”Alla universumin keinotekoisen, me oltiin me” – Pins.kun scifimaailmassa liikuskelevalla levyllä kuullaan Nasan avaruusääniä

Auringonpimennys on Pins.kun debyyttialbumi.

31.10.2021

Lähes tasan kaksi vuotta on kulunut siitä kun Pins.ku julkaisi esikois-ep:nsä. Sittemmin häneltä on saatu kuulla yksittäisiä singlejulkaisuja, kuten surumielinen Auringonpimennys, josta voi lukea lisää täältä, ja menettämisen pelkoa käsittelevä Unohtumaan, josta kirjoitimme enemmän täällä. Biisit ovat ennakoineet Pins.kun kymmenen kappaleen kokoista debyyttialbumia, joka ilmestyi tänä perjantaina. Sonyn julkaisemaa avaruusteemaista albumia varten Pins.ku kertoo opiskelleensa paljon avaruudesta ja fysiikasta, ja toivoo sen välittyvän kuulijallekin – siinä auttanee ainakin se, että Pins.ku on käyttänyt kappaleissa Nasan avaruusääniä.

Teemallisesti kokonaisen universumin kokoisissa tunnetiloissa ja soundillisesti retro-futuristisissa tunnelmissa liikuskeleva Auringonpimennys on kiitorata läpi galaksien, jonka aikana ehditään upota perinpohjaisesti ihmismielen suurimpiin ja olennaisimpiin syvänteisiin, kuten rakkauteen, muutokseen, kaipuuseen ja kuolemaan. Pins.kun omalaatuisen pehmeä ja ilmava ääni kannattelee kuulijaa läpi rankempienkin aiheiden, eikä ravistelevampikaan kärsimys tunnu kokonaisuuteen suhteutettuna liiallisen intensiiviseltä.

Toisaalta ihmiselämää suurempien elementtien, kuten juuri kuoleman läsnäolo albumilla tekee siitä vavisuttavan kauniin: omat murheet pienenevät lohdullisen kokoisiksi, kun kappaleet kuten hypnoottinen Kemikaalinen astronautti ja herkän runollinen Kuu muistuttavat asettamaan päänsisäiset sekamelskat oikeaan perspektiiviin. 70- ja 80-luvun soundimaailmasta vaikutteita saaneet maalailevat taustat auttavat osaltaan upottamaan kuulijan Pins.kun rakentamaan syvänsiniseen todellisuuteen, jossa planeettojen väliset rajat hälvenevät olemattomiin galaksien sykkiessä ympärillä.

Planetaario on viimeinen kappale jonka tein tälle levylle. Tiesin, että tämän jälkeen albumi olisi valmis, ja se on viimeinen silaus tälle teokselle. Planetaario on keinotekoinen universumi, jonka kertsissä kuvataan haavemaailmaa, jossa voi tapahtua mitä vain”, artisti avaa kappaletta, joka kannattelee kokonaisuutta. Suureksi haaveilijaksi tunnustautuva Pins.ku toteaa hänelle olevan tärkeää, että jokainen voi tuntea itsensä hyväksytyksi albumia kuunnellessaan.

Lisää luettavaa