Ajatonta punkia, suurteosten tekijöitä, hävyttömän hyvää teknoa, ei mitään uutta Bristolista – Rumban Flow-suositukset, olkaa hyvä!

Katie Hovland

Flow-festivaali järjestetään tulevana viikonloppuna 12.–14. elokuuta. Rumba on luonnollisesti paikalla suurehkon delegaation kera ja useista loppuunmyydyistä lipputyypeistä päätellen myös muutama muu festivaalivieras.

Esiintyjäkattaus on sekä mittava että mahtava, joten lienee paikallaan esitellä muutama käsinpoimittu tärppi viikonlopun varrelta.

Mervi Vuorela: Descendents

Valintani on Descendents (sunnuntai kello 19.15, Black Tent). Yhdysvaltalaisyhtye ansaitsee tulla nähdyksi jo pelkästään Milo Goes to College -debyyttinsä (1982) vuoksi. Se on ajaton punkklassikko, jolla raaka mutta melodinen hardcore yhdistyy biokemisti-nörtti Milo Aukermanin näsäviisaisiin teksteihin. Descendents on kovassa iskussa vielä tänäkin päivänä. Hyvä osoitus siitä on viime kuussa ilmestynyt seitsemäs levy Hypercaffium Spazzinate, joka ei kuulosta tippaakaan väsähtäneeltä.

Joonas Kuisma: Thundercat ja Kamasi Washington

Basisti-biisintekijä Thundercat (sunnuntai kello 18.15, Big Balloon 360 Stage) ja jazzfonisti Kamasi Washington (sunnuntai kello 20.30, Big Balloon 360 Stage) ovat tämän hetken kiinnostavimpia muusikoita Yhdysvalloissa. 1980-luvulla syntyneiden mustien muusikkojen polvi tekee kiinnostavinta kamaa koko popmusiikin piirissä.

Sekä Thundercat että Washington olivat mukana tekemässä viime vuoden suurteosta, Kendrick Lamarin To Pimp a Butterfly -albumia. Kaksikon omat teokset, Thundercatin The Beyond / Where the Giants Roam ja Washingtonin The Epic, kuuluivat myös heittämällä viime vuoden parhaimmistoon.

Katariina Sironen: The Black Madonna

Flow on tänä vuonna pullollaan hävyttömän hyvää teknoa ja housea. Oma suosikkini tällä saralla on The Black Madonna, joka esittelee vinyylilaukkunsa sisältöä Resident Advisor Backyardilla perjantai-iltana kello 22.00. Chicagon legendaarisen Smart Barin residentti kiertää maailmaa poikkeuksellisen uutterasti, ja eksyipä hän Helsinkiinkin lokakuussa 2015. Kyseisen illan perusteella Black Madonnalta on nytkin lupa odottaa suuria: harva dj kykenee sekoittelemaan synkkää teknoa ja juustoista diskoa toisiinsa yhtä sulavasti.

Jukka Hätinen: Massive Attack & Young Fathers

Tekisi mieli suositella upeita The Other Sound -esiintyjiä, kuten Anna von Hausswolffia tai Holly Herndonia, mutta huijaisin itseäni jos kirjoittaisin muuta kuin Massive Attack (perjantai kello 22.45, Main Stage). Bristol-soundin arkkitehdit ovat onnistuneet kyseenalaistamaan musiikkimakuni, joka janoaa jatkuvasti seuraavaa uutta jotakin.

1990-luvulla suurtekonsa tehneen yhtyeen paluulevy Heligoland (2010) ei tuonut pöytään mitään uutta, vain tummasävyisellä pensselillä maalattuja triphop-sävellyksiä, jotka nyt vain sattuivat olemaan vuoden parhaita. Ritual Spirit -ep:llä (2016) kuultiin myös Flow’hun Massive Attackin kanssa saapuvaa Young Fathersia. Vaikka edingburghilaisilla on miesylivoima, äänimaailma on sitä bristolilaista itseään. Ja sen takia rakkauteni yhtyettä kohtaan tuntuu vain syvenevän.

Tutustu Flow’n koko ohjelmaan festivaalin kotisivuilla.