Cardiacsille tribuuttilevyä kaksin kappalein

11.02.2011

Cardiacs

Vuonna 1977 perustettu Cardiacs, tuo Brittein saarten tarkimmin suojeltu salaisuus, on saanut osakseen kaksi tribuuttilevyä.

Teksti: Teemu Purhonen, kuva: The Alphabet Business Concern.

Kyse ei ole pelkästä suosionosoituksesta, sillä levyjen kaikki tuotto käytetään suoraan Cardiacsin musiikin säveltäjän, sanoittajan, laulajan ja kitaristin Tim Smithin hyväksi. Smith sai vuonna 2008 lähes kohtalokkaan sydänkohtauksen, ja on siitä saakka ollut sairaalahoidossa.

Cardiacsin yhdistelemä polveileva psykedelia ja progressiivinen popmusiikki ei ole jäänyt vailla huomiota, ja yhtye on antanut vaikutteita useille muusikoille kautta maailman. Esimerkiksi Mike Patton, Thom Yorke sekä yhtyeet kuten Tool, System of a Down ja The Wildhearts ovat kertoneet Tim Smithin musiikin toimineen inspiraation lähteenä. Cardiacs on jättänyt jälkensä myös suomalaiseen musiikkiin.

– Tim Smithin hyvin vähälle huomiolle jäänyt taide ansaitsee kyllä tribuuttilevyn, se on selvää, ilmoittaa Jarkko Martikainen.

Martikaisen mielestä Tim Smith merkitsee henkilönä hullun neron määritettä. Kummalla luonnehdinnalla on enemmän painoa Smithin tapauksessa, on täysin eri juttu.

– Musiikillisesti Cardiacs onnistuu huikeimpina hetkinään luomaan Zappan We´re Only in It for the Money -sävyisiä maailmoja tai muuten vain olemaan epäjohdonmukainen niin viehättävällä tavalla, että se tuntuu johdonmukaiselta. Juuri kyseisellä ”hulluutta äärimmäisellä järjestelmällisyydellä” -mallilla Cardiacs minut aikoinaan vakuutti, Martikainen lausuu.

YUP:n tapauksessa moni on olettanut suomalaisyhtyeen omistaneen Cardiacsin levyjä, koska Toppatakkeja ja Toledon terästä -äänitteen sointi on paikoitellen Cardiacs-vaikutteinen. YUP ei ollut vielä tuolloin kuullut Smithin musiikkia.

– Tosiasiassa emme olleet kuulleet tahtiakaan ”Sydäreitä”, mutta sittemmin olen kyllä palannut tekemistensä pariin aika ajoin.

YUP:n lisäksi Cardiacs pantiin merkille myös muualla meillä.

– Cardiacsilla tuntui olevan erittäin tärkeä rooli ylipäätään porilaisissa musiikkiympyröissä 1990-luvulla, koska tuntui että monet jauhoivat keskusteluissaan orkesterin erinomaisuudesta, muistelee porilaisen musiikin monitoimivelho Jussi Lehtisalo.

Lehtisalon mukaan Cardiacsin nerokas live-esiintyminen, hämmentävä positiivinen inspiroiva hulluus ja kristallintarkka soitto nostivat orkesterin kaikkien aikojen upeimpien joukkoon.

– Henkilökohtaisesti sain paljon vaikutteita Cardiacsista, Lehtisalo toteaa.

Circlessä, Röyhkä, Rättö ja Lehtisalossa, Pharaoh Overlordissa ja monessa muussa yhtyeessä vaikuttavalle Lehtisalolle aukesi Lontoon Astoriassa tapahtuneen Cardiacsin keikan jälkeen mahdollisuus tavata yhtye takahuoneessa ja jatkopirskeissä.

– Harvoin olen ollut niin jännittynyt ja hermostunut kuin tavatessani Tim Smithin, kohtasin suuren idolini. Haaveenani oli saada Cardiacs klubikiertueelle Suomeen, mutta muutamien sähköpostien jälkeen asia hieman hautautui ja ymmärsin, että he eivät välttämättä olleet kovikaan halukkaita laajamittaisempaan keikkailuun.

Leader Of The Starry Skies -tribuuttilevyt ovat kaupan The Genepool -sivustolla. Niillä Cardiacsin musiikkia esittävät William D Drake And His So Called Friends, Steven Wilson, Oceansize, The Scaramanga Six ja monet muut.

Lisää luettavaa