Arviossa Paleface & Matre: Food for the Gods – millainen yhteislevy syntyi jenkkiläisen ug-räppärin kanssa?

Paleface teki englantia ja suomea sekoittelevan albumin Los Angelesin underground-hiphopin konkarin Matren kanssa. Millaista hedelmää yhteistyö kantoi? Heini Strand arvioi.

Teksti: Heini Strand, kuva: Joni Sarkki / Flashead

Paleface & Matre: Food for the Gods
Exogenic

Parhaimmillaan soolona.

Palefacen englanninkielinen albumi ei tunnu oudolta, jos on pitänyt miehen tekemisistä jo ennen viime vuosien hypeä. Minään juurillepaluuna levyä ei kuitenkaan voi pitää. Sonjay Beatsin tuottamalla levyllä kuuluu Palefacen etnoon ja elektroon laventunut soundimaailma, vaikka pääpaino on paksuissa hiphop-biiteissä.

Taustajoukoilla on paikkansa, mutta parhaat jutut Paleface päästää suustaan soolona. Siksipä jenkkiräppäri Matre ei tuo biiseihin mitään uutta. Jostain syystä yhdessä tekemällä (kuten Conscious Youthsissa) Paleface sortuu helposti yksioikoiseen maailmanparantamiseen. Nyt se nostaa päätään esimerkiksi muuten pätevissä biiseissä Power, Writing on the Wall ja Mars Today.

Ilahduttavan rennosti Paleface käyttää myös äidinkieltään. Soolobiisi Routa porsaan kotiin ajaa on levyn parhaimmistoa. Myös englannilla ja suomella leikkivä Universaalia energiaa toimii hengästyttävän hienosti. Toistakymmentä englanniksi räppäävää suomiräppäriä esittelevä Sacred Order of the Pen on kunnioitettava saavutus.

Arvio on julkaistu Rumbassa 2/13.