”Ainakin mua inspiroi se, kun näkee frendien menevän myös eteenpäin” – haastattelussa lupaava Aaro630

Muusikkoa kuullaan paljon myös tuotannon puolella.

23.05.2020

Rumba aloitti juttusarjan, jossa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Rosi, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on Aaro630, joka julkaisi Aaro630-albumin viime vuonna. Tuolloin kerroimme levyltä irroitetusta ABCD-kappaleesta täällä.

Suomiräpin pääkaupungin, eli Jyväskylän uutta sukupolvea edustava artisti on huomioitava myös vahvasta tuotannostaan. Sen lisäksi, että jälkeä kuulee omilla kappaleilla, hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi artistien kuten Pyrythekid Heebo ja Lauri Haav kanssa.

Viimeksi mainittu julkaisi Silmät kii -nimisen debyyttialbuminsa hiljattain, jonka vastaavana tuottajana Aaro630 toimi. Lisää levystä täällä.

Voi siis arvioida, että Aaro630 tulee nousemaan todenteolla esiin, joten hänestä kannattaa ottaa selvää nyt.

Kysyimme muusikon musiikillisesta taustasta, tuottamisesta, yhteistyöstä Lauri Haavin kanssa ja tietysti vähän myös Jyväskylästä. Jutussa on näytteenä artistin omia kappaleita, sekä yksi kappale Haavin levyltä.


Mikä soi napeissa just nyt?
”Oon kuunnellu nyt aika paljon ainakin Tame Impalaa ja Kevin Parkerin tuotantoprokkiksia. Tykkään tuosta retropsykedeelijutusta ihan sikana!”

Mist sä tuut?
”Mun nimi on Aaro, olen kotosin Jyväskylästä ja asunut koko ikäni viime vuoteen asti samassa talossa Kypärämäessä.”

”Muutin sieltä nyt omilleni keskustaan, mutta meillä on toistaiseksi studio edelleen siellä mun porukoiden kellarissa. Teen omaa musiikkia ja tuotan muille, sitten opiskelen tässä samalla liiketaloutta.”

Jyväskylä?
”Täällä on ainakin paljon esikuvia, jotka on tosi helposti lähestyttäviä – ja vahva kulttuuri.”

”Päästiin pyörimään jo joskus alaikäisinä Ghetto Partyille (jyväskyläläinen räpklubi) ja Gettomasan ja Korstoraation videoille. Kyllä siitä tuli semmoinen fiilis, että ollaan osa tätä isompaa yhteisöä ja se anto uskoa omiin juttuihin.”

”Ja sitten kaikki on enemmän tai vähemmän samaa kaveriporukkaa. Ainakin mua inspiroi ja puskee tekemään lisää se, kun näkee frendien menevän myös eteenpäin.”

Räppäri, tuottaja vai räppäri-tuottaja?
”En etenkään tulevalla projektilla hirveästi räppää, niin räppäri on ehkä vähän harhaanjohtava termi.”

”Minulle tuottaminen on tosi olennainen osa artistiutta, enkä oikeen koe tarvetta lähtee haastamaan solistin ja tuottajan rooleja keskenään. Olen aina tuottanut ja säveltänyt mun biisit itse, ja tykkään tehdä sitä usein myös minun kavereiden kanssa niiden biiseille.”

”Nyt isoin fokus on mun sooloprojektissa, mutta en näe et se sulkisi mitenkään muille tuottamista pois ja se on mulle myös tosi tärkeä juttu. Varmaan isoimmat esikuvat minulle ovat Tyler, The Creator, Kanye West ja Kevin Parker. He ovat kaikki sekä solisteja että tuottajia.”

Lauri Haav?
”Ollaan Laurin kanssaa hyviä ystäviä ja tehty musaa tiiviisti varmaan vuodesta 2016. Fiilistellään aika samanlaista musaa ja estetiikkaa, niin tuon (Silmät kii) levyn syntyminen oli suhteellisen luonnollinen prosessi.”

”Tehtiin vaan duunia aika intensiivisesti ja tuottamisessa semmoisena punasena lankana oli vähän tommoinen retrosoundi ja ranskavaikutteet. Ekat biisit tuolta projektilta tehtiin joskus alkuvuodesta 2019. Oli tosi antoisaa duunata tota, kehityttiin varmasti kumpikin biisintekijöinä paljon.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Olen siis tosi pitkään tiennyt, että haluan tehdä omaa musiikkia, koska rakastan luomista ja musan tekeminen on ollut mun mielestä aina tosi siistiä.”

”Tässä sitten olen koittanut aina tehdä mahdollisimman hyviä biisejä ja tutkinut uusia juttuja musassa tekemällä niitä. Ja nyt ainakin näyttää siltä, että monet muutkin tykkää niistä jutuista, mitä olen tehnyt tai ollut tekemässä.”

Musiikillinen esikuvasi?
”Minulla on aika monta artistia, yhtyettä ja juttua mistä ammennan, mutta jos pitää yksi iso vaikuttaja nimetä, niin ainaki Tyler, The Creator. Sillä on tosi omintakeinen tyyli ja se tekee kanssa kaiken itse. Pystyy samaistua isosti!”

Supervoimasi?
”Monipuolisuus salee! Minun seuraava biisi voi aina olla oikeestaan mitä vaan. Tykkään koko ajan tutkii uusia genrejä ja teemoja mun musiikin kautta.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Varmaan semmoinen omaleimainen saundi ja hyvät melodiat ainakin! Työstän biisejä aina niin kauan, että en pysty kuunnella niitä lopulta itse ollenkaan, niin tämä oli paha.”

Lisää luettavaa