On The Beach 2011 – Rihannassa yhdistyivät kasari-Whitney ja moderni rock-tähti

Flow'n jälkihuumassa järjestetty On The Beach toi mukanaan koleat syyssateet, mutta illan pääesiintyjäksi buukattu Rihanna lämmitti käynnistysvaikeuksien jälkeen rantahiekalla odotelleen väen huumokseen. Tai ainakin keikkaa vahdanneen toimittajamme.

16.08.2011

On maanantai. Takana kolmen päivän festarirupeama aurinkoisessa Suvilahdessa. Orastavaa kankkusta säestää pikimusta taivas, kasvoja piiskaa inhottava tihkusade. Kello lyö kolme, Jare & VilleGalle astuvat On The Beach -rantafestivaalin lavalle. Sen jälkeen areenan valtaavat Cheek, Santigold ja Pendulumin DJ-setti.

Nämä kaikki jäävät vielä monelta näkemättä. Ikävä sää on silminnähden verottanut ihmisten viitseliäisyyttä, ja kun saavun alueelle katsastamaan Tinie Tempahia puoli kahdeksan aikoihin, on hiekalla vielä hyvin tilaa elää ja olla.

Brittiläinen bileräppäri vetää yllättävänkin energisen keikan. Eniten hämmästyttää se, kuinka antaumuksella yleisö aaltoilee mukana, vaikka musiikki ei ainakaan itselleni ole kovinkaan tuttua. Paitsi tietenkin härskin nerokkaasti keikan alkanut DJ-osio, jossa kesän kuumimpiin tanssibiiseihin on ympätty Tinien nimi mukaan.

Odottavan aika on pitkä, eikä mitään selitystä anneta sille, miksi illan pääesiintyjä antaa odottaa itseään yli tunnin ajan. Yö pimenee, merivesi viilenee ja alaikäisten dominoima yleisö humaltuu. Parikin äitiä kävelee tuohtuneena alueelta ulos lastensa kanssa, ja pian peukalot nousevat ilmaan ja yleisö yltyy buuaamaan.

1980-luvun alun Whitneytä kampauksellaan kanavoivalla Rihannalla kestää pitkään voittaa yleisö puolelleen. Väki tuntuu olevan odotuksesta uupunut, eikä musiikin edellyttämää huumosta tunnu muodostuvan alkuun millään. Tämä on sääli, sillä musiikillisesti esitys on hurja hittikavalkadi: sellainen, joka jättää edellisillan Kanyen ja monet muut viime aikojen vieraat auttamatta varjoonsa.

”Hey baby
I’m a rockstar”

Juuri näin. Rihanna muistuttaa tuttua R&B-diivaa vain ajoittain: suurimman osan keikasta hän on täysverinen rock-tähti. On huomionarvoista, kuinka vähän vuosituhannen suurimpia tanssihittejä tehtaillut barbadoslainen itse tanssii. Valtaosan keikasta hän laulattaa, tanssittaa, kävelee ympäri lavaa ja on kaikkea muuta kuin koreografioitu pop-prinsessa.

Musiikillisesti konsertti on paljon rikkaampi, kuin mitä muistikuvat Rihannan albumeista antaisivat odottaa. Good Girl Gone Bad –albumin huippuhetkiin kuuluva Breaking Dishes pusketaan silmittömällä punk-intensiteetillä, ja biisi huipentuu solistin täysin puskista tulevaan rumpusooloon. Puolihidas What’s My Name keinuu modernina pehmo-r’n’b:nä, kunnes kääntyy harvinaisen tyylikkäästi Rude Boyn seksiä tihkuvaan afronytkeeseen.

Hittiputki on hurja alusta asti. Only Girl (In The World), Disturbia, Shut Up and Drive, Man Down ja S&M soitetaan heti putkeen. Jossain vaiheessa Rihanna tiputtaa paitansa pois, enempää vaatteidenvaihtoja ei tarvita. Jossain vaiheessa solisti ilmestyy lavalle vaaleanpunaisen tankin päällä haarat auki istuen. Sekin on turhaa krumeluuria – vaikka toki ah-niin-ihanaa.

Yleisö pääsee vauhtiin vasta slovariosion aikana. Unfaithful, Hate That I Love You ja helvetillisen massiivinen California King Bed soivat kauniimmin kuin levyllä koskaan – kuten tekee myös encoren alkuun soitettu Love The Way You Lie, joka yllyttää 20-tuhatpäisen yleisön vielä viimeiseen yhteislauluun. Livekitaristi sankaroi antaumuksella ja pönkittää mielikuvia limaisesta hard rock -aerosmithailusta. Hyvä!

Konsertin huipentaa vähän tylsästikin ikihitti Umbrella, jonka aikana barbadoslaiskaunotar kapuaa vielä halailemaan yleisöä. Tällaista ei Britneyltä voisi odottaa. Solisti on noussut pop-taivaan a-luokkaan, mutta turhaa diivailua ei näy. Esitys on tietenkin harkittu, mutta vaikuttaa juuri sopivan spontaanilta. Lopussa taivaalle kajahtaa ilotulitus.

Aamulla kiirivät korviini huhut Circuksen tanssilattialla faniensa joukossa bilettäneestä supertähdestä. Olkoon harkittua julkisuuskuvan kiillottamista tai ei, juuri näin asiat kuuluu tehdä, jos halajaa maailman suurimmaksi pop-tähdeksi. Rihanna on hyvää vauhtia matkalla juuri sinne.

Lisää luettavaa