A Perfect Circle ja mitä muuta? Sidewaysin lauantai on vaihtoehtomusiikin aarreaitta

Esittelemme Sideways-lauantailta muutaman tärpin, jotka A Perfect Circlen ystävien kannattaa tsekata.

06.06.2018

Sidewaysin järjestäjän mukaan festivaalin lauantaipäivä tulee myymään loppuun. Yksittäistä syytä ei ole, mutta A Perfect Circlen ensimmäinen Suomen-keikka on varmasti painanut vaakakupissa monella nimenomaan lauantaille lipun hankkineella.

Leima ”Toolin laulajan toisena bändinä” on kulkenut yhtyeen mukana, vaikka Maynard James Keenanin sijaan A Perfect Circlen primus motor on Billy Howerdel. Entinen Tool-kitarateknikko on säveltänyt A Perfect Circlen koko tuotannon tuoretta paluulevyä Eat the Elephant (2018) myöten.

Yhtyettä on kutsuttu myös vaihtoehtorockin superkokoonpanoksi, ja kyllähän kokoonpanossa on nimekkäitä muusikkoja vaikuttanut. Vuodesta 2003 A Perfect Circlessä soittanut, kenties tämänhetkisen kokoonpanon nimekkäin hahmo James Iha loistaa poissaolollaan nyt käynnissä olevalla Euroopan-kiertueella.

Eilen Tukholman-keikalla Keenanin heittämät piikikkäät kommentit siitä, että Jamesia kaipaavat voivat mennä Smashing Pumpkinsin comeback-keikoille, saavat miettimään, onko Ihalla asiaa takaisin. Rytmikitaran varressa nähdään Failure-muusikko Greg Edwards.

Mikäli olet hankkinut Sideways-lipun pääasiassa A Perfect Circlen johdosta, tutustu ainakin näihin lauantaina festivaalilla esiintyviin artisteihin.

James Holden & the Animal Spirits
La 9.6. klo 00.00 Black Box -lava
James Holden esiintyi Flow-festivaalilla neljä vuotta sitten rinnallaan rumpali Tom Page ja saksofonisti Etienne Jaumet. Tuolloin Holdenin analogisyntikoiden ajo ja Rocketnumbernine-rumpalin kiivas komppi kuulostivat siltä kuin Aavikko soittaisi Can-yhtyeen biisejä. Holdenin taustabändi on kasvanut lisäpuhaltimilla ja -perkussioilla ja vaikka musiikin ydinajatuksena on edelleen transsi, on painopiste siirtynyt krautrock-vaikutteista kohti Goblinin italoprogea ja Pharoah Sandersin spiritual jazzia – eikä suomalaisena voi olla mainitsematta Fonal-levymerkin kotikutoista kokeellisuutta.

Yamantaka // Sonic Titan
La 9.6. klo 20.45 Upstairs-lava
Jos luettelisi kaikki Yamantaka // Sonic Titanin musiikissa kuuluvat genret, saisi lista paatuneemmankin proge-entusiastin puistelemaan päätään. Kanadalaisyhtyeen kabuki-teatterissa kaikki on mahdollista: aasialainen perinnemusiikki kohtaa länsimaisen popkäsityksen kappaleiden jatkaessa milloin psykedeeliseksi post-metaliksi, milloin säröiseksi noiserockiksi. Yamantaka // Sonic Titanin kaksi ensimmäistä albumia YT//ST (2011) ja Uzu (2013) ovat kummatkin olleet ehdolla Kanadan arvostetuimman musiikkipalkinnon Polaris Music Prizen saajaksi. Bändin useamman vuoden hiljaiselo päättyi keväällä, kun se julkaisi kolmannen albuminsa Dirt, ja saapuu nyt sopivasti ensimmäistä kertaa Suomeen.

Makthaverskan
La 9.6. klo 19.45 Sahara-lava
Billy Howerdel on sanonut suunnittelleensa alun perin A Perfect Circlestä naislaulajalla varustettua dreampop-bändiä. Jos Keenan ei olisi tarjonnut itseään laulajaksi, voisi bändi kuulostaa esimerkiksi tältä. Makthaverskanin post-punk ja dreampop ovat melko kaukana A Perfect Circlen raskaammasta vaihtoehtorockista, mutta yhtyeiden musiikin estetiikassa on samankaltaisuuksia, esimerkiksi melankolisessa tyylikkyydessä ja arvokkuudessa. Makthaverskanilla on jo vankka fanipohja Suomessa, ja Göteborgiin palataan varmasti Facebook-tykkääjien piikin siivittämänä.

Lisää luettavaa