Stam1nan Antti Hyyrynen puki sisäiset ristiriitansa sanoiksi

26.02.2010

Stam1nan Viimeinen Atlantis -levyn Ilmastonmuutosta ja kulutuskulttuuria ruotiva teema kirvoitti kyynikot puhumaan jo etukäteen ”trendikkäästä kettutyttömetallista”. Antti ”Hyrde” Hyyrysen kannatti pitää visioistaan kiinni, sillä levy ampaisi listaykköseksi, myi hetkessä kultaa ja sai kriitikot polvilleen.

Teksti: Markus Laakso, kuvat: Markus Paajala

Stam1nan laulaja-kitaristin Antti Hyyrysen mielestä Viimeisen Atlantiksen sanoma on tietouden lisääminen, ei minkään tietyn aatteen aktiivinen puskeminen. Hän haluaa saada ihmiset ajattelemaan. Pitääkö Antti Hyyrynen itseään tiedostavana kuluttajana?

”Mie yritän vältellä tätä aihetta siksi, koska mie oon kuluttaja siinä missä kuka tahansa muukin perussuo… ei perussuomalainen, väärä sana! Ding! Ding! Ding! Siis samanlainen kuluttaja, samanlainen paskahousu kuin kuka tahansa miun ikäinen kulkija täällä, vaikka yritän toimia oikein. Siksi minun olisi hyvin vaikea yrittää tässä jotenkin päteä.”

”Se varmasti ärsyttää ihmisiä, että ’miksi vitussa sitten kirjoitat sellaisia sanoituksia, etkö seiso niiden takana’. Levy piti kirjoittaa just sen ristiriidan takia, että mie kulutan ihan vitusti ja saan jatkuvasti infoa siitä, miten paljon se vaikuttaa. Se ristiinvetävä voima on syy, miksi piti kirjoittaa nyt näin.”

Stam1nan toiminta pohjautuu ristiriitoihin monessa muussakin asiassa. Bändin jäsenet ovat fiksuja ja korkeasti koulutettuja tolkun miehiä, mutta he antavat itsestään julkisuudessa juopponarrien kuvan. Mitkä ovat siis Stam1nan todelliset kasvot?

”Rock ja hevimetalli ovat erittäin konservatiivista toimintaa ja täynnä kliseitä. Ja Stam1na, me ollaan pieniä miehiä, jotka ponnistavat jostain maalaiskylältä. Meidän täytyy tehdä tiettyjä kompromisseja ja mennä osittain virran mukana, jota pitkin esimerkiksi Kotiteollisuuden jässikät ovat onnistuneesti kulkeneet. Tämä on palveluammatti. Me annamme esimerkin ja peilikuvan ihmisille, jotta he näkisivät kuinka huonosti asiat voisivat olla.”

”Me käytämme alkoholia emmekä häpeile sitä. Sanotaan niin, että yhtyeen sisälläkin on eriäviä mielipiteitä siitä, mikä olisi paras mahdollinen julkisuuskuvamme. Mie saatan vaikuttaa tekstinkirjoittajana siltä, että haluaisin olla kaikessa aktiivinen ja heittää polttopulloja pariin paikkaan. Voi olla, että toiset bändiläiset, joiden mielipiteet ovat täsmälleen yhtä arvokkaita kuin omani, eivät heittäisi polttopulloja, vaan joisivat viinapullosta. Teemme siitä sitten tällaisen cocktailin.”

Hyyrysen mukaan Stam1nan valitsema linja on poliittisesti hyvin korrekti.

”Kännissä spedeily ja housujen pois ottaminen ei loukkaa enää ketään. Se on tehty jo niin monta kertaa.”

Vaikka musiikkinsa on kehittynyt yhä kimurantimpaan muotoon, Stam1na muistuttaa yhä enemmän punk- kuin metallibändiä yhteiskuntakriittisine sanoituksineen ja pulloineen, olivat ne sitten tulessa tai muuten vaan tulenarkoja. Hyyrynen ottaa huomion kohteliaisuutena.

”Se on ilo ja kunnia, koska on niin paljon bändejä, jotka vain lässyttävät paskaa. Niillä ei ole mitään sanomista eikä antamista. Ei välttämättä musiikillisesti, muttei myöskään sanomansa tai toimintansa puolesta.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 3/10.

Stam1na kiertueella
26.2. Vaasa, Hullu pullo
27.2. Kauhajoki, Mims (Nummirock-klubi)
4.3. Pori, Bar Kino
5.3. Lahti, Finlandia-klubi
6.3. Salo Rockin’ Hood
11.–12.3. Jyväskylä, Lutakko
13.3. Seinäjoki, Rytmikorjaamo
19.3. Forssa, Bar 54
20.3. Turku, Klubi
26.3. Mikkeli, Vaakuna
27.3. Kuopio, Henry’s Pub
1.4. Hämeenlinna, Sirkus
2.4. Helsinki, Nosturi
3.4. Eura, Osmantupa
9.4. Varkaus, Z-One
10.4. Joensuu, Kellari
16.4. Oulu, Club Teatria

Lisää luettavaa