Björk syyttää Lars von Trieriä seksuaalisesta ahdistelusta

Björk ei mainitse von Trierin nimeä, mutta tuntomerkit viittaavat Dancer in the Darkin ohjaajaan.

16.10.2017

Hollywoodia ravisteleva ahdistelukohu jatkaa laajentumistaan. Nimekkäät naisnäyttelijät ovat toinen toisensa jälkeen kertoneet tuottajamoguli Harvey Weinsteinin ahdistelleen heitä seksuaalisesti.

Weinsteiniä syytetään kolmesta raiskauksesta ja yli 30 naista on kertonut kohdanneensa seksuaalista häirintää. Weinstein on kiistänyt raiskaukset, mutta myöntänyt käyttäytyneensä sopimattomasti.

Björk kirjoittaa Facebookissa inspiroituneensa rohkeiden naisten ulostuloista niin, että tahtoo viimein jakaa myös omat kokemuksensa. Björk ei nimeä ahdistelijaansa, mutta hänen mainitsemansa ”tanskalainen elokuvaohjaaja” ei voi viitata muuhun kuin Dancer in the Darkin (2000) ohjanneeseen Lars von Trieriin.

”Kun ryhdyin näyttelijäksi, minulle tuli selväksi, että nöyryyttämiseni ja osani seksuaalisen ahdistelun kohteena oli kiveen hakattu normi ohjaajan ja kuvausryhmän piirissä”, Björk kirjoittaa.

Björk ei mene sen tarkemmin yksityiskohtiin, mutta kertoo ohjaajan mustamaalanneen Björkin hankalaksi tyypiksi hänen torjuttuaan toistuvat ahdisteluyritykset.

”Koska minulla ei ollut kunnianhimoa näyttelijänuran suhteen, minun oli helppo kävellä pois ja toivuin asiasta vuosien mittaan.”

Lue Björkin koko lausunto tästä.

Lisää luettavaa