Tämä tarina on (toivottavasti) fiktiivinen: miten Robinin ja Tuulin albumit saivat alkunsa?

19.11.2012

Oskari Onninen sai arvioitavakseen nuorten tähtien Robinin ja Tuulin albumit. Levyt innoittivat kriitikon heittäytymään tarinankertojaksi.

Teksti: Oskari Onninen, kuva: Anton Sucksdorff

Robin: Chillaa
Universal

Tuuli: Salaisuudet
Warner

”Lapsi! Tuokaa minulle lapsi!”, huusi Warnerin A&R Asko Kallonen ja hakkasi paniikkinappulaansa niin, että yhtiön koko toimistorakennus vavahteli. Seuraavana päivänä Riku Mattila ja Kari Hynninen soittivat Maki Kolehmaiselle pahoittelevat puhelut. Oli tammikuun puoliväli. Frontside Ollie oli tehty ensimmäisen kerran.

Pikakelataan toukokuuhun. Robin on vuoden pop-sensaatio. Myös Warner on saanut haluamansa. Robinin ikätoveri Tuuli yrittää invaasiota niin ikään Youtuben välityksellä Salaisuudet-biisillään. Videolla kaikki on vaaleanpunaista, kappaleessa on hyvä koukku ja dubstep-droppi. Silti kukaan ei ota sitä tosissaan.

Sain yllättäen ja pyytämättä käsiini huippusalaisiksi merkittyjä, Warnerille kuuluvia asiakirjoja, joissa puhutaan Rasmuksen Laurin ja Paulin ammattitaidon ja cooliuden lisäksi dubstepistä, ”sellaisista wobwobwob-äänistä” ja rahasammosta. Artistista käytetään työnimeä ”Tyttö-Robin”.

Samaan aikaan Universalin artistikehityskeskustelussa Maki antaa ohjeita tutkaparilleen: ”Jimi hei! Laita niihin teksteihin paljon feisbuukkia ja juutuubia. Siellä ne nykyajan nuoret on. Kato nyt Robiniakin. Tekeeks sekään muuta kuin on koneella tai laulaa?”

Maki on itse puolestaan kuunnellut studioillaan jättihittejä Avril Lavignen Complicatedista Lady Gagan Paparazziin. Niistä hän on poiminut huomaamattomia pätkiä ja yhdistellyt niitä niin Frontside Ollien sointukiertoihin kuin muihin varmoihin hittisoinnutuksiin.

Alkusyksystä Maki on ansaitusti itsevarma omasta neroudestaan, Warnerilta kantautuva kynsien narskuttaminen estää lähiympäristöä nukkumasta.

Lokakuun alussa Robin nousee listakärkeen valtavan mediamylläkän saattelemana. Chillaa-albumilla on useampi selvä hitti. Samaan aikaan listan kolmantena Tuuli on aikuislyriikkaa laulava pikkunainen, jonka musiikissa teiniyleisöä ei kosiskele kuin ulkoinen karkkimaailma ja artistin ikä.

Joulukuussa 2012 Maki suunnittelee hankkivansa Jimille joululahjaksi Robin-tatuoinnin. Samaan aikaan Asko Kallonen hakee sairaslomaa työstressin vuoksi. Hän kertoo näkevänsä painajaisia, joissa jättimäiset huulet jahtaavat häntä yöstä toiseen. Pakoon hän ei pysty juoksemaan, sillä kengät ovat eri paria.

Arvio on julkaistu Rumbassa 11/12. Kuuntele levyt Spotifyssa: Robin / Tuuli

Lisää luettavaa