Simple Minds on elossa ja suorastaan potkii – kunhan ensin vähän lämpenee

”Nyt on liian kylmä ilma pukeutua kilttiin”, Simple Mindsin laulaja Jim Kerr vitsailee konsertin alkupuolella.  ”Jos tulemme seuraavan kerran kesällä, niin meillä on kiltit päällä”, Kerr lupaa.

Teksti: Jussi Huhtala

Simple Minds
The Circus, Helsinki
27.1.2014

The Circuksen ulkopuolella on kymmenen astetta pakkasta, joten ei ihme, että skottibändin jäsenet ovat palelleet ennen keikkaa.

Ehkä kylmän sään takia Simple Minds tuntuu aloittavan vähän kohmeessa. Keikka on jaettu kahteen osaan, joiden välissä on parinkymmenen minuutin tauko.

Ensimmäinen setti kestää vain kolme varttia. Jo toisena kuullaan Waterfront, joka on yksi Simple Mindsin tunnetuimmista kappaleista, mutta jykevästä ja rytmikkäästä bassokuviosta huolimatta meno tuntuu kohmeiselta. Myös Let There Be Love ja All the Things She Said ovat hyviä biisejä ja soundi mukavan muhkea, mutta Kerr ei tunnu saavan biiseihin eloa.

Simple Minds perustettiin Glasgow’ssa jo vuonna 1978. Bändi oli suosituimmillaan 1980-luvun puolivälissä. Uuden aallon ja postpunkin kulttinimi nousi vähitellen stadionsarjaan. Simple Minds oli hetken aikaa lähes yhtä suosittu kuin hengenheimolaisensa U2. Breakfast Club -leffassa kuultu sinkkubiisi Don’t You (Forget About Me) komeili jenkkilistan ykkösenä, ja tie oli auki taivasta myöten.

Jim Kerristä ei kuitenkaan tullut uutta Bonoa, ja suosio hiipui nopeasti, kun uusia hittibiisejä ei syntynyt. Simple Minds ei ole nauttinut erityistä suosiota enää 1990-luvun alun jälkeen. Bändi on kuitenkin jatkanut levyttämistä ja keikkailua sinnikkäästi.

Bändissä on alkuperäisistä jäsenistä Kerrin lisäksi enää mukana kitaristi Charlie Burchill. Kerr ja Burchill ovatkin alusta saakka olleet Simple Mindsin luova voima. Taitava rumpali Mel Gaynor on myös soittanut bändissä jo 1980-luvun alusta alkaen. Heidän lisäkseen bändin virallisiin jäseniin kuuluu tällä hetkellä basisti Ged Grimes ja kosketinsoittaja Andy Gillespie.

Simple Minds on vetänyt The Circuksen melko täyteen. Yleisön keski-ikä on vähintään neljäkymmentä. Tuntuu että suuri osa keikalle tulleista on niitä, jotka kuuntelivat Simple Mindsiä 1980-luvulla.

Itsekin kuulun siihen porukkaan. Näin bändin videon Promised You a Miracle loppuvuodesta 1982 jossain televisio-ohjelmassa, jonka nimeä en muista. Sen kyllä muistan, että siihen aikaan brittiläisen uuden aallon bändin video Suomen televisiossa oli harvinaista herkkua.

Promised You a Miracle oli Simple Mindsin ensimmäisiä hittejä, ja minunkin oli pakko saada albumi New Gold Dream, jolta tuo sinkkubiisi löytyy. Levy oli Virgin-yhtiön julkaisema, ja muistan että A-puolen etiketti oli Virginin levyissä aina vihreä ja B-puolen oranssi. Vihreä puoli oli yleensä parempi. Niin oli myös New Gold Dreamissa, vaikka oranssille puolelle olikin säästetty toinen hieno sinkkubiisi Glittering Prize, joka kuullaan Circuksessa vähän ennen ensimmäisen settiosuuden loppua.

Circuksessa kakkospuoli on parempi, ja hyvä niin. Tauon jälkeen nähdään lämmennyt Simple Minds. Tuntuu että koko ensimmäinen osuus käytettiinkin kohmeesta sulamiseen. Alkupuolella tosin kuultiinkin lähinnä hitaita tai keskitempoisia kappaleita, joita Simple Mindsillä riittää.

Setin toinen puoli alkaa cover-versiolla Kraftwerkin Neon Lights -biisistä, joka on samalla bändin vahvaäänisen taustalaulajattaren soolo-osuus. Sen jälkeen kohmeesta ei ole enää tietoakaan. Viimeistään kun bändin varhaistuotantoon kuuluva tarttuva hoilotus The American pääsee vauhtiin, niin bändi alkaa olla suorastaan tulessa. Kakkossetin viimeisenä kuullaan itseoikeutetusti Don’t You (Forget About Me), joka soi pitkään ja komeasti. Virallinen osuus päättyy siihen, mutta onneksi tulee vielä kolme kovaa encorebiisiä. Illan päättävä Alive and Kicking on nimensä mukainen.