Artistiuransa jo kertaalleen lopettaneelta Matti8:lta tulevaa debyyttilevyä ennakoiva single – tuimassa biisissä mukana Laineen Kasperi

Nättii-kappale on kyllästetty käsinkosketeltavalla itsevarmuudella.

09.08.2022

Töölön Ketterän toisena osapuolena tunnettu Matti8, oikealta nimeltään Tuisku Hakoniemi, julkaisee pian pitkään odotetun debyyttialbuminsa. Kahdeksan raitaa sisältävä levy on nimeltään Ka8i, ja sen ensimmäisenä singlenä toimi viime vuonna julkaistu Raivota-kappale, josta kirjoitimme täällä: ”Päätin pahimmassa masennuksessa lopettaa musahommat kokonaan, kunnes tajusin, että se on mulle luonnollisin tapa purkaa turhautumista ja pahaa oloa”, Matti8 sanoi tällöin.

Tänään Ka8i-levyltä lohkaistiin sen toinen single, joka julkaistaan pelkästään YouTubeen ja radiosoittoon. Nättii-kappale on drum & bassia tekevän Askel & Elere -duon Eleren sekä Lazyn tuottama, ja siinä vierailee Laineen Kasperi. Temppeliaukion kirkon alta löytyvässä parkkihallissa kuvattu musiikkivideo on Otto Väisäsen ohjaama, ja se tuli näkyville tänään klo 12.

Kokonaisuudessa kaikki elementit tukevat biisin ydintä, joka on suoraan sanottuna pelkkää raakaa energiaa. Kummankin artistin asenne on väkevän suoraviivainen ja anteeksipyytelemättömän räp, mitä vahvistaa osaltaan myös kappaleen tuima biitti. Nättii-biisin lomasta löytyy kuitenkin myös metkaa kontrastisuutta. Lyriikat ovat rosoisuudessaan ja suorapuheisuudessaan kaikkea muuta kuin sitä, mitä nätti-adjektiivi perinteisesti kuvastaa, puhumattakaan yleisilmapiirin gangsta-vivahteesta suhteessa Laineen Kasperin Barbie-paitaan.

”Tavattiin Tuiskun kanssa joskus kauan kauan sitten Flow-festareilla ja jubailtiin hetki”, Laineen Kasperi kertoo. ”Kaveri vaikutti vilpittömän kingiltä persoonalta. Sitten vuonna 2017 olin mukana järjestämässä Itä Räpäyttää -festaria, jolle buukkasin Töölön Ketterän mukaan. Sen jälkeen olen zekkaillut ja diggaillut Tuiskun musamenoa niin äänitteillä kuin radiossakin.”

”Kun kaveri pyysi keväällä mukaan soolobiisilleen, jonka biitti oli totaalisen vastustamaton, ei meikän tarvinnut kauaa arpoa. Tosin biisin aihe, Nättii, ei osunut suoraan ainakaan meikäläisen ulkoiseen habitukseen, mutta onnekseni olen kuitenkin altistunut nätteydelle elämäni aikana siinä määrin, että sain oman säkeistöni duunattua. Päädyin rimmaamaan kaikki 16 baria lähes samaan riimiin, ja se natsasi mielestäni lopputulokseen aika jees. Tuli äkäinen ja aika nätti biisi.”

Katso kappaleen musiikkivideo alta.

Lisää luettavaa