Anssi Kela teki kappaleen Matti Nykäsen muistolle – tuo tipan silmään raavaammallekin karjulle

Komea ja kaunis kunnianosoitus.

Mikael Mattila

Anssi Kela esitti eilen Urheilugaalassa kappaleen Hyppy sumuun. Kappale on Kelan ikioma tribuutti viime vuonna kuolleelle Matti Nykäselle.

Nyt Hyppy sumuun löytyy myös suoratoistopalveluista.

Anssi Kela kertoo biisistä runsassanaisesti seuraavaa:

”Hyppy sumuun -kappaleen tekoprosessi käynnistyi jo viime keväänä, kun Urheilugaalan musiikillinen tuottaja, Lenni-Kalle Taipale, laittoi viestin. Hän kysyi, tekisinkö gaalaan biisin Matti Nykäsestä. Ensireaktioni oli, että en missään tapauksessa! Ei vaikuttanut yhtään minun jutultani. Eihän tällaisesta aiheesta voi tehdä biisiä. Ainakaan hyvää biisiä.

Aloin kuitenkin miettiä omaa reaktiotani. Miksi se oli niin jyrkkä? Ehkä pitäisi kokeilla juuri siksi? Miksi en haastaisi itseäni, yrittäisi mahdotonta?

Päätin kokeilla.

Oma suhteeni Matti Nykäseen on sama kuin luultavasti suurimmalla osalla suomalaisista. En ollut koskaan mikään Matti-fani, mutta katsoin kyllä aikanaan hänen merkittävimmät hyppynsä. Aloin miettiä ensimmäistä muistikuvaani Matti Nykäseen liittyen. Muistin katsoneeni kymmenvuotiaana Holmenkollenin kisoissa, miten Nykänen hyppäsi sumun keskeltä ensimmäiseen maailmanmestaruuteensa.

Hyppy sumuun -sanapari nousi heti päähän. Siinä se oli. Minun lentoratani tähän biisiin.

Kirjoitin kansakunnan kollektiivisesta kokemuksesta. Ajasta, jolloin urheilu oli vielä asia, joka yhdisti kaikki suomalaiset. Kirjoitin hinnasta, joka kansakunnan kaapin päälle nostamisella on. Kirjoitin pojasta, joka hyppäsi, ja jäi ilmaan.”

Kuuntele kappale alta.