”Äärioikeisto ajattelee, että sananvapaus koskee vain sitä, mitä HE haluavat sanoa ja kuulla” – Talib Kweli kirjoitti purevan esseen natseista, Antifasta ja sananvapaudesta

Hip hop -artisti myös perui keikkansa klubilla, joka oli aiemmin buukannut natsikytköksistä syytetyn black metal -bändi Taaken.

02.03.2018

Hip hop -taiteilija Talib Kweli nousi hetki sitten otsikoihin, kun mies kieltäytyi esiintymästä amerikkalaisella klubilla, joka oli buukannut toisena iltana esiintyjäksi Taaken – siis tuon natsikohun pyörteissä kieriskelevän, Suomeenkin pian tulevan black metal -bändin.

Nyt Kweli on julkaissut Medium-verkkomediassa pitkän, kärkevän ja varsin syvällisesti asiaa pohtivan esseen nykyajan natsismista, äärioikeistosta, Antifasta, rasismista ja koko Taake-kohunkin ytimessä piilevästä teemasta: sananvapaudesta.

Esseen perimmäinen idea kitetyy hyvin seuraavaan katkelmaan, tosin koko teksti on on lukemisen arvoinen, jos asia kiinnostaa – tuli sitten lukija itse kiistan kummalta puolelta tahansa:

”Oikeiston keskittyminen sananvapauden vainoamiseen on parhaimmillaan vilpillistä ja pahimmillaan petollista. Tämä on keksitty vaino. Moni näistä sananvapauden lähettiläistä pyrkivät puhtaasti saamaan oikeuden suoltaa vihapuhetta ilman seuraamuksia.”

”Natseilla, Ku Klux Klanilla ja muilla valkoisen ylivallan kannattajilla on jo nyt oikeus siihen, koska vihapuhe, riippumatta siitä miten sen määrittelee, on jo nyt perustuslaillinen oikeus (Yhdysvalloissa, toim. huom.). Mitä nykyajan oikeistolaiset sananvapauden lähettiläät oikeasti haluavat on se, että natseilla, KKK:lla ja muilla vastaavilla organisaatioilla ja kannattajilla olisi erityisoikeuksia, joita meillä muilla ei ole: oikeus sanoa mitä tahansa he haluavat ilman vastalauseita, vasta-argumentteja, erimielisiä kommentteja tai seuraamuksia.”

Lisää luettavaa