Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Mayela, ja sen löydät täältä.
Muusikko ja lauluntekijä Alma Alanko julkaisi perjantaina 5. heinäkuuta uusimman singlensä nimeltä Kuka sut tollasena haluais? Debyyttibiisinsä Kivinen sydän maaliskuussa julkaissut artisti on vastikään kiinnitetty Fullsteamille.
Samoin kuin Alma Alangon kahdessa kevään aikana julkaistussa kappaleessa, myös uusimmassa on toiminut tuottajana Ruusut-yhtyeestä tuttu Alpo Nummelin. Alanko kertoo kappaleen käsittelevän manipuloivasta ihmissuhteesta vapautumista.
”Halusin tehdä kappaleen, joka kuvastaa sitä vihaa, katkeruutta, surua ja helpotusta, jota tuntee, kun viimein tajuaa, kuinka huonosti on tullut kohdelluksi”, Alanko sanoo. ”Tämän biisin tahtiin kaikki satutetut voivat tanssia ja huutaa. Kappaleen tuotanto on inspiroitunut saksalaisesta tanssipopista, jonka estetiikkaan viitataan myös visuaalisessa ilmeessä.”
Alma Alanko esiintyy Ö festeillä heinäkuun lopussa.
Mikä soi napeissa just nyt?
”Chappell Roan, joka tekee leikkisää ja hauskaa pop-musiikkia yhdistettynä hienoon visuaaliseen estetiikkaan ja dragiin. Pidän siitä, että hän käsittelee biiseissään esimerkiksi queer-aiheita ja naisena olemisen vaikeutta, mutta hän tekee sen aika rennosti. Hänen musiikkinsa kuulostaa freesiltä.”
Mist sä tuut?
”Tulen Helsingistä, ja olen laulunkirjoittaja ja artisti. Olen kasvanut musikaalisessa perheessä, joka on aina kannustanut mua tekemään musiikkia ja kirjoittamaan omia biisejä. Lukion jälkeen mietin, että missä olen hyvä, ja ainoa mitä keksin oli biisien kirjoittaminen. Sitten kävin vähän opiskelemassa aihetta Berliinissä. Olen aina kirjoittanut englanniksi, mutta tulin myöhemmin siihen tulokseen, että mun täytyy kirjoittaa suomeksi. Aloin tehdä niin, ja sitä kautta olen päätynyt tähän.”
Silloin tajusin, että haluan artisiksi.
”Jo pienenä yksi unelma-ammateistani oli laulaja, mutta sen jälkeen mulla oli kaikennäköisiä muita unelmia. Kun lähdin opiskelemaan sitä biisinkirjoitusta, en välttämättä ajatellut, että olisin artisti, vaan halusin enemmänkin tehdä biisejä muille ihmisille. Mua kiinnosti pop-hittien kirjoittaminen, koska se on niin mielenkiintoista. Näen sen jopa melko epätaiteellisena asiana, enemmänkin matemaattisena ja kielellisenä palapelinä.”
”Kun asuin Berliinissä, tulin joululomaksi Suomeen, ja tein kaverini kanssa ensimmäisen suomenkielisen biisini. Sitä voisi kuvailla hyperpopiksi, vaikka sitä termiä ei vielä silloin oltu taidettu keksiä. Pidin paljon PC Musicin ja Charli XCX:n kaltaisesta musiikista, eikä kukaan tehnyt sitä silloin suomeksi. Joten me teimme niin. Silloin mulla syttyi se idea, että tämä on nimenomaan sitä, mitä mä haluan tehdä. Että haluan olla artisti ja tehdä itse omaa suomenkielistä musiikkia.”
Musiikillinen esikuvasi?
”Fanitan Charli XCX:ää nyt kymmenettä vuotta. Hän on tehnyt tänä vuonna läpimurtoalbumin, joka on nostanut hänet pinnalle, mistä olen ollut super innoissani. Itse kuulin hänen musiikkiaan ensimmäistä kertaa vuonna 2013, kun hän julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa True Romance. Kuuntelin silloin sellaista pinnalla olevaa artistia kuin Marina and the Diamonds, ja he olivat jotenkin kavereita keskenään, minkä kautta sain tietää Charlista.”
”Kuuntelin sitä hänen ensimmäistä albumiaan, ja siinä oli sellainen biisi kuin You (Ha Ha Ha). Muistan, että kuuntelin sitä, ja olin että oh my god, en tiennyt että musiikki voi kuulostaa tältä. Se levy oli aika kokeellista elektronista musiikkia pop-painotteisilla lyriikoilla ja melodioilla, ja se oli tosi kiinnostavaa. Olin hyvin nuori silloin, ehkä 14-vuotias, ja ne jutut resonoivat mussa vahvasti. Kuuntelin sitä biisiä luupilla ja mietin, että tämä on parasta, mitä olen ikinä kuullut.”
”Sen jälkeen on ollut siistiä seurata Charlin uraa, ja hänen kauttaan olen kuullut monista muista hyperpopin, elektronisen musiikin ja popin vasemman laidan ikoneista, jotka ovat inspiroineet mua ja vaikuttaneet musiikkiini. Saksassa asuessa kuulin monien tanssipop-artistien nimeävän Charlin yhdeksi suurimmista esikuvistaan. Hän on ikään kuin se ydin.”
Supervoimasi?
”Oma tapani kirjoittaa, tarinankerrontani ja sanoitukseni. Niissä kuuluu mun ääni, ja haluan käsitellä esimerkiksi rakkauden tai eron teemoja eri näkökulmista kuin yleensä pop-musiikissa on tapana. Tarinankerronta musiikissa tietenkin kuuluu suomalaisen musiikin perinteeseen vahvasti, mutta ehkä nykyajan pop-musiikissa sen rooli on muuttunut vähän pienemmäksi, varsinkin kun räpistä on tullut niin isoa. Tietysti on myös isoja pop-artisteja, jotka edelleen panostavat tarinankerrontaan, kuten Behm, mutta heidän musiikillinen tyylinsä on alkanut siirtyä enemmän iskelmän suuntaan. Tarinankerronta yhdistettynä moderniin tanssittavaan tuotantoon on se mun erityinen juttu.”
Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Varmaan juuri tuohon, mitä äsken sanoin. Syvällisemmät sanoitukset yhdistettyinä menevään tanssituotantoon. Tähän mennessä julkaisemani biisit ovat olleet pop-tanssijytää, mutta eivät kaikki tietenkään tule olemaan sellaisia. Kaikissa tulee kuitenkin olemaan vahvasti elektronista, modernia ja vähän kokeilevaa tuotantoa. Niissä on myös tiettyä simppeliyttä: varsinkaan tuotannollisesti ei ole mitään hirveää kikkailua. Tekstille annetaan paljon tilaa.”
Alma Alanko?
”Musiikissani on vahvoja tunteita ja ääripäitä, kovaa jytää, kovaa surua, kovaa vihaa. Tähän mennessä julkaisemani biisit ovat olleet vähän ankeista aiheista, mutta seuraava tulee olemaan tosi onnellinen.”
”Kuten sanoin aiemmin, tykkään etsiä uusia näkökulmia kun kirjoitan. Sun nimi -biisi esimerkiksi on kirjoitettu sellaisen ihmisen näkökulmasta, joka on satuttanut toista ja tehnyt jotain väärää. Yleensä erobiisit kirjoitetaan sen ihmisen perspektiivistä, jolle on tehty jotain kauheaa. Voin kuitenkin kertoa, ettei se biisi ole täysin totta, eli en nyt aio heittää ketään bussin alle.”
”Tulevissa biiseissäni kirjoitan paljon ystävyydestä, myös sen vaikeista ja huonoista puolista. Se on aihe, josta kirjoitetaan yleensä aika yksipuolisesti myönteisestä näkökulmasta, että minä ja mun bestikset, jee. Se on ihanaa, sillä rakastan sellaisia biisejä ja rakastan mun kavereita, mutta ehkä mun elämässä on sitten sattunut olemaan paljon myös myrskyisiä ystävyyssuhteita.”
”Artistina olemisessa mulle merkitsee tehdä jotain, mikä tuntuu itselle tärkeältä. Että on jotain sanottavaa, ja että tulee sen kanssa kuulluksi.”