta 71 30:nneksi. Lego mainitaan listahitin nimessä ensimmäistä kertaa, mutta reggaelaulaja Rupie Edwardsin Leggo Skangan (#32, 1975) nimestä on joissain lähteissä pudonnut toinen g pois.

Timbalandin loiston päivät ovat auttamatta takana, sillä Pitbullin tähdittämä Pass at Me punnersi juuri ja juuri top 40:iin. Jopa pelimainosnäkyvyydestä (ja Itunes-alesta) nauttiva Kanye Westin Power palasi ylemmäs (38). Sen paras sijoitus on 36:s.

Britannian singlet viikolla 42, Top 20
1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (-) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
4. (12.) Christina Perri – Jar of Hearts
5. (7.) LMFAO – Sexy and I Know It
6. (-) Matt Cardle – Run for Your Life
7. (20.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
8. (3.) Sak Noel – Loca People (What the Fuck)
9. (13.) Ed Sheeran – The A Team
10. (4.) One Direction – What Makes You Beautiful
11. (5.) Goo Goo Dolls – Iris
12. (6.) Dappy – No Regrets
13. (9.) Jason Derülo – It Girl
14. (11.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
15. (8.) James Morrison – I Won’t Let You Go
16. (15.) David Guetta featuring Usher – Without You
17. (18.) Calvin Harris – Feel So Close
18. (17.) Delilah – Go
19. (16.) Nicki Minaj featuring Rihanna – Fly
20. (10.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters

Lisää luettavaa