”Rooman Bon Iver” ja muita uutuuksia – neljä bändiä joista et ole kuullut (vielä) mitään

Europavox – 2.-5.6.2016 Clermont-Ferrand, Ranska

16.06.2016

Keski-Ranskan Clermont-Ferrandissa alkukesästä järjestettävä pieni Europavox-festari on eurooppalaisen musiikkiviennin asialla: käytännössä katsoen keskellä ei-mitään soittaa vuosittain kymmeniä bändejä, jotka ovat lähestulkoon tuntemattomia kotimaidensa ulkopuolella. Paikalliset tuskin ovat kuulleet puolalaisia post-punk-bändejä entuudestaan, mutta se ei täällä tunnu haittaavan. Yleisöä riittää ja keikat ovat lähestulkoon täysiä.

Suomalaisista Europavoxissa on menneinä vuosina soittaneet muun muassa Mirel Wagner ja Gracias. Tänä vuonna pienelle ulkolavalle kapusi Have You Ever Seen the Jane Fonda Aerobic VHS? joka teki reaktioista päätellen ison vaikutuksen yleisöön ja paikalla olleisiin ulkomaisiin musiikkitoimittajiin.

Jos festarin line-upia silmäilee, ei kovinkaan moni nimi ole tuttu. Älä anna sen kuitenkaan hämätä! Tsekkaa listalta ainakin nämä neljä lupaavaa bändiä:

Wrongonyou

Wrongonyou

1. Wrongonyou

Kuinka monta kertaa olet Laura Pausinin ja Eros Ramazzottin jälkeen törmännyt italialaiseen musiikkiin? Niinpä. Semikauheasta nimestään huolimatta Wrongonyou on hieno yhdistelmä folkia ja elektronista pop-musiikkia, sekä sopiva ripaus autotunea. Monella tapaa leimallisesti vuotta 2016. Artistinimen takana on parikymppinen roomalainen laulaja-lauluntekijä Marco Zitelli, joka on Bon Iverinsa ja Finkinsä kuunnellut. Miehen ääni aiheuttaa livenä kylmiä

Zen

Zen

2. Žen

Kroatialainen neljän naisen post-rockbändi Žen oli täydellinen valinta festarin pääpäivän klubilavalle. Sekä visuaaleillaan että musiikillaan yleisön jonkinlaiseen kokonaisvaltaiseen zen-tilaan vaivuttanut bändi soitti ihailtavan varmana ja rauhassa. Aika tuntui katoavan. Bändin musiikki on tyylikkään meditatiivista olematta yhtään kevyttä.

3. Repetitor

Viime vuosina on itketty kitararockin katoamista. Ehkä pelastus tulee Serbiasta? Repetitor on hieno osoitus siitä, että rockmusiikissa energia painaa enemmän kuin lyriikat. Yleisöstä kovin moni tuskin tajusi, mistä bändin solisti Boris Vlastelica lauloi, mutta oli silti myyty. Belgradissa perustettu trio on kotimaansa hypetetyimpiä livebändejä. Musiikillisia yhtymäkohtia löytyy Sonic Youthin ja Pixiesin suunnasta.

Mynth

Mynth

4. Mynth

Minimalistista elektropoppia on juuri nyt Eurooppa pullollaan, mutta itävaltalainen Mynth tarjoaa sen kaikista ilmiselvimmän soundin päälle ihanan raskaan ja synkän yleisvireen. Tässä ei paljon kepeitä elektropop-anthemeita tavoitella, ja hyvä niin. Mynth:n maailmassa sataa ja on pimeää, salamoi. Duon muodostavat wieniläiset kaksoset Giovanna ja Mario Fartacek, jotka soittamisen lisäksi myös asuvat kämppiksinä. Aikamoista.

Lisää luettavaa